Paljon muleleita ja tuplamilkkari

Torstaina 4.4.2019 jatkui aurinkoinen sää ja eteläkaakkoinen tuuli, nyt 6-9 m/s. Lämpötila oli jo lähes 8 astetta, mutta näkyvyyttä haittasi lämpöväreily. Staijia kolmisen tuntia ja koko saari kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. jp-kuikka, 178 mustalintua, 26 ruokkia, 3 ristisorsaa, metsäviklo, 2 mustavarista, varpushaukka ja 4 piekanaa. Saaressa havaittiin mm. käpytikka, pyrstötiainen, kuusitiainen, 2 luotokirvistä, kevään eka kivitasku, västäräkki, kangaskiuru, 2 tiltalttia, 2 nokkavarpusta, pikkukäpylintu, 2 tilheä, 35 rautiaista ja peräti 9 mustaleppälintua (2 +2kv koirasta ja 7 n-pukuista). Illalla saareen saapuivat mm. Ismo Hyvärinen, Ilpo Aalto, Heikki Korpelainen sekä Varesvuon Markus ja Minna.

LUOTOKIRVISIÄ VIIHTYY ITÄRANNALLA
LUOTOKIRVISIÄ VIIHTYY ITÄRANNALLA

Perjantaina 5.4.2019 oli puolipilvistä ja lämmintä (7 astetta), aluksi lähes tyyntä ja myöhemmin heikkoa itäkaakkoista tuulta, maksimi 6 m/s. Staijia runsaat 2 tuntia ja koko saaren kierros tuottivat mereltä/muutolta mm. laulujoutsenen, kuikan (+1 sp), 1200 haahkaa, 39 allia, 312 mustalintua, 59 tukkakoskeloa, 2 harmaahaikaraa, 18 meriharakkaa, kevään eka merikihun, 78 ruokkia ja Bådanilla noin 60 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. käpytikka, metsäviklo, 5 taivaanvuohta, tilhi ja isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittavia olivat myös kangaskiuru, 5 luotokirvistä, 8 västäräkkiä, 9 peukaloista, 52 rautiaista, 190 punarintaa, kivitasku, 2 tiltalttia, kuusitiainen, puukiipijä, nokkavarpunen ja pulmunen. Mustaleppälinnut lisääntyvät yhä edelleen – tänään nähtiin 11 yksilöä, joista 4 ad koiraita ja loput naaraspukuisia. Vickholm ja Vihertie lähtivät aamulla mantereelle, Outi puolestaan saapui iltalaivalla.

PULMUSET OVAT UTÖSSÄ VÄHÄLUKUISIA MUUTTAJIA - TÄNÄÄN YKSI VIIHTYI RANTALEVILLÄ
PULMUSET OVAT UTÖSSÄ VÄHÄLUKUISIA MUUTTAJIA – TÄNÄÄN YKSI VIIHTYI RANTALEVILLÄ

Lauantaina 6.4.2019 oli jälleen pilvetöntä ja itäkaakkoista tuulta 6-9 m/s. Lämpötila oli enimmillään runsas 6 astetta. Staijia pari tuntia ja saari kierrettiin. Muuttavana/merellä oli hiljaista, nähtiin mm. laulujoutsen, 6 metsähanhea, 6 ristisorsaa, 2 mustalintua, 20 tukkakoskeloa, 6 ruokkia, harmaahaikara, varpushaukka, tuulihaukka, kurki, selkälokki ja metsäviklo. Bådanilla hyöri edelleen n. 60 merisirrin parvi. Saarikierroksella näkyi mm. 2 lehtokurppaa, suopöllö, 5 luotokirvistä, 5 västäräkkiä, 6 tiltalttia, 180 punarintaa, 58 rautiaista, kivitasku, isolepinkäinen, mustavaris, isokäpylintu ja nokkavarpunen (omalla ruokinnalla).

NOKKAVARPUNEN SAUNALLAMME
NOKKAVARPUNEN SAUNALLAMME

Taas löytyi paljon mustaleppälintuja, yhteensä 7 yksilöä (2 koirasta, 5 naaraspukuista). Päivän ”kovin” havis oli Masin klo 08.20 itäniityn päältä löytämä isohaarahaukka, joka lensi Ormskäriin ja viipyi siellä klo 9.10 saakka. Näyttäytyi monta kertaa, kunnes lähti määrätietoisesti pohjoiseen. Utön kautta aikain 3. havis isomilvuksesta ja samalla pihapinna numero 221.  Masi Kopsa lähti aamulla mantereelle, iltaa vietettiin Varesvuon Markuksen ja Minnan seurassa Enskärillä.

PIHALTAMME OTETTU DOKUMENTTIKUVA ISOHAARAHAUKASTA ORMSKÄRIN YLLÄ
PIHALTAMME OTETTU DOKUMENTTIKUVA ISOHAARAHAUKASTA ORMSKÄRIN YLLÄ

Sunnuntaina 7.4.2019 oli aluksi selkeää ja etelätuulta 8 m/s, myöhemmin pilvistyi ja iltapäivällä saatiin vesisadettakin. Lämpöä oli 6 astetta ja tuuli kääntyi hiljalleen länteen. Staijia pari tuntia, mutta merellä oli hiljaista ja väreily haittasi ikävästi. Saari kompattiin. Nähtiin mm. harmaahaikara, 2 ristisorsaa, 4 haapanaa, 3 lapasorsaa, 22 mustalintua, 19 tukkakoskeloa, ruokki ja 4 taivaanvuohta. Saaressa mainittavia olivat suopöllö, 4 luotokirvistä, 11 västäräkkiä, kivitasku, kulorastas, tiltaltti, 2 isolepinkäistä, nokkavarpunen ja 4 mustaleppälintua (2 ad koirasta, 2 n-pukuista). Mantereelle lähtivät päivällä mm. Hyvärinen, Aalto ja Korpelainen. Tänään olin auttamassa Tom Bergmania laittamassa paikalle suojelualueiden opasteet, kulkurajoitukset alkavat ensi viikolla, mutta niiden noudattaminen on jo nyt suositeltavaa. Muuttavat linnut ruokailevat rannoilla ja pesivät hakevat jo reviirejään.

ITÄRANNALLA EI OLE SUOTAVAA ENÄÄ KULKEA RANNALLA VAAN KATSOA LINTUJA VAIN NS PUUPENKKIEN LUOTA.
ITÄRANNALLA EI OLE SUOTAVAA ENÄÄ KULKEA RANNALLA VAAN KATSOA LINTUJA VAIN NS PUUPENKKIEN LUOTA.
RAUTIAISTEN MUUTTO ON PARHAIMMILLAAN
RAUTIAISTEN MUUTTO ON PARHAIMMILLAAN

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...