Portugali ja Espanja 3-7.1.2006

Päätin paeta Suomen kaamosta lyhyelle lintureissulle Portugaliin ja Espanjaan tammikuun alussa 2006. Turusta lähdin 2.1. iltapäivällä autolla kohti Helsinkiä, jossa yövyin lentokenttähotellissa. Aamun lento 3.1. ruuhkaiselta Helsingin lentoasemalta lähti Münchenin ja Lissabonin kautta Portugalin Faröseen, jonne saavuin illansuussa. Suomen lumisateet ja pakkaset olivat saman tien vaihtuneet auringonpaisteeksi ja 16 asteen lämmöksi. Vuokrasin lentoasemalta Polon (110 euroa täysvakuutuksineen) ja ajelin yöksi jo aiemmalta reissulta tuttuun Hotelli Monacoon lentokentän kupeeseen (40 euroa/yö).

Tammikuun 4:nä, heti aamupalan jälkeen, lähdin Faröstä ns. rantatietä (N-125) kohti itää eli kohti Espanjaa, mutta koska aikaa oli koko päivä niin kolusin parhaita lintupaikkoja Algarven itäisellä rantakaistalla. Aurinko paistoi täydeltä terältä mutta viileä tuuli piti lämpötilan n. 15 asteessa. Ensimmäinen pysähdys oli aiemmalta reissulta tutussa Aldea de Marim’issa, jossa viihdyinkin reilusti yli kaksi tuntia. Lintuja oli mukavasti, mm. pitkäjalkoja n. 25, avosettejä n. 40, mustapyrstökuireja 3, n. 10 punakuiria, 2 tundrakurmitsaa, meriharakka, n. 10 karikukkoa, n. 80 lehmähaikaraa, n. 30 kapustahaikaraa, talvipukuinen pikkutiira, 3 riuttatiiraa, n. 20 kattohaikaraa, 16 harmaahaikaraa, tuuli- ja hiirihaukka, kalasääski, pari mustapäätaskua, sinirinta, 3 keltahemppoa, muutama samettipääkerttu, harjalintu ja tietysti useita töyhtökiuruja, joista yksi oli selästä laajalti valkoinen – osin albinistinen. Puolenpäivän jälkeen siirryin rantatietä eteenpäin Pinheirinhoon, jossa tien päässä olevassa matalassa altaassa oli mukavasti kuvattavissa joitakin kahlaajia – mm. n. 40 suosirriä, 1 kuovisirri, 3 tylliä, 6 mustapyrstökuiria, 2 punakuiria, 3 tundrakurmitsaa, 2 pikkukuovia, useita punajalka- ja valkovikloja sekä jokunen ohilentävä merimetso.

mustapyrstokuiri Portugalissa

Seuraava pysähdys oli hetken lounastauko Casela Velha’ssa, jossa näkyi liki 200 lokkia mutta määrityksen kannalta vähän liian etäällä, lisäksi kattohaikara, n. 30 lehmähaikaraa ja muutama mustakottarainen. Jatkoin nopeasti Castro Maritim’iin, jossa tein kolme pysähdystä ja niillä näkyi mm. 15 flamingoa, n. 2500 nokikanaa, silkkihaikara, 30 kattohaikaraa, n. 15 punakuiria, n. 30 tylliä, n. 20 mustajalkatylliä, 3 törmäpääskyä, 2 ruskosuohaukkaa, harjalintu ja etelänisolepinkäinen. Tiltaltteja oli monessa paikassa ja tien varressa näkyi vielä pari hiirihaukkaa ja n. 20 kattohaikaraa lisää. Päivän lajimäärä oli 53 mutta paljolti keskityin lintujen kuvaamiseen, joka varmaan verotti muutaman lajin listalta.

Illaksi ajoin Espanjan puolelle, vuoden 2005 keväältä tuttuun pieneen Hinojoksen kylään, jossa yövyin mukavassa Hostal Pino Donanassa (20 euroa/yö; info@turismodonana.com). Omistaja, Ricardo Davila, lienee ainoa englantia puhuva koko tässä idyllisessä espanjalaiskylässä! Katsottuani telkkarista Innsbruckin mäkihyppykisan kävin syömässä paikallisessa kapakassa hyvän illallisen, parin rioja-lasillisen hyöstämänä, ja totesin taas olevani luultavasti ainoa ulkomaalainen tässä pienessä kylässä. Tavernassakaan ei tietenkään kukaan osannut yhtään sanaa englantia eli omalla espanjalla oli tultava toimeen – hyvä niin.

Seuraavat kaksi päivää kuljin jo viidettä kertaa Johnin (John Butler) kyydissä Donanan alueen parhailla lintupaikoilla. Johnin veppisivuilta löytyy pieni kuvaus yhteisestä retkiosuudestamme mutta seuraavassa oma versioni.

Näimme kahtena päivänä, 5-6.1., kaikkiaan 106 lajia ja uusia digikuvia tuli monta sataa kameran muistikortille. Kaikki meni hienosti vaikka sateen takia jouduimme muuttamaan 6.1. aiottua reittiä paremmille teille, pois Donanan keskiosan paikoin upottavista teistä. Lintuja oli taas valtavia määriä, vain joitakin mainitakseni näimme mm. mustapyrstökuireja n. 500, avosettejä n. 300, pitkäjalkoja n. 200, merihanhia n. 700, yöhaikaroita n. 110, mustahaikaroita 46, välimerenlokkeja n. 40 ja tuhansia taveja ja lapasorsia.

