Merisirrien uusi Suomen ennätys

Maanantai 3.4.2017 oli hieno lintupäivä. Sää oli pilvipoutainen, heikko (4-7 m/s) pohjoistuuli, lämpöä oli 3 astetta ja näkyvyys oli aivan kristallinkirkas puoleenpäivään saakka, myöhemmin pientä väreilyä. Staijattiin noin 6 tuntia luotsiasemalla ja nähtiin mm. kaakkuri, silkkiuikku, naaras uivelo, 451 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, vuoden ekat harmaasorsat (2k1n), 11 ruokkia, 2 merikihua, harmaahaikara, ampuhaukka, varpushaukka ja vihdoin eka hiirihaukkakin. Aamupäivän ehdoton huippu olivat merisirrit, joita ensin löytyi pitkään paikalla pysytellyt noin 80 yksilön parvi Hamnskärskläpparnalta. Vähän myöhemmin löytyi Grimsörarnan ulkoluotojen ympäriltä valtaisa pallomainen, muotoaan alati muuttava, välillä nauhamaisesti kiemurteleva sirriparvi, jossa oli vähintään noin 700 merisirriä! Parvi hajosi välillä 2-3 osaan, palasi taas yhteen ja laskeutui luodoille. Parvi/parvet nähtiin uudelleen lennossa muutamia kertoja ja soitto Jurmoon takasi sen, että osa parvesta nähtiin (Helstola) myös Jurmon länsipäästä. Suurin Suomessa koskaan yhdestä paikasta havaittu merisirrimäärä! Haukottiin koko porukalla henkeä hämmästyksestä.

HAAHKOJA ON SAAREN YMPÄRILLÄ VAJAA TUHAT, VÄHEMMÄN KUIN AIEMPINA VUOSINA
HAAHKOJA ON SAAREN YMPÄRILLÄ VAJAA TUHAT, VÄHEMMÄN KUIN AIEMPINA VUOSINA

Saaresta löytyi mm. sarvipöllö, ristisorsa, isolepinkäinen, 2 taivaanvuohta, lehtokurppa, ylilentävä pulmunen, 2 luotokirvistä, kuusitiainen, 2 västäräkkiä ja Disa oli nähnyt aamulla ruokinnallaan kevään ekan nokkavarpusen. Iltapäivällä mantereelle lähtivät reissuunsa tyytyväiset Knaapi, Laitinen, Vuorinen, Lindeman ja Sällylä.

KOTTARAISET OVAT NYT ÄÄNEKKÄITÄ
KOTTARAISET OVAT NYT ÄÄNEKKÄITÄ

Tiistai 4.4.2017 oli ns. välipäivä – täydellinen vastakohta eiliselle. Paksu sumu (näkyvyys alle 500m) verhosi saaren lähes koko ”valoisan” ajan, vasta illalla klo 18 jälkeen oli hieman näkyvyyttä. Lounaistuuli oli navakka (12-15 m/s) ja kylmä (maksimi 3 astetta). Kiersin sumussa koko saaren lukuun ottamatta eteläniemeä mutta mitään uutta ei löytynyt. Mainittavia 2 ristisorsaa, 2 luotokirvistä, 2 naakkaa, punajalkaviklo ja taivaanvuohi, punarintoja ja pikkurastaita oli toki jonkun verran. Keskityin pitkästä aikaa tekemään vähän kotihommia ja kuvaamaan ruokinnan lintuja.

MUUTTAVIA NAAKKOJA ON OLLUT USEINA PÄIVINÄ
MUUTTAVIA NAAKKOJA ON OLLUT USEINA PÄIVINÄ

Keskiviikkona 5.4.2017 aamulla vähän satoi, myöhemmin poutaantui ja iltapäivä oli jo aurinkoinen. Tuuli oli edelleen navakka, nyt lounaasta 10-12 m/s. Lämpötila kipusi jo 5 asteeseen ja ilma vähän utuinen. Mikko oli työhommissa ja niinpä staijailin yksin kolmisen tuntia majakan suojassa plus komppasin koko saaren paitsi Enskärin. Muutto
oli varsin hiljaista, mainittavaa Gavia, 385 mustalintua, 5 ruokkia, merikihu ja 3 varpushaukkaa. Saarikierroksella näkyi mm. lehtokurppa, vuoden eka käpytikka, nokkavarpunen Disan pihalla ja suopöllö lähti Teerikallion kupeesta laskeutuen Pattskärille. Saaressa oli jonkin verran punarintoja, rautiaisia, peukaloisia ja rastaita mutta määrät pudonneet muutaman päivän aikana.

nokkavarpunen_01_Korppoo_04_17

DOKUMENTTITASON KUVAT NOKKAVARPUSESTA JA SUOPÖLLÖSTÄ TÄLTÄ PÄIVÄLTÄ
DOKUMENTTITASON KUVAT NOKKAVARPUSESTA JA SUOPÖLLÖSTÄ TÄLTÄ PÄIVÄLTÄ

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...