Matka Skageniin ja Rundelle 11-21.6.2007

Maanantai-iltana 11.6.2007 lähdimme kimpsuinemme kampsuinemme Outin kanssa Volvo täyteen pakattuna kohti satamaa, Vikingin terminaalia. Alkoi yhdistetty työ- ja lomamatka Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan. M/S Isabellalla nautittiin hieno kolmen ruokalajin illallinen kuohu- ja punaviineineen kunnes jo klo 23 maissa kellahdettiin hyttiimme nukkumaan. Uni maittoi kuitenkin jotenkin kehnosti koska aamulla heräsimme liki tuntia liian aikaisin ja väsymys painoi koko 12.6.2007 automatkan läpi Ruotsin. Ennen laivasta lähtöä söimme kevyen aamiaisen, ihasteltiin kannelta kaunista Tukholman saaristoa ja sitten ajettiin tuttua E4:sta kohti etelää. Ensimmäinen pidempi pysähdys tehtiin Göta-kanavan varrella Bergin suluissa (Carl Johan’s trapporna), jossa toista tuntia seurattiin huviveneiden ja kanavalaivan sulutusta. Tuli elävästi mieleen omat 90-luvun kokemukset Göta-kanavan läpipurjehduksista.

ruotsissa

Matka jatkui lounaaseen ja seuraava pidempi tauko, samalla lounasaikamme, pidettiin Vätternin rannalla Grennan idyllisessä pikkukaupungissa – polkagrisar-karkkien kotikaupungissa. Itse maistoimme tosin vain polkagrisar-jäätelöä. Parit putiikit katsastettiin ja sitten taas tien päälle Göteborgiin, johon saavuttiin klo 16 maissa iltapäivällä. Navigaattori johdatti meidät tyylikkäästi Lilla Bommenille, jossa käyskenneltiin hetki katsoen rantaelämää ja veneitä, arkkitehtuuria unohtamatta. Siirtyminen ruuhkaisessa liikenteessä Stena-linen terminaaliin sujui odotetun varmasti ja klo 18.45 lähdimme Stena Danicalla kohti Tanskan Frederikshavnia. Laiva oli meikäläisiä ruotsinlaivojamme siistimpi ja tyylikkäämpi, ruoka myös ihan maittavaa. Alkumatka hämmästeltiin uusia rakennuksia Göta-joen varrella mutta lännestä tuleva pilvisyys, myöhemmin muutama sadepisarakin ja navakka länsituuli pitivät meidät sisätiloissa kunnes klo 22 rantauduttiin Jyllannin rannoille. Vielä runsaan 40 km ajo Skageniin ja navigaattori opasti meidät suoraan idylliseen pensionaatti Marienlundiin, jossa avaimet olivat odottamassa kauniiseen ja valoisaan päätyhuoneistoomme. Tosi hyvä fiilis kun rankka matkapäivä oli takana ja päästiin kunnolla unten maille.
Keskiviikkona 13.6.2007 nukuttiin pitkään ja nautittiin herkullinen aamiainen tanskalaismajapaikassamme. Pakattiin kiikarit ja kamerat matkaan ja suunnattiin aamupäivän retki kohti Tanskan pohjoiskärkeä – niemeä, jossa Skagerrak ja Kattegat yhtyvät.

lajilista

Paikalla oli toki paljon muitakin turisteja mutta kuohuva niemenkärki oli hieno, aallot murtuivat rantaan samanaikaisesti idästä ja lännestä. Hylkeitä kellui merellä, laivat risteilivät ja aurinko paistoi kauniisti. Outi pulahti Skagerrakiin uimaankin! Lintuja paikalla oli mm. satoja tiiroja ja lokkeja, mainittavimpana pikkutiira ja oudon näköinen 2-kv lapintiira (tuossa puvussa en ole Suomessa nähnytkään) – lisäksi mm. ruokki, vanha pikkukajava, 2 kaakkuria, hiirihaukka ja vaalea merikihu. Iltapäivä kului kaupungilla kauppoja koluten ja maittavalla lounaalla, puhumattakaan tanskalaisista leivonnaisista ja kahvista. Pienen lepohetken jälkeen kävimme heikossa sateessa Skagerrakin puoleisella rannikolla ja palasimme pienelle iltapalalle Skagenin sataman lähelle. Sadepilvi väistyi illalla ja ajoimme pikaisesti vielä pohjoiskärkeen, minä kuvaamaan riuttatiiroja (joita näkyi n. 12) ja Outi käveli vielä ihan viimeiselle särkälle, jossa köllötteli 6 melko kesyä hyljettä helposti kuvattavassa. Upeat iltavalot! Toivottavasti sateet ovat huomenna ohi…

