Outoa kaakkurimuuttoa

Torstaina 8.6.2023 oli jälleen aurinkoista, lämpöä oli enimmillään 14-15 astetta ja aamun heikko etelätuuli voimistui päivän mittaan kääntyen samalla pohjoistuuleksi 10-14 m/s. Aamulla pari tuntia staijia luotsiasemalla ja taas koko saari kompattiin. Merellä oli nyt hiljaista, mainittavia mm. 4 kuikkaa, kaakkuri, 6 Gaviaa, 11 mustalintua, 34 ruokkia ja 2 vesipääskyä. Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, jälleen lehtokurppa, etelään muuttanut töyhtöhyyppä ja renkaallinen kesykyyhky edelleen. Aamulla saimme Jurmosta tiedon Utötä lähestyvästä isohaarahaukasta ja puoli tuntia Jurmon havainnon jälkeen lintu näkyikin muutaman minuutin kaartelemassa korkealla Utön itäosan luotojen yläpuolella, mutta kääntyi pian takaisin Jurmoon päin kadoten itäkoilliseen. Kuudes tuplamilkkarihavis Utöstä. Pikkulinnuista mainittakoon 4 kultarintaa, 7 luhtakerttusta, 2 rytikerttusta, 2 kirjokerttua, urpiainen ja 3 nokkavarpusta. Itärannalla oli jälleen jonkin aikaa 2kv lapintiira.

KULTARINTOJA ON VIELÄ USEITA, MUUTTO JATKUU
KULTARINTOJA ON VIELÄ USEITA, MUUTTO JATKUU

Perjantaina 9.6.2023 jatkui samanlainen sää – aurinkoista, lämpöä 14 astetta ja pohjoistuulta 4-7 m/s. Staijattiin taas aamulla n. 3 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 4 kuikkaa, 27 kaakkuria, 24 Gaviaa, 45 mustalintua, 670 länteen muuttanutta koirashaahkaa, 30 A/B, 43 ruokkia ja 3 vesipääskyä.  Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, 3 suokukkoa, 4 mustavikloa, kesykyyhky edelleen, mehiläishaukka ja Ossi näki ja kuvasi aamupäivällä eteläpuolitse länsilounaaseen lentäneen isohaarahaukan – varmaankin sama yksilö kuin eilen Jurmossa ja täällä nähty. Päivällä kuvasin meidän saunalla fyllarin, joka myöhemmin osoittautui Utön ekaksi collybita-alalajin tiltaltiksi. Tästä on tarkempi selostus kuvineen kirjoitettu 17.6. blogiin.

TÄNÄÄN HAVAITTU ISOHAARAHAUKKA, KUVASTA KIITOS ÖHMANIN OSSILLE!
TÄNÄÄN HAVAITTU ISOHAARAHAUKKA, KUVASTA KIITOS ÖHMANIN OSSILLE!

Päivällä Kuusiston Kimmo ilmoitti Enskärillä pohjoiseen matkanneen koiras punajalkahaukan, itse en ehtinyt lintua nähdä. Pikkulintuja saaressa oli tänään mm. 4 kultarintaa, 9 luhtakerttusta, 3 rytikerttusta, kirjokerttu, nokkavarpunen, urpiainen ja aamulla hetken lammashaassa laulanut idänuunilintu. Illalla saareen saapui lintuväkeä mm. Meri Öhman, Marko Virkki sekä Hilkka ja Kim Söderling.

URPIAINEN PESINEE TAAS SAARESSA (Kuva: Outi Sarjakoski)
URPIAINEN PESINEE TAAS SAARESSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 10.6.2023 oli hyvin kesäinen päivä: auringonpaistetta, lämpöä 15 astetta ja tuuli vaihteli koillisesta lounaaseen, koko ajan alle 4 m/s. Staijia 3 tuntia luotsiasemalla ja kompattiin koko saari- Lintuja oli eilistä vähemmän, mutta merellä oli kuitenkin taas liikettä, mm. 8 kuikkaa, 42 kaakkuria, 28 Gaviaa, 147 mustalintua ja 49 ruokkia. Onpa ihmeellistä kaakkuriliikennettä nyt kesäkuussa, lähes kaikki luoteeseen ja valtaosa ei-jp lintuja. Saaressa nähtiin mm. varpushaukka, mustaviklo, 3 pikkukäpylintua ja pikkulintuja mm. 4 kultarintaa, 3 viitakerttusta, 6 luhtakerttusta, rytikerttunen, kirjokerttu ja nokkavarpunen. Mahdollisia pesijöitä ovat punarinta (2), urpiainen ja päivittäin laulava tiltaltti.

LUOTOKIRVINEN RUOKKII POIKASIAAN KESNÄSISSÄ
LUOTOKIRVINEN VIE RUOKAA POIKASILLEEN KESNÄSISSÄ

Sunnuntaina 11.6.2023 korkeapaine jatkuu – pilvetöntä, +16 astetta ja heikkoa (3 m/s) eteläkaakkoista tuulta. Taas staijattiin 3 tuntia aamulla luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Merellä oli aika hiljaista, mainittavimmat olivat 5 kuikkaa, 16 kaakkuria, 5 Gaviaa, 242 mustalintua, 31 ruokkia ja harmaahaikara. Saaressa nähtiin mm. 3 mustavikloa, taivaanvuohi, 2 pikkukäpylintua, nokkavarpunen ja hysyjä mm. 8 kultarintaa, 2 ruokokerttusta, rytikerttunen, 7 luhtakerttusta ja kirjokerttu. Outo kaakkurimuutto siis jatkuu edelleen – viimeisen 5 päivän aikana on nähty 33 kuikkaa, 128 kaakkuria ja 97 määrittämätöntä Gaviaa! Kaakkureista peräti 70-80 % on ollut talvipukuisia (ei jp), mistähän tulevat ja minne menevät näin kesäkuussa? Päivällä lähtivät mantereelle Söderlingit ja Marko Virkki.

MUSTAKURKKU-UIKKUJA PESII KAKSI PARIA
MUSTAKURKKU-UIKKUJA PESII KAKSI PARIA
PENSASKERTTU ON UTÖN EHKÄ YLEISIN VARPUSLINTU
PENSASKERTTU ON UTÖN EHKÄ YLEISIN VARPUSLINTU, KIVITASKUN OHELLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...