Niukasti uutta, paitsi lunta

Maanantaina 20.2.2023 oli aamulla pilvistä, lounaistuulta 5-6 m/s ja lämpötila nollassa, mutta jälleen saapui lännestä voimakas sadealue iltapäiväksi. Räntä/lumisade alkoi klo 12 ja jatkui yöhön saakka, kaakkoistuulikin nousi taas kovaksi 16-17 m/s. Kyllä on levottomat kelit nyt helmikuussa… Staijattiin runsaat 2 tuntia ja kierrettiin itäosa ja kyläalue. Havaintoja olivat mm. 44 allia, 2 riskilää, n. 40 merisirriä Alunskärin länsiluodoilla ja Fladanilla tutut 2 lapasotkaa, uivelo ja venevajojen nurkilla kähmyilevä pikku-uikku. Lisäksi nähtiin mm. uuttukyyhky, 21 räkättirastasta, pikkuvarpunen, 4 peukaloista ja luotokirvinen. Huuhkaja patsasteli aamulla Kobbanilla. Järvisen Mikko lähti iltapäivällä mantereelle.

YHTÄKKIÄ TULI TÄNNEKIN LUNTA, PITKÄSTÄ AIKAA
YHTÄKKIÄ TULI TÄNNEKIN LUNTA, PITKÄSTÄ AIKAA

Tiistaina 21.2.2023 yöllisen lumimyräkän jälkeen saari olikin lumesta valkoinen, taivas puolipilvinen, pakkasta oli 2-3 astetta ja koillistuulta 5-8 m/s. Staijia aamulla runsas tunti ja kiersin saaren itäosat ja kyläalueen. Lajisto pääosin ennallaan, näkyi mm. uivelo, 2 lapasotkaa ja pikku-uikku edelleen, lisäksi 9 laulujoutsenta muutti hienosti koilliseen. Saaressa oli mm. varpushaukka, käpytikka, pikkuvarpunen, punarinta, peukaloinen ja luotokirvinen, nyt jälleen kylän rannassa.

PIKKU-UIKKU SULAUTUU HYVIN RANTAVAJOJEN VÄREIHIN
PIKKU-UIKKU SULAUTUU HYVIN RANTAVAJOJEN VÄREIHIN

Keskiviikkona 22.2.2023 oli puolipilvistä ja koillistuulta 4-5 m/s, joka kääntyi iltapäivällä etelään. Pakkasta oli 5 astetta, meri auki – harvoin täällä silloin on näin kylmää… Staijailin tunnin aamulla luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat, kyläalueen ja Enskärin. Havaintoja tänään mm. tukkakoskelo, 2 lapasotkaa, koiras uivelo, pikku-uikku edelleen ja uutena Fladanille ilmestynyt tp silkkiuikku. Omasta ikkunastakin näkyi yhtä aikaa kaksi helmikuista uikkulajia…

TALVIPUKUINEN SILKKIUIKKU ILMESTYI FLADANILLE
TALVIPUKUINEN SILKKIUIKKU ILMESTYI FLADANILLE

Lisäksi löytyi sepelkyyhky, käpytikka, peukaloinen ja luotokirvinen, nyt itärannalla. Itärannan uudella lumella oli myös tuoreet luhtakanan jalanjäljet, rallus on siis edelleen paikalla, vaikka on (ainakin vielä) kovin hiljainen. Tyynenä iltana huuhkaja istuskeli Kobbanin kalliolla.

LUHTAKANAN JÄLKIÄ
LUHTAKANAN JÄLKIÄ

Torstaina 23.2.2023 saapui lounaasta jälleen uusi matalapaine. Koko päivän lumi/räntä/vesisadetta, muutama lyhyt tauko sateessa ja lämpö 0 ja +1 asteen välillä. Lounaistuulta oli 10-12 m/s. Staijia yhteensä tunnin verran majakalla ja kiertelin muuten lähinnä vain kyläaluetta. Lintuja näkyi mm. pikku-uikku ja 2 lapasotkaa edelleen, jp riskilä, sepelkyyhky, luotokirvinen kylän rannassa, pikkuvarpunen ja Pattskärin salmessa uimassa komea ristisorsa. Luultavasti sama yksilö, jonka näimme jo 19.2. Huomenna on lähtö aamulaivalla hetkeksi mantereelle.

PUNARINTA HAKEE RUOKAA TUOREELTA LUMELTA
PUNARINTA HAKEE RUOKAA TUOREELTA LUMELTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...