Tiistai-illalla 6.5.2014 nousimme Outin kanssa Turussa yöjunaan, auto mukana, ja lähdimme kohti Rovaniemeä. Matkamme suuntana oli (jälleen) Jäämeren rannikko. Yö junassa sujui hyvin ja Rovaniemelle saavuttiin keskiviikkona 7.5.2014 aikataulun mukaisesti klo 11.45. Auto ulos ja matkaan. Ajettiin nelostietä pohjoiseen, lounas syötiin tutussa ruokapaikassa Sodankylässä ja pari muutakin pysähdystä tehtiin, mm. Neljän Tuulen Tuvalla Kaamasessa. Tupahan on suljettu tähän aikaan vuodesta, sen kyllä tiesimmekin, mutta kävimme tovin kuvaamassa linturuokinnalla. Yöksi jäimme Nuorgamin lomakylään, mukavaan pikku huoneistoon. Näin asukkaat Suomen eteläisimmästä kylästä yöpyivät Suomen pohjoisimmassa kylässä… Matkalla satoi joitakin lumikuuroja mutta tiet olivat pääosin kuivia. Piekanoita näkyi ainakin 6, lisäksi Kaamasessa 2 taviokuurnaa ja urpiaisten joukossa ainakin 4 tundraurpiaista. Teeri poseerasi tiellä ja kurkia ja kapustarintoja nähtiin muutamia pikku parvia.
Torstaina 8.5.2014 lähdettiin aamupalan jälkeen ajamaan kohti Jäämeren rannikkoa – ensin Tanabrulle ja sieltä Ifjordin kautta Mehamniin ja päämääräämme Gamvikiin – viime vuodelta tuttuun pieneen norjalaiskylään Slettnesin majakan tuntumassa. Matkaa Rovaniemeltä kertyi 758 km. Ylänköalueilla oli hienot lumiset maisemat ja lunta oli muutenkin selvästi viime kevättä enemmän mutta tiet olivat kuivat ja hyvät ajaa.
Gamvikissa tavattiin suunnitelman mukaan Varesvuon Markus ja Minna, jotka olivat saapuneet eilen. Aamulla oli ollut mukavasti jääkuikkia muutolla ja Markus oli jo tykittänyt hyvät kuvat. Itse lähdimme klo 13 aikoihin rannalle ja viiden tunnin sessio tuotti mm. 12 jääkuikkaa, n.120 kaakkuria, 12 suulaa, pari isolokkia ja n. 70 kyhmyhaahkaa. Harmi kyllä nämä jääkuikat menivät kaikki melko etäältä eikä kunnon kuvia ainakaan vielä syntynyt. Maittava poroillallinen syötiin majapaikassamme, Gamvik Gjestehus’issa – tuttu paikka sekin vuoden takaa. Muita orneja nähtiin neljä, paikalla oli mm. Slettnesin keväiden vakiostaijari Esko Lavikka.
Perjantaina 9.5.2014 herättiin aikaisin ja oltiin rannassa kameroiden kanssa jo klo 03.30. Aamiaista lukuun ottamatta oltiin yhtäjaksoisesti klo 12.30 saakka ja vielä pari tuntia illansuussa. Menestys ei ollut kuitenkaan kovin hyvä – reipas 8 m/s etelätuuli ajoi lintumuuton kauas merelle ja kuvaussaalis jäi aika laihaksi. Taivas oli pilvetön ja aamu kylmä (-2 astetta), päivällä miellyttävämpää. Jääkuikkia nähtiin 22, suulia 5, isolokkeja n. 10, kyhmyhaahkoja n. 60, isokihuja 4, merikihuja yli 100, muuttohaukka ja satoja pikkukajavia, merimetsoja ja alleja sekä kymmeniä mustalintuja ja karimetsoja. Pulmusia on rannalla, tienvarrella ja kylässä muutamia satoja, lisäksi kylällä nähtiin harmaahaikara ja valkoinen sinisorsa. Illalliseksi syötiin hyvää turskaa punaviinin kera.
Lauantaina 10.5.2014 taivas oli puolipilvinen, meri oli lähes tyven koko päivän ja lämpöä oli 5 astetta. Aloitettiin kuvaus rannassa klo 05.40 ja jatkettiin yhtä mittaa 6 tuntia plus illalla vielä kylän kierros ja runsas tunti majakalla. Muutto ei ollut erityisen voimakasta mutta kuitenkin palkitsevaa kuvaajalle. Jääkuikkia meni kuvauspaikalla aamulla 12, joista pari mukavalta kuvausetäisyydeltä ja illansuussa laskimme majakalta kaikkiaan 108 uivaa jääkuikkaa yhtä aikaa.
Isokihuja näimme 2, merikihuja yli 100 ja tänään oli myös leveäpyrstökihujen muuttoa: kuvauspaikaltamme näimme 8 yksilöä mutta Lavikka laski koko päivän summaksi 107 lepyä. Nyt saimme Markuksen kanssa toivomiamme lepykuvia hyvässä valossa. Suulia nähtiin 3, 1 rossicus-metsähanhi, n. 140 kyhmyhaahkaa, pari haarapääskyä ja 2 kiirunaa. Illalliseksi syötiin aivan mainiota uunilohta, punaviinin kera toki.
Sunnuntaina 11.5.2014 olimme kuvauspaikalla klo 6.30 alkaen vajaat 6 tuntia. Tuuli oli edelleen heikko mutta taivas oli nyt pääosin pilvessä ja muutama sadepisarakin saatiin. Jonkinmoista muuttoa oli pitkin aamua, mainittavimmat 16 jääkuikkaa ja 9 leveäpyrstökihua. Isokihuja nähtiin kolme ja Lavikka oli laskenut staijipaikalta leveäpyrstökihuja yli 200 mutta päävirta meni etäällä ulkomerellä. Kylällä lenteli suopöllö.
