Muutto piristyi sumusta huolimatta

Torstaina 9.9.2021 jatkui lounaistuuli, 7-9 m/s, mutta taivas oli tänään pilvetön ja aurinko lämmitti ilman liki 17 asteiseksi. Yöt ja aamut ovat nyt tosi kosteita. Staijia pari tuntia aamulla, mutta näkyvä muutto on edelleen todella vaatimatonta. Saari kierrettiin. Mainittavimmat havainnot olivat 7 kuikkaa, harmaahaikara, 3 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, kalasääski, rantasipi ja pikkulinnuista mm. pikkusieppo (meidän saunalla), lehtokerttu, sinirinta ja 2 keltavästäräkkiä. Peippoja, västäräkkejä ja vihervarpusia muutti muutama parvi päivän aikana.

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ
LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ
KALASÄÄSKI MUUTTI MELKEIN TALOMME YLI
KALASÄÄSKI MUUTTI MELKEIN TALOMME YLI

Perjantaina 10.9.2021 sää muuttui – tuuli oli nyt idästä (7 m/s), taivas pilvessä ja lämpöä 14 astetta. Tuulen suunnan muutos laittoi vauhtia syysmuuttoon, mm. petolintuja nähtiin yllättävänkin monta. Staijia iltapäivällä n. 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, 2 valkovikloa, taivaanvuohi, punakuiri, tylli ja petolintuja merikotkien lisäksi 19 varpushaukkaa, 15 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa ja peräti 10 mehiläishaukkaa. Monet menivät mukavasti saaren päältä, valot vaan olivat niukat kuvaamiseen.

NUORI MEHILÄISHAUKKA PIHALTA KUVATTUNA
NUORI MEHILÄISHAUKKA PIHALTA KUVATTUNA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 pikkusieppoa, 5 leppälintua, rautiainen, 2 kivitaskua ja 3 lapinkirvistä. Peippoja muutti muutama sata. Saareen saapuivat illalla mm. Tammerot.

LEPPÄLINTUJA ON NYT PALJON
LEPPÄLINTUJA ON NYT PALJON

Lauantaina 11.9.2021 oli sumupäivä – kuten taisi olla laajalti koko Etelä-Suomessa. Näkyvyys oli koko päivän vain 100-300 metriä, lämpöä 13-14 astetta ja länsituuli oli hyvin heikkoa. Kiertelin kyläaluetta, saunalahden perukkaa ja saaren itäosaa – olihan yöllä kuitenkin tullut kohtalaisen paljon hysyjä lisää. Havaintoja tänään olivat mm. 6 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, sinisuohaukka, taivaanvuohi ja hyönteissyöjiä mm. 8 lehtokerttua, 16 mustapääkerttua, 23 hernekerttua, 11 leppälintua, 8 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, ruokokerttunen ja syksyn eka peukaloinen. Myös ensimmäiset laulu- ja punakylkirastaat olivat ilmestyneet ja punarintoja oli ainakin n. 60 yksilöä. Päivällä Mika Mäki kävi asentamassa meidän saunalle pesukoneeseen uudet poistoputket ja -liitännät. Lundenin Jokke ja Kristiina lähtivät aamulla mantereelle.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ALKOI
PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ALKOI
RUOKOKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA
RUOKOKERTTUNEN MEIDÄN SAUNALLA

Sunnuntaina 12.9.2021 oli yöllisen sateen jälkeen toinen sumupäivä putkeen. Aamupäivällä näkyvyys oli alle 200 m, iltapäivällä hetken parempi näkyvyys kunnes taas levittäytyi paksua sumua. Etelälounainen tuuli puhalsi 5-6 m/s ja lämpöä oli enimmillään 15 astetta. Kun ei merelle nähnyt, komppailin ahkerasti kyläaluetta, saunalahtea ja itäosaa – pitkään tuli myös kuvattua hysyjä meidän saunalla. Oli toinen hyvä pikkulintupäivä peräkkäin, tänään tuli kirjattua mm. 31 hernekerttua, 5 lehtokerttua, 8 mustapääkerttua, pensaskerttu, ruokokerttunen, 32 leppälintua, 10 harmaasieppoa, peukaloinen, 2 kivitaskua, pikkulepinkäinen, n. 70 punarintaa ja myöhäinen kultarinta. Fyllareita näkyi n. 45. Päivän muita lajeja olivat mm. harmaahaikara, 4 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja mehiläishaukka. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, mm. Tammerot.

PIKKULEPINKÄINEN - SUOMESTA, EI SIPERIASTA...
PIKKULEPINKÄINEN – SUOMESTA, EI SIPERIASTA…
MYÖHÄINEN KULTARINTA NÄKYI TÄNÄÄN
MYÖHÄINEN KULTARINTA NÄKYI TÄNÄÄN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...