Merisirrit piilossa, kajava vieraili

Vietettyämme itsenäisyyspäivän Turussa, ikkunaremontin edelleen jatkuessa, lähdin torstaina 7.12.2017 takaisin Utöhön. Turussa kävimme eilen mm. hautausmaalla sekä illalla Turun linnalla katsomassa Suomi 100-juhlien valoshowta. Outi lähti jouluvalmisteluihin Nummelle ja itse ajelin vesisateessa Nauvoon kahville ja kauppaan kunnes siirryin m/s Eivorille. Väkeä oli laivalla niukasti, Utöhön tuli lintureissulle lisäkseni Hyvärisen Ismo. Matka sujuikin pimeään aikaan ja perille saavuttiin klo 19, edelleen vesisateessa ja navakassa (15 m/s) etelätuulessa.

RUNSAAT SATEET NÄKYVÄT MUSTARASTAANKIN ULKOASUSSA
RUNSAAT SATEET NÄKYVÄT MUSTARASTAANKIN ULKOASUSSA

Perjantaina 8.12.2017 sade loppui aamuhämärissä ja päivällä tuli vain pari kevyttä kuuroa. Tuuli sen sijaan oli jälleen paljon ennustettua kovempaa (kuten täällä on hyvin usein) – lounaasta aluksi 14 m/s ja illemmalla 17 m/s, puuskat 24 m/s. Lämpöä oli tänään 6 astetta. Aamulla vajaa pari tuntia staijia ja koko saari kierrettiin. Mainittavia havaintoja mereltä/muuttavana olivat mm. 55 laulujoutsenta, 22 allia, 30 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa, Gavia, naurulokki ja paikallinen tavi. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, huuhkaja, luotokirvinen (eteläniemellä), 5 peukaloista, punarinta, 42 räkättiä, laulurastas, kulorastas, 3 peippoa, 64 urpiaista ja tundraurpiainen. Päivän lajimäärä oli vielä 34.

LAULUJOUTSENIA OLI TÄNÄÄN LIIKKEELLÄ
LAULUJOUTSENIA OLI TÄNÄÄN LIIKKEELLÄ

Lauantaina 9.12.2017 kova tuuli jatkui – koko päivän puhkui lounaasta 16-18 m/s, puuskissa 25 m/s. Aamupäivä oli pilvipoutaa, mutta iltapäivällä taas reipasta sadetta, lämpöä oli tänään 5 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakan suojassa plus koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 16 kanadanhanhea, paikallinen tavi, 7 allia, 20 mustalintua, 2 tukkakoskeloa, 2 ruokkia, 2 riskilää ja 3 naurulokkia. Saaresta löytyi mm. 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, käpytikka, 2 peukaloista, punarinta, 40 räkättiä, laulurastas, kulorastas, kottarainen, tundraurpiainen ja 40 urpiaista. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Merja ja Jouni Saario.

PARVI KANADANHANHIA MATKASI LOUNAASEEN
PARVI KANADANHANHIA MATKASI LOUNAASEEN

Sunnuntaina 10.12.2017 tuuli edelleen navakasti – 11-14 m/s etelälounaasta. Muutama sadekuuro saatiin mutta näkyi vähän aurinkoakin, lämpöä oli 4 astetta. Staijia pari tuntia ja likimain koko saarikin kierrettiin. Merellä näkyi mm. kaakkuri, laulujoutsen, tavi, 7 allia, 17 mustalintua, pilkkasiipi, 2 tukkakoskeloa, riskilä, ruokki ja 5 naurulokkia. Iltapäivällä klo 13.20 aikoihin näin itärannalla idästä saapuvan 1kv pikkukajavan, joka laskeutui hetkeksi uimaan joutuen kuitenkin parin naurulokin häätämänä nopeasti poistumaan – rissa lensi itäniityn yli lounaaseen kadoten merelle. Itse katselin ja kuvasin lintua Teerikallion rannalta.

pikkukajava_02_Korppoo_12_17

PIKKUKAJAVA OHITTI MERIVALVONTATORNIN
PIKKUKAJAVA OHITTI MERIVALVONTATORNIN

Muita havaintoja saaresta olivat mm. 3 taivaanvuohta, käpytikka, 7 peukaloista, punarinta, 45 räkättiä, laulurastas edelleen, kottarainen, 3 peippoa ja pitkästä aikaa vihervarpunen. Jouni Saario näki päivällä kylätiellä urpiaisparvessa vuorihempon. Merisirrit ovat täältä nyt ihan kateissa – ilmeisesti kovat tuulet, korkea vesi ja iso aallokko ”pakottavat” sirrit jonnekin sisemmäs suojaisemmille rannoille, varmaan Utön ja Jurmon välimaastoon. Hyvärisen Ismo lähti päivällä mantereelle.

PUNARINTA KÄY HARVAKSELTAAN MEIDÄN RUOKINNALLA
PUNARINTA KÄY HARVAKSELTAAN MEIDÄN RUOKINNALLA

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...