Muutto piristyy hiljalleen

Torstai 4.9.2014 oli jälleen lämmin (19 astetta!) ja aurinkoinen päivä, lounaistuuli voimistui päivän mittaan 9 m/s. Staijia ja koko saaren kierros tuottivat mm. harmaahaikaran, 4 tuulihaukkaa, 3 varpushaukkaa, ampuhaukan, sinisuohaukan, tundrakurmitsan ja 3 pikkusirriä. Pikkulintuja oli ehkä hieman eilistä enemmän (mutta edelleen vähän), mainittavimmat sirittäjä, 2 sinirintaa, 4 lapinkirvistä ja Utössä kovasti harvalukuinen pohjansirkku. Lintu oleskeli Gamla Postenin ja hotellin alueella, muutaman dokumenttitason kuvankin sain napattua. Illalla saareen saapuivat mm. Veli Puputti, Timo Trogen ja Osmo Lamminen ”linnustamaan”.

UTÖSSÄ HARVINAINEN POHJANSIRKKU PIILOTTELI HOTELLIN LÄHISTÖLLÄ
UTÖSSÄ HARVINAINEN POHJANSIRKKU PIILOTTELI HOTELLIN LÄHISTÖLLÄ

Perjantaina 5.9.2014 sama säätyyppi jatkui – pilvetöntä, lounaistuulta 8 m/s ja lämpöä 18 astetta. Muutto edelleen minimaalisen vähäistä mutta jotain sentään nähtiin: harmaahaikara 5, tuulihaukka 4, sinisuohaukka, ampuhaukka ja illansuussa admuuttohaukka istuskeli Pattskärin kalliolla. Kahlaajia oli vain 3 tylliä ja 1 pikkusirri, pikkulinnuista mainittavimmat 2 pikkusieppoa ja käenpiika. Illansuussa näkyi vielä räyskä. Reiska ja Hanna sekä Järvisen Mikko lähtivät aamulla mantereelle. Illalla saapuivat mm. Lappalaisen Markku nuoren Onni (Rantanen)-kuvaajan kanssa, Varesvuon Markus ja Minna sekä 4-5 muuta ornia.

NUORIA PIKKUSIEPPOJA ON ILMAANTUNUT SAAREEN
NUORIA PIKKUSIEPPOJA ON ILMAANTUNUT SAAREEN, KUVA KOVAAN VASTAVALOON

Lauantaina 6.9.2014 auringonpaiste ja lämmin (18 astetta) sää jatkui, lounaistuuli oli heikkoa. Ilman kosteus oli edelleen korkea. Staiji ja saaren komppaus tuottivat mm. 6 harmaahaikaraa, 3 harmaasorsaa,  4 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, 3 hiirihaukkaa, sinisuohaukka ja 22 varpushaukkaa. Pientä muuton piristymistä! Lisäksi nähtiin mm. törmäpääsky, räystäspääsky, käenpiika, ainakin 7 lapinkirvistä, 6 pikkusieppoa ja illansuussa kehrääjä hotellialueella. Knaapi, Laitinen, Sandell, Eriksson, Haapaniemi jne lähtivät aamulla mantereelle ja Järvisen Mikko tuli illalla takaisin.

VARPUSHAUKKA ON TÄÄLLÄ YLIVOIMAISESTI YLEISIN PETOLINTU
VARPUSHAUKKA ON TÄÄLLÄ YLIVOIMAISESTI YLEISIN PETOLINTU

Sunnuntaina 7.9.2014 aurinko porotti ja lämpöä oli jälleen 18 astetta mutta nyt tuuli oli idästä 4-5 m/s. Petolintuja muutti hiukan edellispäiviä enemmän, mm. 76 varpushaukkaa, 10 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, 1kv muuttohaukka (hotelliniemen yli),  hiirihaukka, mehiläishaukka ja 5 ruskosuohaukkaa. Muuten nähtiin mm. harmaahaikara, 2 meriharakkaa, 2 taivaanvuohta, 2 tylliä, valkoviklo ja kalatiira. Pikkulintujakin oli vähän aiempaan enemmän, mm. 12 punarintaa, 2 rautiaista, 4 laulurastasta, 2 lapinkirvistä, 3 lehtokerttua, 3 mustapääkerttua, tsik-sirkku ja 6 pikkusieppoa. Illalla satamalahden reunalla oli jälleen itämerennorppa, varmaan sama kuin muutama päivä sitten itärannalla, myös etelänpäiväkiitäjiä on näkynyt muutama viime päivinä. Mantereelle lähtivät mm. Puputti, Trogen, Lamminen ym.

NUOLIHAUKAT KIERTELIVÄT KYLÄN YLLÄ
NUOLIHAUKAT KIERTELIVÄT KYLÄN YLLÄ
SURUVAIPPOJA ON NÄKYNYT USEITA
SURUVAIPPOJA ON NÄKYNYT USEITA

 

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...