riuttaista

Torstai 14.6.2007 valkenikin pilvettömänä mutta kovatuulisena. Aamiaisemme jälkeen maineikas tanskalainen lintukuvaaja Ole Krogh tuli sovitusti meitä hakemaan ja lähdimme Olen leppoisassa seurassa kokopäiväretkelle pitkin itärannikkoa, kohdelajeina ensisijaisesti kunnon kuvat riutta- ja pikkutiiroista. Ja hyvinhän niissä Olen opastuksella onnistuttiinkin!

Ole

Kävimme päivän aikana kahdeksassa eri kohdassa Jyllannin itärannalla ja lintuja nähtiin mm. n. 60 riuttatiiraa, n. 12 pikkutiiraa, 2 valkoposkihanhea, n. 80 ristisorsaa, hiirihaukka, 2 käkeä, harmaahaikara ja satoja meriharakoita. Kuvausta varten valoa oli valtavasti ja monet paikoista hienoja – erityisesti mieleen jäivät lounaspaikkamme Säbyn pikkukaupunki ja Olen kesämökki Houssa, jossa juotiin maittavat kahvit. Houssa kahlattiin pikkutiirasärkälle mukavasti laskuveden aikaan. Olen kanssa juttua riitti ja palatessamme Skageniin tuli tunne että vielä uudelleenkin tavataan. Illalla kävimme Outin kanssa syömässä klassisen Skagenin kala-aterian sataman ”rödspette”-ravintoloissa ja sitten vielä auringonlaskua ihailemaan Grenenin pohjoiskärkeen. Hylkeitä oli kärkeen nyt kerääntynyt jo 8 yksilöä ja päästivät helposti n. 40 metrin päähän. Jätimme hylkeet tummenevaan yöhön ja palasimme majataloomme yöpuulle.

hylkeet

Perjantai 15.6.2007 oli paluupäivä Ruotsin puolelle. Nukuttiin pitkään, nautittiin aamiaisesta, käveltiin hetki Skagenin satamassa veneitä katsomassa ja lähdettiin ajelemaan kohti Frederikshavnia, josta laivamme Stena Jutlandica lähti Göteborgiin klo 11.50. Laivalla oli niukasti väkeä, ilma oli upean kesäinen ja tulo Göteborgiin saariston läpi mitä hienoin. Satamasta matka hotellimme (Liseberg Heden) osoittautui hankalaksi uusien teiden ja tietöiden takia mutta monen mutkan jälkeen pääsimme perille ja saimme vielä hotellin viimeisen parkkipaikankin. Illansuussa klo 18 alkoikin matkani varsinainen työosuus – toki tänä iltana vasta yhteisellä hienolla illallisella Anders Linden sekä Wouterin, Antoon, Howardin, Johnin, Vibeken, Mien ja Kathrinen kanssa ravintola Thörnström’s Köketissa. Koolla oli siis joukko Oral Sciences-lehden toimittajia ja kustantajan edustajia plus tietysti Outi. Lauantai 16.6.2007 kului myöhään iltapäivään töissä yliopistolla, Outi kierteli samaan aikaan taidemuseoita. Lähdimme jatkamaan matkaamme E6:sta kohti Osloa ja illaksi saavuimme upouuteen Hotelli Thoniin lähelle Gardemuen lentokenttää. Iltatoimet ja nukkumaan jotta huomenna ehtisimme mukavasti Norjan pääkohteeseemme eli Runden saarelle.
Sunnuntaina 17.6.2007 lähdimme hotellista aamiaisen jälkeen klo 7.45 ajamaan kohti Rundea, Ålesundin lähellä sijaitsevaa lintusaarta. Matkaa kertyi paljon, runsaat 500 km, mutta sunnuntain rauhallisessa liikenteessä matka taittui mukavasti Domb’sin ja Ottan kautta luoteeseen kohti määränpäätä. Sää parani pilvisestä aurinkoiseksi ja lämpöäkin oli 23 astetta. Päätimme ottaa maisemistaan kuuluisan ”Trollstigenin” tien ja se olikin upea, hienot vesiputoukset, nousu lumipeitteisille vuorille ja serpentiinitien uhkeat näkymät jäivät ikuisesti mieleen. Pysähtelimme, kävelimme, kahvittelimme ja nautimme matkanteosta.