Päiväkahvin jälkeen lähdimme Outin kanssa jatkamaan matkaa eteenpäin, seuraavana kohteena Valkmyran kuuluisa hanhialue Porsangervuonon länsirannalla. Markus ja Minna jäivät vielä Slettnesiin kuvaamaan. Ajoimme Ifjordenin kautta Lakselviin ja sieltä yöpaikkaamme Stabbursdaleniin. Matkalla nähtiin mm. 6 piekanaa, ampuhaukka ja tunturilammella pesivä laulujoutsenpari.
Valkmyraan ehdimme juuri iltavaloiksi ja parin ystävällisen norjalaisornin avustuksella löysimme pian kaikkiaan 7 kiljuhanhea. Kuultiin muutamia kertoja myös kiljuhanhien ääntelevän. Suojelualueelle on tietysti kulkukielto mutta kaukoputkella kiljukkaat näkyivät hienosti tarkkailupaikoilta vaikka olivatkin aika etäällä kuvausta ajatellen. Hienoja lintuja täällä oikealla pesimäalueellaan Pohjois-Norjassa. Paikalla oli myös mm. noin 30 tundrametsähanhea ja 20 ristisorsaa.
Maanantaina 12.5.2014 heräilimme Stabbursdalenin lomakylässä räntäsateeseen mutta erinomaisten ilmojen jälkeen tämä keli ei tässä matkan vaiheessa haitannut enää yhtään. Aamukahvin jälkeen kiertelimme heikossa sateessa alueella – kiljuhanhia ei sateen seasta nyt löytynyt mutta mainittavaa oli noin 200 paikallista punakuiria Valkmyrasta n. 5 km pohjoiseen olevalla lieterannalla. Lähdimme hiljalleen ajelemaan kohti Suomea, Lakselvin kautta Karasjoelle, sieltä Kaamaseen ja yöksi Saariselälle, mukavaan pikku hirsimökkiin. Matkalla nähtiin 2 piekanaa, ei muuta mainittavaa. Illalla syötiin retken ”pakollinen” poronkäristys hiljaisella kylällä – näin turistisesonkien välillähän koko Saariselkä on kuin aavekaupunki…
Tiistaina 13.5.2014 oli jäljellä vielä ”lyhyt” ajo Rovaniemelle, josta lähti illansuussa autojunamme Turkuun. Torstaina palataan sitten taas kotinurkille Utöhön. Aamiaisen jälkeen kiertelimme vielä Saariselän alueen maisemissa käymällä Kaunispäällä sekä Kiilopään juurella. Taivas oli pilvessä, vähän tippui vesipisaroitakin ja lämpöä oli 6 astetta. Kaunispäällä nähtiin 2+2 kapustarintaa pälvilaikuilla ja Kiilopään kylällä oli riekko. Matkalla Rovaniemelle nähtiin tien varrella mm. mustaviklo ja pari kurkea.
Autokierroksella Rovaniemeltä pohjoiseen ja takaisin kertyi kilometrejä auton mittariin 1697. Autojunamme Turkuun lähti klo 17.45 ja Turun pääasemalle saavuttiin 14.5.2014 klo 07.50 – matka sujui taas omassa hytissä leppoisasti.
Epilogi.
Tämä oli toinen matkamme Slettnesiin, edellinen oli tasan vuotta aiemmin ja siitä matkakertomus löytyy täältä https://jteblogi.sivustamo.dev/?p=2141. Päätimme vierailla Slettnesissä uudelleen monesta syystä: paikka on mitä hienoin Jäämeren rannalla, viime vuonna leveäpyrstökihut eivät osuneet jaksoomme (nyt osuivat mukavasti..) ja halusin yrittää jääkuikkakuvieni parantamista (sekin onnistui). Lisäksi halusimme yhdistää matkaan vierailun Valkmyran kiljuhanhipaikoilla, jotka jäivät vuosi sitten katsastamatta (kannatti ja onnistui sekin). Matkaseurana Gamvikissa olivat suunnitellusti Varesvuon Markus ja Minna, pitkäaikaiset ystävämme. Lintu- ja kuvaajaporukkaa Slettnesissä oli vielä niukasti, lisäksemme yhteensä alle 10 henkeä. Rannalle siis hyvin mahtui! Viimevuotiseen verrattuna panostimme nyt paljon enemmän kuvaamiseen ja muuton seuranta vaikkapa kaukoputkella (joka oli kylläkin mukana) jäi mitättömän vähälle. Omiin kiikarilukuihimme verrattuna kaukoputkimiesten kokonaisluvut päivittäin olivat varmaan kymmenkertaisia, niin paljon muuttoa tapahtuu etäämpänä avomerellä.
Kirjoitin jo viime vuoden raportissa jääkuikkien kuvaamisesta, lisättäköön siihen sen verran että niiden muutto oli parhaimmillaan noin klo 5-9 välillä mutta yksittäisiä lintuja menee pitkin päivää, varsinkin hyvinä muuttopäivinä. Isojen etäisyyksien takia kuvaaminen on haastavaa mutta kun aikaa on edes muutama päivä, kärsivällisyyttä paljon ja ripaus tuuria niin mukavia kuvia kyllä syntyy! Toki rantaa pitkin muuttaa vilkkaasti monia muitakin lajeja (pikkukajavat, kihut, allit, kyhmyhaahkat, isolokit, kaakkurit, karimetsot, merisirrit jne) eli muitakin kuvia saa jääkuikkia ja lepyjä odotellessa. Hieno paikka ja hieno reissu taas kerran!