Pääsiäisajan pöllöjä

Torstaina 6.4.2023 oli sateista ja koleaa, lämpöä vain 1 aste. Aamulla sade ja sumu estyivät meristaijin, myöhemmin kompattiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Kosteassa ja sumuisessa kelissä nähtiin melko niukasti lintuja, mainittavia mm. pikku-uikku edelleen (nyt hotellin vierasvenesatamassa), 2 lehtokurppaa, 4 meriharakkaa, 39 töyhtöhyyppää, isolepinkäinen ja n. 65 mustarastasta. Pikkulintuja oli mm. 3 peukaloista, 3 punatulkkua ja luotokirvinen, mustapäätaskua ei löydetty vaikka haettiin. Saaressa on pari uutta lintuharrastajaa ja iltamyöhällä saapui lähes 10 lisää, tuttuja mm. Markus Keskitalo perheineen, Kurt Taxell vaimonsa kanssa sekä Varesvuon Markus ja Minna.

MERIMETSOT OVAT NYT KOMEASSA JUHLAPUVUSSA
MERIMETSOT OVAT NYT KOMEASSA JUHLAPUVUSSA

Perjantaina 7.4.2023 oli sadepäivien jälkeen aurinkoista, aamulla/ap:llä tosin oli vielä sumupilveä. Lämpöä oli jo 5 astetta ja pohjoiskoillinen tuuli maltillista, 4-6 m/s. Staijia n. 1,5 tuntia aamulla, mutta rajoitetun näkyvyyden takia meni lähinnä haahkojen tarkasteluksi. Kierrettiin koko saari ja nähtiin mm. 11 merihanhea, tundrametsähanhi, 8 tavia, n. 800 haahkaa, 4 tukkakoskeloa, 10 meriharakkaa, lehtokurppa, taivaanvuohi ja 2 punajalkavikloa. Lisäksi havaittiin pikku-uikku edelleen, 5 harmaahaikaraa, ruskosuohaukka, hiirihaukka, piekana, varpushaukka, tuulihaukka, kurki, sarvipöllö raripuskassa ja isolepinkäinen.

MERIHANHIA NÄKYY PÄIVITTÄIN
MERIHANHIA NÄKYY PÄIVITTÄIN

Pikkulintuja oli aika niukasti, mainittakoon kangaskiuru, 3 luotokirvistä, 10 peukaloista ja vähän yllättäenkin jälleen mustapäätasku, edelleen itäniityllä.

MUSTAPÄÄTASKU LÖYTYI JÄLLEEN ITÄNIITYLTÄ
MUSTAPÄÄTASKU LÖYTYI JÄLLEEN ITÄNIITYLTÄ

Lauantaina 8.4.2023 oli pääosin aurinkoista ja edelleen pohjoistuulta, 5-7 m/s. Lämpö käväisi jo 6 asteessa. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja kompattiin likimain koko saari. Merellä/muutolla nähtiin mm. 11 laulujoutsenta, 7 tundrahanhea, 10 merihanhea, 2 haapanaa, 2 harmaasorsaa, 17 tavia, 600 haahkaa, 6 allia, 106 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 9 tukkakoskeloa, selkälokki ja 86 ruokkia. Lisäksi nähtiin mm. 3 kurkea, 11 töyhtöhyyppää, taivaanvuohi, varpushaukka, lounaasta saapunut suopöllö ja raripuskassa lymyillyt sarvipöllö. Saaresta löytyi myös mm. pikku-uikku edelleen, 20 kangaskiurua, 2 luotokirvistä, 5 punatulkkua ja koiras mustapäätasku edelleen itäniityn ja Teerikallion alueella. Päivällä löysin vielä hiiripöllön lammashaasta ja toinen mukava yllätys oli illansuussa kylän sataman vajojen tuntumasta löytynyt liejukana. Mainio huhtikuun alun lintupäivä, lajeja kertyi kaikkiaan 71. Illalla saareen saapuivat lintureissulle mm. Juha Laaksonen ja Jouni Rautanen sekä 3-4 muuta.

hiiripöllö_01_Korppoo_04_23

HIIRIPÖLLÖ LAMMASHAASSA JA LIEJUKANA RANTAVAJOJEN NURKILLA
HIIRIPÖLLÖ LAMMASHAASSA JA LIEJUKANA RANTAVAJOJEN NURKILLA

Sunnuntaina 9.4.2023 oli edelleen aurinkoista korkeapainesäätä. Lämpötila kävi jo 7 asteessa, pohjoistuuli oli heikkoa, 2-5 m/s. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. harmaasorsa, 6 haapanaa, 143 mustalintua, 15 allia, 7 tukkakoskeloa, 3 selkälokkia ja 128 ruokkia. Lisäksi havaittiin 5 harmaahaikaraa, pikku-uikku edelleen, ristisorsa, 2 jouhisorsaa, tuulihaukka, varpushaukka, sarvipöllö, 2 suopöllöä (1 muuttava, 1 paikallinen), hiiripöllö edelleen lammashaassa, 2 lehtokurppaa ja luhtakanan ääntä itärannan ruovikosta. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 kangaskiurua, 2 luotokirvistä, 2 punatulkkua ja tikli. Mustapäätaskua etsittiin, mutta turhaan. Illalla päivän neljäs pöllölaji eli huuhkaja huhuili Kobbanin suunnalta.

SARVIPÖLLÖ ON JO KOLME PÄIVÄÄ LYMYILLYT RARIPUSKASSA
SARVIPÖLLÖ ON JO KOLME PÄIVÄÄ LYMYILLYT RARIPUSKASSA

Muistutan vielä myös kaikkia lintuharrastajia Utön pesimäaikaisista kulkurajoituksista, jotka alkoivat itärannalla 1.4. ja alkavat eteläniemessä 15.4. Itärannan puupenkkien luota ei ole suotavaa mennä yhtään eteenpäin – ei rannalle, ei armeija-alueelle eikä niityn puolelle. Annetaan linnuille ruokailu- ja pesimärauha – alueella ovat jo mm. tyllit ja meriharakat reviireillään ja muuttavat linnut mielellään ruokailisivat rauhassa ranta-alueella. Kunnioittakaa lintuja, jotta meillä kaikilla olisi jotain katsottavaakin.

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...