Mukavaa marraskuun lajistoa

Maanantaina 2.11.2020 oli aika palata Outin kanssa takaisin Utöhön. Päivä oli mitä syksyisin – pilvistä, ajoittain heikkoa sadetta ja lähes myrskyisää etelätuulta, keskituuli ajoittain 18-19 m/s ja puuskat 25 m/s. Lämpöä oli kuitenkin vielä 12 astetta. Ajeltiin aamuvarhaisella Nauvoon ja edelleen Pärnäisiin, jossa laivalle kertyi kohtalaisesti väkeä. Lintuporukkaa tuli Utöhön lisäksemme mm. Timo Nisula, Jouni Tittonen, Jukka Rannikko ja Marko Järvenpää (kyytiin Jurmosta). Matkalla staijattiin paljon kannella, mutta ei nähty mitään kummempaa kovatuulisella merellä. Utöhön saavuttiin klo 13 ja iltapäivän aikana näimme mm. 2 mustaleppälintua, 5 sepelhanhea ja sarvipöllön. Saaressa oli paikalla Järvisen Mikko sekä Varesvuon Markus ja Minna.

HARMAAHAIKAROITA ON VIELÄ JOKUNEN LIIKKEELLÄ
HARMAAHAIKAROITA ON VIELÄ JOKUNEN LIIKKEELLÄ

Tiistaina 3.11.2020 oli matalapaine väistynyt, mutta navakka (12-15 m/s) lounaistuuli jatkui. Taivas oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli 11 astetta. Staijia koko aamupäivä majakalla & luotsiasemalla, myös saari kompattiin. Muutolla/merellä nähtiin mm.9 kaakkuria, 8 kuikkaa, 8 Gaviaa, 5 haahkaa, 300 allia, 26 mustalintua, 10 pilkkasiipeä, 2 ruokkia, merisirri ja 2 ad pikkulokkia. Saaresta löytyi mm. harmaahaikara, varpushaukka, luhtakana, 35 tilheä, isolepinkäinen ja pikkulintuja mm. 2 kangaskiurua, 8 peukaloista, 12 punarintaa, 2 tiltalttia ja itärannan ruovikosta idäntiltaltti – ollut paikalla jo joitakin päiviä.

ITÄRANNAN TRISTIS PITÄÄ TYYPILLISTÄ VOIMAKASTA HIIT-ÄÄNTÄ, SIIVELLÄ MELKEINPÄ SIIPIJUOVAKIN
ITÄRANNAN TRISTIS PITÄÄ TYYPILLISTÄ VOIMAKASTA HIIT-ÄÄNTÄ, SIIVELLÄ MELKEINPÄ SIIPIJUOVAKIN

Outin kanssa löydettiin itärannan levävalleilta myös tunturikiuru, ensimmäinen koskaan havaitsemamme saareen laskeutunut ere meidän aikanamme, aiemmat olleet vain muuttolennossa. Olipa mukava päivä maastossa ja iltapäivä vietettiin Markuksen ja Minnan kanssa meillä.

VIHDOINKIN TUNTURIKIURU LASKEUTUNEENA
VIHDOINKIN TUNTURIKIURU LASKEUTUNEENA

Keskiviikkona 4.11.2020 oli pääosin pilvistä ja iltapäivällä saatiin jonkin aikaa reipasta sadettakin. Tuuli oli lounaasta 8-10 m/s ja lämpöä oli 9 astetta. Staijia pitkin päivää luotsiasemalla ja kyllä koko saarikin tutkittiin, lintuväkeä kuitenkin edelleen riittää. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, 7 kuikkaa, 7 kaakkuria, 2 Gaviaa, lapasotka, 8 haahkaa, 10 haapanaa, 2 ruokkia, varpushaukka ja 2 kanahaukkaa. Länsi- ja lounaispuolen luodoilla oli yhteensä 35 merisirriä. Saaresta löytyi mm. harmaahaikara, käpytikka, 2 sarvipöllöä, taivaanvuohi ja 28 tilheä. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat kangaskiuru, västäräkki, 12 peukaloista, rautiainen, 15 punarintaa, 3 tiltalttia, itärannalla edelleen idäntiltaltti, puukiipijä, pulmunen ja 2 pikkukäpylintua. Luotsiaseman lähistöllä oleskeli peräti 3 mustaleppälintua ja itärannalla pysytteli koko päivän eilinen tunturikiuru.

RAUTIAISIA ON ENÄÄ NIUKASTI
RAUTIAISIA ON ENÄÄ NIUKASTI

Tänään käytin eka päivää uutta kiikariani, Swarovskin 12 x 42 NL Pure, ja hyvältä tuntui – verrattuna aiempaan 12 x 50 Swarooni tämä on lähes 200g kevyempi, käteen paljon sopivampi ja näkökenttä n. 15% laajempi. Mantereelle lähtivät iltapäivällä mm. Marko Järvenpää, Jukka Rannikko sekä Varesvuon Markus ja Minna, saareen saapui Helstolan Jari ja lintuja kuvaamaan Juha Mälkönen.

VASEMMALLA 7 VUOTTA AHKERASSA KÄYTÖSSÄ OLLUT 12 X 50 EL SWAROVSKIN KIIKARINI JA OIKEALLA UUSI 12 X 42 SWAROVSKIN NL PURE KIIKARI
VASEMMALLA 7 VUOTTA AHKERASSA KÄYTÖSSÄ OLLUT 12 X 50 EL SWAROVSKIN KIIKARINI JA OIKEALLA UUSI 12 X 42 SWAROVSKIN NL PURE KIIKARI

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina löytyy täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...