Marraskuun alun lintumaailmaa Utössä

Torstaina 1.11.2007 lähdin vesisateisena aamuna ajelemaan kohti Nauvon Pärnäisiä ja Pyhäinpäivän viikonloppua Utössä. Koska luvattiin reipasta luoteismyrskyä ja m/s Lily oli vielä liikenteessä niin varmistin puhelinsoitolla Stefan Jensenille, että laiva on tosiaan lähdössä. Kuulemma ”yritetään”… Nauvossa tietysti ostokset ja kahvit ja sitten Pärnäisten laivarantaan, johon kurvasivat myös Utöseen matkalla olevat lintukuvaajat Seppo Pöllänen ja Mikko Holvitie sekä Kimi Söderling Hilkka-vaimonsa kera. Vaikka tuuli oli jo reipas 14 m/s niin menomatkalla ei ollut mitään ongelmia, taivaskin kirkastui matkan aikana ja Utöseen saavuttiin klo 15.30. Matkalla nähtiin mm. 3 merikotkaa.
Utössä tein pikaisesti runsaan tunnin kierroksen itä- ja eteläosissa ennen pimeyttä – lintuja näkyi mm. n. 80 tilheä, n. 70 räkättirastasta, punakylkirastas, niittykirvinen ja 4 kiurua. Vielä eilen itärannalla Britan näkemää valkovikloa ei ainakaan toistaiseksi löytynyt. Auringonlasku oli upea mahtavine etelänpuoleisine maininkeineen, jotka hienosti verhosivat luotsikutterin syliinsä. Ennen pimeän tuloa täytin vielä linturuokinnat ja ilta kuluikin etätöitä tehden. Samalla luodetuuli voimistui ihan myrskyisäksi mutta sisällähän on lämpimän kodikasta.

myrskya

Perjantaina 2.11.2007 heräsin rajuun luoteismyrskyyn, mittarin mukaan 22 m/s, ja ajoittaisiin heikkoihin sadekuuroihin. Ei annettu kelin haitata vaan pakerrettiin ulkona koko valoisa aika ja tuulikin heivasi illaksi n. 14 m/s. Lintuja lukumääräisesti niukasti – onhan jo marraskuu – mutta lajeja silti 42 vaikka merelle ei tuulen takia tarkkailtu juuri lainkaan. Vesilinnuista kannattaakin mainita vain 3 tavia, haapana ja pilkkasiipi, petoja 2 merikotkaa ja tiaisia saalisteleva varpushaukka. Kahlaajista löytyi 4 taivaanvuohta ja jänkäkurppa, tilhiä oli tänään saaressa n. 40. Pikkulinnuista mainittavin oli edelleen saaressa oleskeleva idänuunilintu, joka löytyi aamupäivällä Öhmanin vanhan talon luota lehtipuusta – äänteli västäräkkimäistä ääntään pari kertaa ja kieppui erittäin vilkkaasti liikkuen puussa 2-3 minuuttia kunnes hävisi tuulen suoranaisesti ”heittämänä” talon taakse. Vain yhden vaivaisen kuvan onnistuin heiluvasta linnusta saamaan. Päivän toinen myöhästelijä oli illansuussa itärannalta löytynyt hernekerttu, tuulessa piileskelevä sekin. Muista mainittakoon 2 uuttukyyhkyä, 3 peukaloista, punarinta, punakylkirastas, mustapääkerttu, 3 kottaraista, järripeippo, 2 niittykirvistä, luotokirvinen (itärannalla), 4 kiurua, 3 urpiaista, 8 vihervarpusta ja 10 punatulkkua. Iltapäivällä saunalahden rantapajusta lähti sarvipöllö, jota ei yrityksistä huolimatta löydetty uudelleen. Iltahuudolle keräännyttiin tupaamme ja iltalaivalla on kuulemma tulossa lisää lintuharrastajia.

