Mukavia havaintoja koleudesta huolimatta

Torstaina 14.5.2020 luoteistuulen sekä kylmän ja kirkkaan yön jälkeen saari oli tehokkaasti tyhjentynyt linnuista – jäljellä oli ehkä kymmenesosa eilisestä lintumäärästä. Päivä oli kirkas, tuuli aluksi luoteesta ja myöhemmin lännestä 4-8 m/s ja lämpöä oli iltapäivällä 8 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiasemalla Rivaston kanssa, mutta merellä oli todella hiljaista. Mainittavaa vain 4 kuikkaa, 3 Gaviaa, 30 valkoposkihanhea, 19 ruokkia, 2 vaaleaa merikihua ja pikku parvia alleja, mustalintuja ja pilkkasiipiä. Kuikkalintujen muutto antaa edelleen odotuttaa. Saaresta mainittavaa olivat ristisorsa, 3 harmaasorsaa, 5 karikukkoa, tervapääsky, 2 pikkulepinkäistä, sinirinta, ruokokerttunen ja saunallamme käynyt naaras nokkavarpunen. Taitaa nokkavarpuspari taas pesiä saaressa.

NAARAS NOKKAVARPUNEN MEIDÄN SAUNALLA
NAARAS NOKKAVARPUNEN POSEERAA MEIDÄN SAUNALLA

Perjantaina 15.5.2020 aamuinen luoteistuuli (7 m/s) kääntyi päivän aikana etelälounaaseen, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 8 astetta. Aamulla staijattiin kolmisen tuntia Rivaston kanssa, mutta merellä oli edelleen ihmeellisen hiljaista. Mainittavaa olivat vain 21 kuikkaa, taas 30 valkoposkihanhea, 6 ruokkia ja muutama pieni alli-, mustalintu- ja pilkkasiipiparvi. Pari merikihua. Saarikierroksella tuli kompattua likimain koko alue, Kesnäsissä ei tosin käyty. Pikkulintuja oli yöllä tullut kohtalaisen paljon, nähtiin mm. 4 satakieltä, 9 sinirintaa, 2 koiras pikkusieppoa, 20 kirjosieppoa, 45 leppälintua, 30 hernekerttua, 25 mustapääkerttua, 2 lehtokerttua, n. 90 fyllaria, keltavästäräkki, peltosirkku (koulun portilla) ja 4 pikkulepinkäistä. Muita havaintoja olivat mm. ristisorsa, 3 harmaasorsaa, 3 lapinsirriä itärannalla, käki, luotokirvinen, nokkavarpunen, myöhäinen tilhi ja edelleen koiras varpunen.

PIKKUSIEPPOJA ON SAAPUNUT SAAREEN
PIKKUSIEPPOJA ON SAAPUNUT SAAREEN

Päivän harvinaisin laji oli heinäkurppa, joka lähti lentoon hautausmaan kulmalta kuivasta heinikosta, lensi matalalla ja pudottautui itäniityn keskiosiin. Olen tuskin koskaan nähnyt lentävää heinäkurppaa näin hienosti, kun se ohitti minut n. 15 metrin päästä pyrstön kulmat loistaen. Vaikka lensi hitaasti, niin itse olin vielä hitaampi olkapäällä olevan kamerani kanssa ja jäi lentokuva saamatta. Sitä se ikä teettää… Heinäkurppa ei ole Utössä läheskään vuosittainen ja viimeisen 15 vuoden aikana on tehty vain yksi keväthavainto, sekin toukokuun puolivälissä. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Kimmo Kuusisto ja Jussi Jauhiainen.

PUNAVARPUSIA ON SAAPUNUT PIENIÄ MÄÄRIÄ
PUNAVARPUSIA ON SAAPUNUT PIENIÄ MÄÄRIÄ

Lauantaina 16.5.2020 oli epävakaista keliä: aamulla ja päivällä vesisadetta ja raekuurokin, muuten pilvipoutaa ja illemmalla aurinkoista. Tuuli vaihteli lähes tyvenestä 14 m/s länsituuleen, pilvistä riippuen. Lämpöä oli 7 astetta. Staijia 1,5 tuntia, mutta merellä edelleen melko hiljaista. Nähtiin vain 6 kuikkaa, 8 Gaviaa, 65 valkoposkihanhea (3a), 12 punakuiria ja n. 400 allia. Saaressa nähtiin paremmin lintuja, mm. 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 4 suokukkoa, 2 liroa, karikukko, tuulihaukka, 2 käkeä, tilhi ja makupalana mehiläissyöjä. Merops löytyi aamulla Disan pihan kulmalta vaahterasta, sateen jäljiltä, ja siirtyi pian Patteriniemen pihlajiin, joista hävisi melko pian eikä löydetty enää myöhemmin. Näkyvillä kaikkiaan vajaa puoli tuntia. Disalle kiitos ilmoituksesta, staiji keskeytyi hyvästä syystä! Pikkulintuja oli sateen jäljiltä hyvin, mm. 22 kirjosieppoa, harmaasieppo, pikkusieppo, 45 leppälintua, naaraspukuinen mustaleppälintu, kultarinta, 5 punavarpusta, koiras varpunen edelleen, 160 hernekerttua, 40 mustapääkerttua, 6 pensaskerttua, 3 lehtokerttua, 4 pikkulepinkäistä, 6 satakieltä, 15 sinirintaa, 15 keltavästäräkkiä, rytikerttunen, 18 pensastaskua, n. 100 fyllaria ja 2 luotokirvistä.

MEHILÄISSYÖJÄ ILAHDUTTI!
MEHILÄISSYÖJÄ ILAHDUTTI!

Sunnuntaina 17.5.2020 lintumäärä saaressa oli selvästi pudonnut eilisestä. Länsituuli oli 6-9 m/s, lämpöä oli enimmillään 9 astetta ja taivas puolipilvinen, jokunen heikko sadekuurokin saatiin. Staijia aamulla 2,5 tuntia majakan suojassa ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä/muutolla nähtiin mm. 51 kuikkaa, kaakkuri, 201 Gaviaa, 53 ruokkia, 2 kurkea, tuulihaukka ja määrittämätön suohaukka. Saaressa havaittiin mm. ristisorsa, 2 harmaasorsaa, 2 liroa, suokukko ja käki. Pikkulintujakin oli – mm. 2 satakieltä, 9 sinirintaa, 45 leppälintua, 16 kirjosieppoa, 2 harmaasieppoa, 3 pikkusieppoa, 3 pensaskerttua, 6 lehtokerttua, 30 mustapääkerttua, 25 hernekerttua, 2 rytikerttusta, kultarinta, 7 pikkulepinkäistä, peräti 55 pensastaskua, 6 punavarpusta ja koiras varpunen edelleen. Iltapäivällä käytiin uusien vuokralaisten lettukesteillä, ulkona ja turvaväleillä.

PENSASTASKUJA OLI ENNÄTYSMÄÄRÄ
PENSASTASKUJA OLI ENNÄTYSMÄÄRÄ
SATAKIELET LAULAVAT JONKIN VERRAN MUUTTOMATKALLAKIN
SATAKIELET LAULAVAT JONKIN VERRAN MUUTTOMATKALLAKIN

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyy täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...