Muuttolintuja!

Maanantaina 13.3.2023 oli aurinkoinen aamu ja aamupäivä, sitten pilvistyi ja lounaasta lähestynyt voimakas matalapaine toi runsaat räntäsateet klo 16 alkaen. Samalla aamun heikko etelätuuli voimistui kovaksi kaakkoistuuleksi, 19 m/s ja puuskat 24. Lämpötila oli nollan paikkeilla koko päivän. Runsaan tunnin staiji aamulla ja lumessa kahlauskierros saaren itäosassa ja kyläalueella tuottivat mm. 3 allia, 2 tukkakoskeloa, 15 riskilää, ruokin ja vain 1 haahkan tänään. Norra Grimsörarnalla viihtyvä n. 500 merisirrin parvi lenteli aamulla taas pariin otteeseen hienona ”pallona”. Pikku-uikku piilotteli edelleen rantavajojen tuntumassa, muuten näkyi niukasti mitään – kottarainen, punarinta ja 3 pikkuvarpusta mainittavimmat. Kovassa tuulessa sähkötkin katkeilivat illalla.

PIKKU-UIKKU NAAMIOITUU HYVIN BETONIPYLVÄIDEN SUOJAAN
PIKKU-UIKKU NAAMIOITUU HYVIN BETONIPYLVÄIDEN SUOJAAN

Tiistaina 14.3.2023 yöllisen myrskynpoikasen ja vesisateen jälkeen päivä oli puolipilvinen ja lämmin (5 astetta), aamun 14 m/s lounaistuuli heikkeni illaksi 5 m/s. Iltapäivällä saatiin taas heikkoa vesisadetta. Staijia 2 tuntia majakan suojassa ja kiersin koko saaren. Lumet olivat reipasta vauhtia huvenneet ja kulkeminen oli oleellisesti helpottunut. Havaintoja tänään mm. 2 harmaahaikaraa (itärannalla), 14 ruokkia, pikku-uikku edelleen, vuoden ekat 13 töyhtöhyyppää ja aamulla eteläkärjen-Pattskärin alueella pyöri kahteen otteeseen 2 ad tp pikkulokkia. Yllättävä havis näin maaliskuulla, mutta tänään myöhemmin havaittiin pikkulokki myös Hangossa; Jurmossa ja Kasnäsissä. Mistä lienevät tulleet.. Saaressa näkyi myös kiuru, kottarainen ja 12 räkättirastasta. Tänään oli vihdoin vähän keväisempää fiilistä!

KALALOKKEJA OLI TÄNÄÄN RUNSAASTI MERELLÄ
KALALOKKEJA OLI TÄNÄÄN RUNSAASTI MERELLÄ

Keskiviikkona 15.3.2023 oli vaihteeksi pilvetön, aurinkoinen päivä ja melko leppoisa (8-12 m/s) lounaistuuli. Lämpöä oli 3 astetta. Staijia n. 1,5 tuntia. luotsiasemalla ja kiersin koko saaren Kesnäsiä ja Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä muutti mm. 11 laulujoutsenta, 9 haahkaa, 5 ruokkia, 8 riskilää ja mereltä, Gotlannin suunnasta, liihotteli suopöllö, joka laskeutui huilaamaan Kesnäsin katajikkoon. Kylän rannassa oli edelleen pikku-uikku. Saarikierros tuotti mm. uuttukyyhkyn, 3 kulorastasta, 23 kiurua, kevään ekat 2 kangaskiurua ja myös ensimmäisen pajusirkun, koiras itärannalla. Löysin rannalta myös melko vastasyntyneen harmaahylkeen kuutin, useimpina vuosina jokunen kuutti löytyy myös täältä pääsaaren rannasta. Iltapäivällä lähdinkin vähäksi aikaa käymään mantereella.

KUUTTI IHMETTELI MINUA
KUUTTI IHMETTELI MINUA
MERIMETSOJA ON SATAMASSA EDELLEEN LÄHES SATA YKSILÖÄ
MERIMETSOJA ON SATAMASSA EDELLEEN LÄHES SATA YKSILÖÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...