Marraskuun fiiliksiä

Torstaina 17.11.2016 palasin takaisin Utöhön. Ajelin päivällä puolipilvisessä ja lämpimässä (7 astetta) kelissä Nauvoon, jossa tutulla tavalla kahvit ja kauppa. Lill-Mälössä tien yli lensi piekana ja Nauvon kirkolla näin lajin, jota en ole moneen vuoteen havainnut – töyhtötiaisen! Niitä ei Utössä näe enkä ole vuosiin retkeillyt sopivassa metsässä mantereella. M/s Eivorille kertyi niukahkosti väkeä, ei muita lintuihmisiä. Matkalla saatiin kuulla uutisista, että yhteysalus muuttuu 1.4.2017 alkaen maksulliseksi. Matka Utöhön maksaa asetusehdotuksen mukaan 15 euroa/suunta ja jos matkatavaraa on yli 25 kg niin lisämaksu on 30 euroa (plus paljon muitakin rahtimaksuja). Maksut ovat samat meille saariston vakituisille asukkaille kuin vierailijoillekin. Saa nähdä mitä vaikuttaa mm. (lintu)turismiin tai saaristolaisten käynteihin mantereella. Kaupan tulevaisuus on näillä rahtimaksuilla kyseenalainen kuten myös monen saaristoyrittäjän elinkeino.

URPIAISIA ON VIELÄ JONKIN VERRAN LIIKKEELLÄ
URPIAISIA ON VIELÄ JONKIN VERRAN LIIKKEELLÄ

Perjantaina 18.11.2016 lounaasta saapui matalapaine ja loppupäivän kestänyt vesisade alkoi klo 12 aikoihin. Etelätuuli puhkui 16-20 m/s mutta lämpöä oli lähes 7 astetta. Lumet on kaikki hävinneet. Järvisen Mikon kanssa staijattiin aamulla pari tuntia ja kierrettiin itäosat ja vähän kylää ennen sadetta. Mainittavimmat havainnot olivat 10 laulujoutsenta, varpushaukka, kanahaukka, länsipuolen saarilla 2 merisirriä, itärannalla viihtyvä västäräkki, rautiainen, kiuru, 2 punarintaa ja 3 peukaloista. Määrittämätön kirvinen nähtiin itärannalla, luultavasti niittykirvinen. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa eli Seppo Sällylä, Kauko Häkkilä, Jouko Olkio, Reija Heinonen, Maija Kaihlamäki, Varesvuon Markus ja Minna sekä Hyvärisen Ismo.

PARI KIURUA VIIVYTTELEE ITÄRANNALLA
PARI KIURUA VIIVYTTELEE ITÄRANNALLA

Lauantaina 19.11.2016 sade oli ohi, aurinkokin paistoi ajoittain mutta lounaistuuli oli kova koko päivän: 15-21 m/s. Näkyvyys hyvä. Staijia kolmisen tuntia pääasiassa majakan suojassa, lisäksi koko saari kierrettiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, kaakkuri, silkkiuikku, 2 haahkaa, 560 allia, 2 mustalintua, pilkkasiipi ja ruokki. Saaressa oli mm. varpushaukka, sepelkyyhky, 2 kiurua, niittykirvinen, västäräkki edelleen, 3 peukaloista, 2 punarintaa, 2 rautiaista, punakylkirastas ja 11 peippoa.

KYLÄN SATAMASSA VIIHTYI NAARAS ALLI
KYLÄN SATAMASSA VIIHTYI NAARAS ALLI

Sunnuntaina 20.11.2016 vähän vielä sateli aamun aikana, myöhemmin aurinkoakin. Tuuli oli edelleen lounaassa mutta nyt 8-10 m/s, lämpöä oli 7 astetta. Stajia kolmisen tuntia ja koko saaren komppaus ohjelmassa. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 5 kuikkaa, 1 Gavia sp, 205 allia, pilkkasiipi, 7 haahkaa, piekana ja Bådanilla ainakin 10 merisirriä. Saaresta löytyi sepelkyyhky, 15 räkättiä, punarinta, 2 peukaloista, edelleen västäräkki itärannalla, niittykirvinen, kiuru, 33 tilheä, 3 naakkaa ja tundraurpiainen. Mantereelle lähtivät päivällä Hyvärinen, Järvinen, Olkio, Heinonen, Kaihlamäki ja Häkkilä.

ITÄRANNAN LEVÄLLÄ ON JO PITKÄÄN OLLUT YKSI VÄSTÄRÄKKI
ITÄRANNAN LEVÄLLÄ ON JO PITKÄÄN OLEILLUT VÄSTÄRÄKKI
VIHERPEIPOT SYÖVÄT JÄÄTYNEITÄ RUUSUNMARJOJA
VIHERPEIPOT SYÖVÄT JÄÄTYNEITÄ RUUSUNMARJOJA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...