Marraskuista Utötä

Torstaina marraskuun 4:nä 2010 pääsin taas palaamaan Utöhön, tuttujen Nauvo-rituaalien jälkeen. Sää oli puolipilvinen, navakka 12 m/s länsituuli mutta lämpöä vielä 7 astetta. Ennen laivalle menoa ajelin Nauvon pohjoista reittiä, ns. Mieliksen tietä, yrittäen löytää siellä pari päivää sitten nähtyä hiiripöllöä mutta ei näkynyt tällä kertaa. M/s Eivorilla oli melko vähän väkeä eikä muita lintuharrastajia näkynyt. No, ei matkalla ollut paljon lintujakaan, mainittavimmat 4 merikotkaa, varpushaukka, riskilä ja ylilentävä pulmunen. Utöseen saavuttiin klo 16 maissa ja iltahämärä alkoi jo laskeutua saareen. Täytin linturuokinnat, juotiin iltakahvit Kuusiston Kimmon kanssa ja jäin odottelemaan huomisen valkenemista. Kimmon lisäksi saaressa oli lintumiehiä Rauno Kosonen, Antti Toukola sekä Reijo Kumpulainen.

tihli
Lentävän tilhen pyrstö on kuin kalanpyrstö

Perjantai 5.11.2010 oli kaunis syyspäivä – aurinkoa, lämpöä 7 astetta ja länsituulikin heikkeni aamun 8 m/s illan 5 m/s:iin. Aamulla pari tuntia staijausta luotsiasemalla, muuten kiertelyä ja vähän kuvaamistakin. Merellä nähtiin mm. 14 merimetsoa, 2 tavia, n. 500 allia, 2 mustalintua, ruokki, varpushaukka, 6 naurulokkia ja Reijo näki vaalean kihun muuttavan lounaaseen, laji jäi vähän auki mutta näytti enemmän merikihulta. Saaressa oli mm. 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, uuttukyyhky, 2 kangaskiurua, 5 niittykirvistä, n. 220 tilheä, peukaloinen, 2 punarintaa, 2 pikkuvarpusta, tikli, 3 Loxiaa ja 4 pulmusta. Lisäksi länsipuolen luodoilla käväisi 5 merisirriä ja hotellin hiekkakentällä ruokaili urpiaisten kera nyt jo 4 vuorihemppoa, joita kuvasinkin tunnin verran. Kuusiston Kimmo ja Kosonen & Toukola lähtivät aamulaivalla mantereelle.

vuori
Vuorihemppo sulautuu iltavaloissa hyvin maisemaan

Lauantaina 6.11.2010 tuuli kääntyi luoteeseen ja voimistui n. 8 m/s, aamuisen sateen jälkeen oli poutapäivä, 5 astetta lämmintä. Staijausta niukalti, komppausta jonkin verran – kalakisojen takia saaressa oli paljon väkeä. Mainittavimmat havainnot olivat n. 200 allia, 2 mustalintua, laulujoutsen, 5 naurulokkia ja saaressa paikallisina kangaskiuru, 4 niittykirvistä, n. 80 räkättiä, pikkukäpylintu, 10 pulmusta, tiltaltti ja yllättäen illansuussa huippumyöhäinen pajulintu ruokailemassa itärannan levävallilla. Hiipuvissa valoissa napsin siitä pari dokumenttikuvaa, ei liene Suomesta montaa myöhäisempää syyshavaintoa. Outi saapui tänään m/s Aspöllä saareen ja Kumpulaisen Reijo kävi retkeilemässä Jurmossa tämän päivän.

paju
pajul
Huippumyöhäinen pajulintu löytyi itärannan levävalleilta

Sunnuntaina 7.11.2010 jäimme vielä koko päiväksi saareen ja mantereelle lähdetään huomenna aamulaivalla. Saari hiljeni tänään puolilta päivin kun sekä Eivor että Aspö lähtivät kuljettamaan porukkaa Pärnäisiin ja Turkuun. Päivä oli aurinkoinen mutta navakka länsituuli (11 m/s) piti ilman viileänä (3-4 astetta). Aamulla runsas tunti staijausta, muuten kiertelyä ja iltapäivällä lähinnä pihahommia. Havainnoista mainittakoon mm. 5 sepelhanhea, jotka ruokailivat Pattskärin luodoilla koko aamupäivän. Lisäksi nähtiin mm. 3 haapanaa, 3 tavia, 4 naurulokkia, muuttava ampuhaukka, kiuru, 4 niittykirvistä, n. 25 tilheä, 12 pulmusta ja hotellin hiekkakentällä jälleen vuorihemppo. Päivittelen tätä retkijuttua jo nyt saaresta koska huomenna on aikainen lähtö (klo 05.30) ja pääosa merimatkasta tapahtuu ennen auringon nousua.

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...