Pakkaset jatkuvat, kevät viipyilee

Torstaina 14.3.2013 lähdimme Outin kanssa Utöhön, keskellä talven kirpeimpiä pakkasia. Nyt pitäisi olla jo kevät… Nauvossa kahviteltiin ja käytiin kaupassa, pakkanen hiljalleen hellitti aamun 18 asteen lukemasta Turussa. M/s Eivorilla oli nyt niukasti väkeä, Markku Salo tuli lisäksemme Utöhön lintuja katsomaan. Matkalla oli puolipilvistä ja muutama pakkasaste ja jäätä jo reippaasti – tilanne oli muuttunut radikaalisti muutamassa päivässä. Paikoin oli vaikea päästä eteenpäin mutta toki heikkoakin jäätä oli paljon ja avovesilaikkujakin siellä täällä. Laivalta laskettiin 206 kyhmyjoutsenta (pari nuorta jo menehtyneenäkin) ja 14 merikotkaa. Knivskärin reunamerkillä istuskeli ad-muuttohaukka eli pere on taas koko talven viihtynyt alueella. Utöhön saavuttiin klo 18 aikoihin, pari tuntia ”myöhässä” jäiden takia. Kettusirkku näyttäytyi yhä kaupan tuntumassa.

OUTIN OTTAMA HIENO KUVA PEILIJÄÄSTÄ UTÖN SIINTÄESSÄ HORISONTISSA
OUTIN OTTAMA HIENO KUVA PEILIJÄÄSTÄ UTÖN SIINTÄESSÄ HORISONTISSA
KYHMYJOUTSENIA OLI MATKALLA YLI 200
KYHMYJOUTSENIA OLI MATKALLA YLI 200

Perjantai 15.3.2013 oli aurinkoinen ja lähes tyven (W-NW 3 m/s) päivä – yöllä 6 astetta pakkasta, päivällä aurinko lämmitti mukavasti nollan tuntumaan. Viime päivien pakkaset ovat jäädyttäneet lähes koko avomeren, eteläpuolellakin oli vain muutama sula-alue ja jäähyhmä jatkuu horisonttiin saakka. Aamun staijaus merelle tuotti sulapaikoista mm. n. 150 allia,  45 kyhmyjoutsenta, 9 tukkakoskeloa, lapasotkan, pilkkasiiven ja ehkä vähän yllättäenkin 12 merisirriä, jotka ruokailivat lounaispuolella luodon vesirajassa n. 10 minuutin ajan. Saari kierrettiin ja nähtiin mm. kiuru, kottarainen, peippo, pikkuvarpunen, 4 mustarastasta ja kettusirkku, joka pitkään lauloi kaunista lauluaan.

MUUTTOHAUKKA KURKISTELI VAKIOPAIKALTAAN
MUUTTOHAUKKA KURKISTELI VAKIOPAIKALTAAN

Lauantaina 16.3.2013 oli edelleen pilvetöntä ja heikkotuulista (NW 5 m/s), lämpötila kävi lähes nollassa mutta yö oli jälleen kylmä. Eteläpuolella oli vähän enemmän avovettä kuin eilen. Merellä nähtiin mm. 27 haahkaa, 250 allia, 43 tukkakoskeloa, 180 isokoskeloa, pilkkasiipi, 3 uiveloa, 300 telkkää, 5 riskilää, 45 kyhmyjoutsenta ja Knivskärillä istuskeli jälleen ad-muuttohaukka. Saaressa nähtiin mm. 2 uuttukyyhkyä, kettusirkku, kottarainen, 3 peippoa, pikkuvarpunen, punarinta ja luotokirvisiä 1-2, yhden kuvasimme eteläkärjessä, lisäksi laji havaittiin itärannalla ja luotsiasemalla. Outilla ja minulla oli tänään melkeinpä työpäivä – itse kävin pitämässä Tunturiladun n. 90 hengen mukavalle retkiporukalle tunnin kuvaesityksen hotellilla ja Outi oli puolestaan iltapäivällä pari tuntia hoitamassa myyntiä ”Pikkutyllin” myymälässä.

LUOTOKIRVINEN ON TALVEHTINUT ONNISTUNEESTI UTÖSSÄ
LUOTOKIRVINEN ON TALVEHTINUT ONNISTUNEESTI UTÖSSÄ

Sunnuntaina 17.3.2013 oli lähdettävä käymään mantereella. Sää oli edelleen pilvetön, itätuulta nyt 5 m/s ja pakkasta asteen verran. Tunnin staijaus aamulla ja pieni kävely tuottivat mm. 20 haahkaa, 3 riskilää, 2 pilkkasiipeä, uivelon ja muutaman tukkakoskelon. Kettusirkku lymyili edelleen kaupan nurkilla ja muuten näkyi mm. kottarainen ja muuttava kiuru. Muuttohaukkakin päivysti aamulla edelleen Knivskärillä. Laivamatkalla kauniissa auringonpaisteessa nähtiin merikotkia (n. 25 kpl), hylkeitä (n. 10 kpl) ja laajoja jääkenttiä plus hiiripöllö männyn latvassa Nötön kylällä. Kevättä vaan odotellaan edelleen…

KETTUSIRKKU NÄYTTÄYTYI JÄLLEEN MUUTAMAN KERRAN, LAULUAKIN KUULTIIN
KETTUSIRKKU NÄYTTÄYTYI JÄLLEEN MUUTAMAN KERRAN, LAULUAKIN KUULTIIN
KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA NÖTÖN HIIRIPÖLLÖSTÄ
KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA NÖTÖN HIIRIPÖLLÖSTÄ
TÄLLAINENKIN LINTU TULI KUVATTUA LAIVALTA, ETÄISYYTTÄ N. 10 KM
TÄLLAINENKIN LINTU TULI KUVATTUA LAIVALTA, ETÄISYYTTÄ N. 10 KM

 

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...