Myrskyn keskellä Utössä

Torstai 8.12.2011 oli mukava ulkoilu- ja lintupäivä. Tuuli oli tänään lännestä 6-8 m/s ja taivas puolipilvinen, lämpöä +3 astetta. Aamupäivällä tuli muutama reipas rae-, räntä- ja vesikuuro mutta ne olivat lyhytaikaisia. Staijasin luotsiasemalla klo 08.50-12, iltapäivä komppausta. Muuttavana näkyi mm. kuikka, kaakkuri, Gavia sp, 6 merimetsoa, 22 laulujoutsenta, 5 haahkaa, 30 allia, 3 riskilää, n. 45 kalalokkia ja hienosti 1kv pikkukajava eteläniemen editse länteen klo 09.35-09.40 – jo syksyn 6. rissa Utössä tänä mainiona kajavasyksynä! Saaren vesillä nähtiin mm. 11 tukkakoskeloa, 3 tavia, 7 naurulokkia ja 3 kiertelevää merikotkaa. Saaressa nähtiin mm. 51 tilheä, peukaloinen, 4 räkättiä, mustarastas, 2 pikkuvarpusta, mustapääkerttu ja itärannalla ruokaili edelleen yksinäinen merisirri. Iltapäivällä saareen saapuivat Outi sekä Varesvuon Markus ja Minna.

MERISIRRIKIN SAI OSANSA PÄRSKEISTÄ

Perjantaina 9.12.2011 oli ennustettu talvimyrsky. Sade tuli täällä vetenä, mantereella kai enemmän lumena ja tuuli puhalsi rajusti koko päivän kaakosta – keskituuli oli 20 m/s ja puuskat enimmillään 29 m/s. Merivesikin nousi laiturien tasalle ja Utön eteläpuolella olevan aaltopoijun mukaan suurimmat aallot olivat 9-10 metriä korkeita! Sähköt katkesivat aamulla klo 08.50 ja ilman sähköä oltiinkin sitten 12 tuntia – vasta hiukan ennen iltayhdeksää saatiin valoa. Lämmitimme tuvan puuhellalla, jolla Outi loihti myös hienot tarjoilut myös Markukselle ja Minnalle, jotka kyläilivät meillä iltapäivällä ja illansuussa. Ulkona käytiin vain pari pientä hetkeä, omalla ruokinnalla kävi päivällä mm. 2 peippoa, 3 pikkuvarpusta ja yllättäen nokkavarpunen. Mistä lie myrsky heittänyt…

AALTOPOIJUN MUKAAN UTÖN ETELÄPUOLELLA SUURIMMAT AALLOT OLIVAT YLI 9-METRISIÄ
SURFFARIT SAAPUVAT UTÖSEEN KOVIEN TUULIEN AIKAAN

Lauantaina 10.12.2011 vesikuurot jatkuivat pitkin päivää ja tuulikin oli edelleen reipas 15-17 m/s länsilounaasta, lämpöä 4 astetta. Kierreltiin saarta suurin osa valoisasta ajasta ja lintujakin löytyi muutama mainittava.  Itärannalla oli mm. 3 naurulokkia, tukkakoskelo ja jälleen tiltaltti, jota tuuli riepotti rantakasvustossa – näytti eri yksilöltä kuin alkuviikolla. Lintu hävisi itäniityn rantaruovikkoon. Kylän rannassa oleskeli edelleen kiuru ja kaupan takaa löytyi laulurastas. Ruokinnalla oli yhä naaras-mustapääkerttu ja lisäksi mm. 3 peippoa ja 4 pikkuvarpusta. Vietimme toista tuntia eteläkärjessä kuvaten komeita aaltoja ja kolmea paikalla viihtynyttä surffaria.

LOPPUSYKSYNKIN VALOT OVAT JOSKUS HIENOJA

Sunnuntaina 11.12.2011 lähdettiin mantereelle töihin, tuuli oli nyt länsiluoteesta 7 m/s ja lämpöä 4 astetta. Aamuhämärissä istuskeli huuhkaja pitkään Anderssonin telkkariantennin päällä muutaman kerran huhuillen! Harmi ettei valo riittänyt kunnon kuvan ottoon. Kolmenvartin aamustaiji luotsiasemalla tuotti mm. Gavian, 5 tukkakoskeloa, 2 pilkkasiipeä, 2 haahkaa, 2 allia, riskilän, merimetson, 3 tilheä ja urpiaisen. Kylän keskeltä löytyi tuore kyhmyjoutsenen raato, yöllä kuollut ja osin syöty. Kettu vai huuhkaja? Paluumatkalla ei havaittu riskilää kummempaa ja päivitänkin tätä taas jo laivalta, Nötön läheltä.

TUKKAKOSKELOITA VIIHTYY SAAREN RANTAVESISSÄ

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...