trollia

Jatkoimme Trollstigetiltä Ålesundin ohi Sulasundetiin ja sieltä laivalla (105 NOK) Hareidin saarelle jossa söimme iltapäivällä tukevat pizzat. Matka jatkui vielä muutaman sillan ja tunnelin kautta Rundelle, johon saavuimme Göksöyr Campingin (camping@goksoyr.no) vuokrahytteemme klo 18 maissa. Ystävällinen vastaanotto, tavarat pois autosta ja maastoon! Kapusimme Runden laelle ja heti löytyi mm. 5 isokihua (myös kuvattavaksi!), 2 vuorihemppoa (niin ikään kuviin), pari merikotkaa, suulia, etelänkiisloja ja tuhansia lunneja. Vietimme illan ”Lundeurassa” katsomassa ja kuvaamassa lunnien palaamista mereltä pesäkoloihinsa – hieno näytelmä, jota oli todistamassa ainakin n. 40 kuvaajaa, pääosin saksalaisia. Lunnit tippuivat pesiensä suulle likimain ihmisistä välittämättä jopa metrin päähän! Nukkumaan päästiin vasta puolenyön jälkeen mutta uni maittoi sitäkin paremmin hienon päivän jälkeen.

lundeura

Maanantaina 18.6.2007 heräsimme paksupilviseen taivaaseen ja päätimme nukkua vähän lisää… Kahdeksan maissa kuitenkin lähdettiin kapuamaan ylös lintuvuorille ja noin 6 tunnin kierros tuntui rankastikin jaloissa. Kävelyä ja kiipeämistä täällä saarella riittää joten ihan rapakuntoisena ei tänne kyllä kannata tulla. Tänään katseltiin aluksi isokihuja, joita saarella on ainakin 10 paria, ja sitten jatkettiin eteläreunaa länteen kohti suulakoloniaa. Suulia oli paikalla 800-900 paria, upean näköisiä mutta yli 250 metriä korkean jyrkänteen takia alhaalla olevia suulia oli varsin hankala kuvata. Jotakin toki saatiin korteille. Paikalla oli myös satoja myrskylintuja, etelänkiisloja, pikkukajavia ja ruokkeja. Sää selkeni päivän mittaan ja loppupäivä olikin jo aurinkoinen, tuuli navakka pohjoiskoillinen. Outi jatkoi vielä aivan saaren luoteiskärkeen kuvaamaan majakkaa. Kylään palattuamme ajoimme kahvilaan nauttimaan maittavat päiväkahvit ja kävimme tutustumassa saaren etelänurkkaan, jossa nähtiin mm. 3 vuorihemppoa, ristisorsapari poikasineen ja koiras-jouhisorsa. Vuorihemppoja oli tänään 3 yksilöä myös ylös menevän polun varrella, mainion pelottomia lintuja – kuten myös muutamat polun reunaan laskeutuneet isokihut, jotka päästivät jopa 3 metrin päähän! Illansuussa laitoimme mökissämme ruuan ennen kuin taas illaksi nousimme Lundeuraan ihastelemaan auringonlaskua ja tuhansien lunnien lentoa. Vielä iltatee ja uni tuli taas äkkiä.

