Mustajoutsen!

Maanantaina 10.3.2014 aamupäivä oli aurinkoinen ja iltapäivä pilvinen, sateinenkin, ja koko päivän utua/sumua ja huono näkyvyys. Tuuli oli edelleen lounaasta, nyt 11-12 m/s. Jätin staijauksen väliin ja vietin aamun ja päivän kameran kanssa kierrellen. Mereltä näkyi vain 55 haahkaa, merihanhi ja ensimmäinen jp-naurulokki. Saarikierros tuotti mm. pulmusen, 12 kiurua, 3 kottaraista, 2 punarintaa, räkättirastaan ja itärannalla muutaman minuutin piipahtaneet kevään ekat 2 tylliä. Keväälle uusi laji oli myös se puhkiväsynyt hippiäinen, joka putosi aamulla utuiselta Itämereltä aivan eteläkärjen kallioille – taisi olla takana 220 km Gotlannista lounaistuulen tuomana!

ENSIMMÄISET TYLLIT SAAPUIVAT
ENSIMMÄISET TYLLIT SAAPUIVAT

Tiistaina 11.3.2014 tuuli oli kääntynyt luoteeseen ja puhalsi 12 m/s, taivas selkeä ja näkyvyys hyvä, lämpöäkin oli 4 astetta. Aamun ja aamupäivän seikkailin kameran kanssa, iltapäivällä vähän staijiakin. Mereltä löytyi jo 280 haahkaa (pääosin paikallisia), 2 tukkakoskeloa ja merihanhi, saaressa mm. uuttukyyhky, mustavaris, naakka, 2 kottaraista, räkätti ja aamulla mereltä etelästä saapunut kulorastas. Lisäksi löytyi 3 peukaloista, 2 punarintaa, rautiainen (meidän saunan luona), punatulkku, pulmunen, 12 kiurua ja 2 keltasirkkua. Iltapäivällä saareen saapui kolme pitkien putkien kameramiestä, joista tuttuja Murtosaaren Jussi ja Yrjö Kahila. Näkivät illansuussa vielä muuttohaukan itärannan ulkopuolella.

RAUTIAINEN ON PYSYNYT SAARESSA KOKO TALVEN
RAUTIAINEN ON PYSYNYT SAARESSA KOKO TALVEN

Keskiviikkona 12.3.2014 oli kaunis keväinen päivä – lounaistuulta 5-7 m/s, aurinkoista ja lämpöä 4 astetta. Staijailin aamulla majakalla pari tuntia, sitten saarikierrosta kamera kourassa. Merellä/muuttavana näkyi mm. 310 allia, 220 haahkaa, 9 tukkakoskeloa, 10 ruokkia, 4 riskilää ja naurulokki. Laulujoutsenia muutti ensin 4 ja klo 11.08 saapui lounaasta 18 laulujoutsenen parvi, jossa oli joukossa mustajoutsen! Löysin parven Ormskärin päältä (olin itse itäniityn eteläreunalla) ja kiikarilla näin parvessa musta-valkoisen (valkoiset siipisulat) joutsenen. Tykitin kaukaa parikymmentä kuvaa parvesta ja heti sen jälkeen lähetin Helstolan kautta viestin Jurmoon, jossa Kylänpää ja Palomäki ottivat parven vastaan vajaat 10 minuuttia myöhemmin. Mustajoutsen ilahdutti siis naapurisaartakin. Varsinainen jymypaukku – eihän Utö ole kunnolla edes laulujoutsenten muuttoreitillä. Tiedän toki ettei laji ole ”pinnakelpoinen” mutta siitä viis – tilanne oli ikimuistoinen: muuttoparvessa mustajoutsen – täysin odottamaton havis! Muista päivän havainnoista mainittakoon vielä tylli (itärannalla), 9 kiurua, 2 punarintaa, peukaloinen ja rautiainen.

mustajoutsen_02_Korppoo_03_14

MUSTAJOUTSEN PARVEN 4. VIIMEISENÄ ORMSKÄRIN PÄÄLLÄ
MUSTAJOUTSEN PARVEN 4. VIIMEISENÄ ORMSKÄRIN PÄÄLLÄ

Jokunen lisäkuva löytyy vielä ”uusimmat”-kuvakansiosta.

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...