marrasiduli

Pyhäinmiestenpäivänä 3.11.2007 sade vihmoi koko päivän, tuuli oli onneksi hellittänyt ja kääntynyt lounaaseen josta myöhemmin koilliseen. Lämpöä +4 astetta eli sade tuli vetenä, mantereella kuulemma jo räntänä ja lumena. Syksyisen märästä kelistä huolimatta kompattiin koko valoisa aika, paikalla eilisten lisäksi myös Petri Ahti ja Ilkka Laitinen. Sade oli tiputtanut Utöseen paljon lisää lintuja ja päivän lajimäärä kohosikin 54:ään vaikka merilinnut jäivät taas näkemättä. Mainita kannattaa mm. 5+6 laulujoutsenta plus parven ääntä, saaren eteläkärjessä oleskellut kanadanhanhi ja 3 pilkkasiipeä. Petolintuja näkyi vain 1 varpushaukka. Kahlaajia oli kuitenkin vielä 4 taivaanvuohta, 2 jänkäkurppaa ja peräti 5 lehtokurppaa. Uuttukyyhky oleskeli saarella ja Petri ja Ilkka näkivät ylilentävän kesykyyhkyn matkalla mantereelle päin! Tilhiä oli tänään n. 30 ja pikkulintupuoli oli mukavasti edustettuna vaikka on jo marraskuu: kangaskiuru, 6 kiurua, 3 niittykirvistä, luotokirvinen, 9 peukaloista, 2 rautiaista, 5 punarintaa, myöhäinen hernekerttu edelleen, n. 15 hippiäistä, 6 puukiipijää, 6 kottaraista, n. 25 järripeippoa, 5 vihervarpusta, 8 urpiaista, 10 punatulkkua, pulmunen ja 2 pajusirkkua. Rastaita oli tippunut yöllä saareen runsaasti – n. 45 mustarastasta, n. 120 räkättirastasta, 30 punakylkirastasta, laulurastas ja kulorastas. Eiliseltä paikalta löysin aamulla jälleen idänuunilinnun, jonka kaikki muutkin onnistuivat mainiosti näkemään – iduli siirtyi myöhemmin koulun luo, jossa sain siitä toistaiseksi parhaat digikuvatkin (kovasta sateesta huolimatta..), kuvia löytyy muutama jo nyt Tarsigerin sivuilta, kansiosta ”Kuvat”. Iltapäivällä Kesnäsin rantakivikosta löytyi vähän oudon näköinen märkä fyllari, joka tutkimisen jälkeen päätyi tiltaltiksi. Eteläniemestä Petri ja Ilkka löysivät myös naaraspukuisen mustaleppälinnun, vasta toisen tänä syksynä. Sateesta huolimatta siis hieno marraskuinen lintupäivä, joka päätettiin iltahuudolla tuvassamme. Illalla huuteli taas tuttu huuhkajakin Ormskärissä päin. Illansuussa Vili kävi myös meillä hommissa – saunan vedet katkaistiin talveksi ja tyhjennettiin kaikki saunan vesiputket ja säiliöt ja hoivattiin ne pakkasnesteellä. Naapurin Jannen kanssa istuttiin iltaa vielä puoleenyöhön ja parannettiin maailmaa…

punamulkku

Sunnuntaina 4.11.2007 oli edessä taas lähtö mantereelle. Nyt tuuli oli kääntynyt N-NE ja voimistunut n. 8 m/s ja taivaalla pilvipeite jo rakoili eikä enää satanut. Kello 9 maissa saareen saapui nopeakulkuisella nauvolaisveneellä 13 kärkibongaria idänuunilintua katsomaan ja – löydettyämme idulin jo n. klo 8.20 oli tunnelma hyvä koska lintu näyttäytyi varsin helposti myös koko bongariporukalle. Hyvä niin! Aamun muita havaintoja olivat mm. sepelhanhi (kahden merimetson kanssa luoteeseen), 2 merikotkaa, sarvipöllö paikallisena, naaraspukuinen mustaleppälintu kompostorilla, naaras-mustapääkerttu, hernekerttu, n. 20 pyrstötiaista, kangaskiuru, niittykirvinen, 2 punarintaa, peukaloinen, taivaanvuohi, 3 lehtokurppaa, n. 20 tilheä ja saareen m/s Eivorin lähdön jälkeen vielä pariksi tunniksi jäänyt veneporukka näki vielä n. 100 merisirrin parven pyörivän luodoilla. Paluumatkalla laivan kannelta laskimme 8 merikotkaa ja yhteensä n. 40 laulujoutsenta kolmessa parvessa.
Hieno Pyhäinpäiväviikonloppu taas Utössä – lajeja kertyi 64 saarella vaikka on jo marraskuu!

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...