kihukuvaus

Tiistai 19.6.2007 oli hieno aurinkoinen päivä, lämpöä +12 astetta ja pohjoistuuli edelleen melko rivakka. Aamulla nukuttiin pitkään, nautittiin maukas aamupala ja tehtiin pohjoisrantaa pitkin aamukävely. Rannalta löytyi mm. rantasipi, 3 luotokirvistä ja tien länsipään kalliolla pieni myrskylintukolonia, 6-7 paria. Peukaloisia lauleli pari yksilöä. Kello 11 lähdimme m/s Aquilalla kahden tunnin meriretkelle (160 NOK/henkilö), joka oli ehdottomasti hintansa väärtti. Lintuvuorten reunoja pitkin kierrettiin suulakolonialle saakka ja kamerat räiskyivät muistikortit pullistellen koska alhaalta sai aika erityyppisiä kuvia kuin aiemmin ylhäältä. Suulat ja kiislat erityisesti olivat paremmin näkyvillä. Rantauduttuamme satamaan kävimme kahvilassa nauttimassa höyryävät kupilliset ja samassa paikassa söimme päivällisenkin illansuussa. Ruokailun jälkeen lähdimme vielä kerran kapuamaan ylätasanteelle – Outi teki pitkän kävelylenkin ja itse jäin suomättään reunaan kuvaamaan pariksi tunniksi isokihuja, eikä turhaan nytkään. Vuorihemppojakin näkyi taas kaksi yksilöä polulla. Iltatee nautittiin omassa ”hyttess䔝 samalla tavaroita pakaten huomista kotimatkaa varten.

rundea

Keskiviikkona 20.6.2007 alkoi antoisa mutta rankkakin paluumatka kohti Turkua. Olimme muuttaneet suunnitelmiamme siten, että torstain 21.6.2007 Tukholma-Turku iltalaivan sijasta pyrimme ehtimään jo päivälaivaan ja siksi edessä oli yli 1000 km ajomatka lähes yhteen putkeen. Halusimme kuitenkin vielä nähdä uusia Norjan maisemia koska sää suosi edelleen meitä – liki pilvetöntä, lämmintä ja heikkoa tuulta. Lähdimme aamulla Rundesta ensin Eiksundin lautalle, sitten Säbon lautalle ja sieltä Hellesyntin pikkukaupunkiin. Säbossa joimme lauttaa odotellessa aamukahvit rannan bakerissa ja nautimme upeasta maisemasta lumihuippujen keskellä. Varsinainen elämys oli kuitenkin laivamatka Hellesyntistä pitkin kuuluisaa Geiranger-vuonoa aina Geirangerin kaupunkiin saakka – mahtavat vuonojyrkänteet, lumihuiput, kymmenet vesiputoukset ja hieno sää tekivät runsaan tunnin merimatkasta ikimuistoisen. Vuonon perukka oli täynnä risteilylaivoja – ei ihme.

geiranger

Lintuja ei kummemmin nähty enää – muutama harmaahaikara, poikasta syöttävä koskikara, laulava sinirinta ja saalisteleva nuolihaukka mainittavimmat. Lautat maksoivat 40-70 NOK kappale paitsi Geirangerin laiva kahdelta aikuiselta ja autolta yhteensä 410 NOK. Geirangerista noustiin serpentiinitietä ylös lumen keskelle, järvet olivat jäässä ja lumivyöryjäkin näkyi pari, kunnes tie hiljalleen laskeutui kohti Ottaa ja E6:ta alaspäin. Hamarista suuntasimme Ruotsin rajalle, sieltä Karlstadiin Vänernin pohjoisreunalle ja yötä myöten Tukholmaan, johon saavuttiin klo 04.30 aamulla. Torkuttiin vähän autossa ennen kuin laiva, Vikingin m/s Isabella, lähti klo 07.45 kohti Turkua. Päivähytissä oli hyvä nukkua yön väsymyksiä pois ja muuten nautiskella kannella vaihteeksi Suomen kesäisestä saaristosta. Turkuun saavuttiin illalla tyytyväisinä tosi hienoon kesämatkaan!

Lisää kirjoituksia

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...

Käynti Pyhämaalla

Maanantaina 12.8.2024 toimitin Swarovskin kiikarini postiin, lähtevät korjaukseen tehtaalle Itävaltaan. Puolen päivän jälkeen...