Pere ja vespari Utössä!

Perjantai 10.8.2007 oli helteisen kuuma, 29 astetta, aurinkoinen ja heikkotuulinen. Tänään lähdinkin Utöön suoraan Turun Aurajoesta, m/s Aspöllä, joka ainakin toistaiseksi kulkee viikonloppuisin suoraan perille käymättä muissa satamissa. Mukava matkata taas Aspöllä, joka on yhteysalus Eivoria aika lailla matkustajaystävällisempi alus. Paljon oli utöläisiäkin laivassa sekä myös Lundenin Jouko, joka niin ikään oli tulossa saareen viikonlopuksi. Matka Turusta perille kesti tarkalleen 5 tuntia, hienossa ilta-auringossa. Perillä illan viime hetket kuluivat uutta hienoa peltisaumakattoamme tutkien ja ihastellen – katto oli valmistunut eilen illalla ja katontekijät palanneet tänä aamuna mantereelle. Nyt kelpaa taas olla saaressa kun katto, piippu ja muurit on korjattu tänä kesänä hienoon kuntoon syys- ja talvimyrskyjä vastaanottamaan. Ulkoseinien laudoitus vielä joskus. Pihallamme hyrräsi suopayrteissä tervetuliaisiksi komea etelänpäiväkiitäjä, lisäksi mustaviklo ja 5 valkovikloa lensivät talon yli ennen pimeän laskeutumista.

sibila
ruskosuo

Lauantai 11.8.2007 oli edelleen helteinen ja kostea, hiostava vaikka itätuuli (6 m/s) vähän viilensikin. Aurinko porotti illansuuhun saakka, jolloin lounaasta saapui pilviä ja jokunen reipas sadekuurokin. Kierrettiin saarta, leikkasin nurmikon, kuvattiin lintuja ja otettiin rennosti. Syksyn lähestymisen huomaa uusista syysmuuttajista, tänään mm. petolintuja jo matkalla lounaaseen – 3 juv. ruskosuohaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 8 varpushaukkaa ja sokerina klo 14.45 majakan eteläpuolelle pyörimään ilmaantunut ad. muuttohaukka eli ”pere”, joka hiljalleen kaarrellen katosi kaakkoiselle merelle. Jokke löysi lähellä olleen linnun mutta ehdin sen hyvin itsekin nähdä juoksemalla paikalle. Merikotkia oli tänään 3. Kahlaajista sirrit olivat hävinneet (vain 1 suosirri) mutta vikloja oli nyt enemmän: mustavikloja 22, liroja 17, valkovikloja 8, rantasipi ja lisäksi mm. pikkutylli itärannalla (minulle 200.Utön laji – eli ”halvalla lajilla” katkesi sataluku…), 3 suokukkoa, 13 meriharakkaa, 8 taivaanvuohta, 7 pikkukuovia ja 5 kuovia. Hyönteissyöjämuutto oli niin ikään jo käynnissä – saaressa mm. 12 metsäkirvistä, 9 keltavästäräkkiä, 2 satakieltä, 6 pensastaskua, 2 ruokokerttusta, 1-kv kirjokerttu, 2 lehtokerttua, 3 sirittäjää, 10 harmaasieppoa, 5 kirjosieppoa, 2 käkeä ja 2 pikkulepinkäistä. Muista lajeista mainittakoon vielä harmaahaikara, 2 juv. mustakurkku-uikkua ja n. 50 muuttavaa tervapääskyä. Jouko näki tänään itäosassa myös todennäköisen 1-kv sitruunavästäräkin, joka kuitenkin ehti kadota äännellen ennen määrityksen lopullista varmistumista… Iltaa istuttiin yhdessä ja seurattiin ulkona railakkaasti salamoivia ja jyriseviä ukkospilviä. Allaoleva kuva ei muuten ole väärinpäin vaan sain käestä kuvan kun lintu kiepsahti 360 astetta ilmassa ja tässä kuvassa se on selkä alaspäin!

kakea

Yöllisen sateen (16 mm) ja ukkosen jälkeen sunnuntaiaamu 12.8.2007 oli heikkotuulinen, lämmin ja pilvet väistyivät klo 8 mennessä. Aamuisella kävelykierroksella kyläalueella löysin koulun takaa sähkölangalta pienen haukan – kiikarit silmille ja siinä se: 1 kv punajalkahaukka! Soitto Jokkelle ja pian olivat ”vesparia” ihastelemassa Jokken lisäksi myös Ismo ja Brita. Lintu päästi lähelle kuvaamaan, lähes ruudun täydeltä, ja eipä muistikortteja säästelty. Vespari viihtyi paikalla runsaan tunnin, sen jälkeen ei enää havaittu. Muualla saaressa nähtiin mm. hieno n. 75 meriharakan muuttoparvi, yht 15 kapustarintaa, 5 suosirriä, 6 valkovikloa, 2 mustavikloa, 14 tylliä, 5 taivaanvuohta, 4 metsävikloa, 4 pikkukuovia, 8 töyhtöhyyppää ja 2 isokuovia. Muita lajeja olivat mm. 2 käkeä, käpytikka, 7 pensastaskua, 15 keltavästäräkkiä, ruokokerttunen, 3 pikkulepinkäistä, juv. mustakurkku-uikku ja 5 varpushaukkaa. Tyytyväisinä hienoon viikonloppuun lähdimme m/s Aspöllä takaisin Turkuun klo 14, työt taas kutsuvat. Paluumatka oli lämmin, ilma sateen jälkeen pehmeän kostea.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...