Tammikuun 5. aloitimme tällä jo viidennellä Lounais-Espanjan lintumatkallani El Rocion ”länkkärikaupungin” rannasta, jossa oli mm. parisataa flamingoa, 5 sulttaanikanaa, n. 25 pronssi-iibistä, harmaahaikaroita, n. 50 pitkäjalkaa, n. 30 avosettiä, n. 200 mustapyrstökuiria, 16 taivaanvuohta sekä n. 1200 lapasorsaa ja lähes yhtä paljon taveja. Pikkulintuja näkyi mm. sinirinta ja mustaleppälintu ennen kuin jatkoimme Lagunas de Mancho Zurilloon ja Corredor Verden tielle. Lagunasissa oli silkki- ja pikku-uikkuja, merimetsoja, harmaasorsia ja yllättävänkin monta tammikuista pääskyä kolmesta lajista (haara-, räystäs- ja törmäpääskyjä). Metsässä lenteli iso siniharakkaparvi, silkkikerttusia, kangaskiuruja ja harjalintuja löytyi useita, samoin harmaasirkkuja, keltahemppoja (jo laulavia), mustapääkerttuja, laulurastaita, mustapäätaskuja ja jopa järripeippojakin.

Ajo Corredor Verdeä pitkin oli tuloksekas, kuten aina ennenkin: peräti 11 liitohaukkaa (n. 30 min aikana!), tumma pikkukotka, useita isohaarahaukkoja, hiirihaukkoja, ruskosuohaukkoja 6, etelänisolepinkäisiä 3, kuningaskalastaja, kattohaikaroita, 46:n mustahaikaran parvi kaartelemassa, silkki- ja lehmähaikaroita kymmeniä ja ojan varren pensaissa peräti n. 110 yöhaikaraa – vanhoja ja nuoria lintuja. Lentelivät laiskasti pitkin ojaa häviten pian taas puiden sisään. Lintuja tuntui olevan enemmän kuin koko Suomessa näin talvisaikaan!

Maittavan retkilounaan söimme Isla Mayorin maisemissa kattohaikaroiden, flamingojen ja avosettien keskellä ja suuntasimme sieltä pohjoisille suomaille, jossa nähtiin mm. vajaat 100 kurkea, jalohaikara, liroja ja metsävikloja, kapustarintoja n. 30, muutama lyhytvarvaskiuru, sinisuohaukkoja, isohaarahaukka, kolme hanhikorppikotkaa ja minervanpöllö ja tornipöllö. Jälkimmäinen olikin kuvausmielessä matkan toivelistallani ja tornipöllö löytyi torkkumasta tien varren pienestä puusta, josta se pelästyneenä lennähti tien reunaa eteenpäin pysähtyen ilta-auringossa mallikkaasti maahan kuvattavaksi. Hienoa!

Illalla söin erinomaisen ruoka-annoksen punaviinin kera ja sittenhän uni jo maittoikin. Seuraavana aamuna, 6.1., heräsin kuitenkin rankkasateeseen ja säätiedotus uhkaili koko päivän sateella. Niinpä muutimme suunnitelmia ja päätimme lähteä Donanan saviteiltä kohti rannikkoa siinä toivossa että siellä sää olisi parempi. Oli Loppiainen enkä ollut tajunnut että espanjalaisille se oli vasta oikea Joulu, lapset saivat nyt ”Joulupäivänä” lahjansa ja kaikki paikat olivat tietysti kiinni. Feliz Navidad! Ensimmäisen pysähdyksen teimme El Acebuchen ulkoilualueella ja siellä pilvet alkoivat jo repeillä ja sade loppui. Koko loppupäivä olikin taas mitä hienoin auringonpaiste ja mukava 15-16 asteen lämpö. El Acebuchessa oli itse asiassa hienosti lintuja – kangaskiuruparvi, n. 40 siniharakkaa, mustapäätaskuja, 4 harjalintua, 3 nokkavarpusta jne. Ensimmäinen mukava yllätys oli kuitenkin tähystyskojun edessä hiiviskellyt luhtakana ja vähän myöhemmin, harjalintuja kuvatessa, alkoi läheltä kuulua vähän vaimeaa mutta kuitenkin selvää kuhankeittäjän vihellystä. Vanha koiras löytyikin pienen hakemisen jälkeen puista kunnes katosi metsän uumeniin. Taisi olla ensimmäinen talvihavainto kuhankeittäjästä koko Donanasta!

Säätila parani ja ajoimme Matalascanasin ohi kohti Huelvaa mutta teimme pysähdyksen Laguna Primera de Palosissa, josta saman tien isosta vesilintuparvesta löytyi kaksi kruununokikanaa. Päälaen ”kruunut” olivat vielä vähän vaatimattomia mutta nokankin värin perusteella linnut oli helppo poimia nokikanojen joukosta. Läheisissä puissa pöllähti parvi pikkuvarpusia ja lammella lenteli kuningaskalastaja sekä ruskosuohaukka. Läheisellä Estero de Domingo Rubion lammella oli muutama sulttaanikana ja rääkkähaikara.

Seuraava pysähdys oli Laguna El Portilissa, jossa tien varren järvellä näkyi n. 10 mustakaula- ja pikku-uikkua, valkovikloja, mustapäätaskuja ja ruskosuohaukka – järvellä usein olevia ruskosotkia ei tällä kertaa löytynyt. Loppupäivän vietimme Odiel-joen suistoalueella, Marismas del Odielissa, jossa lintu- ja lajimäärät olivat taas komeita. Flamingoja ja kattohaikaroita tietysti, lisäksi mm. 15 kapustahaikaraa, n. 80 punakuiria, kolme pikkukuovia, n. 300 suosirriä, 8 tundrakurmitsaa, tyllejä ja mustajalkatyllejä kymmenittäin, n. 120 pulmussirriä, 23 karikukkoa, meriharakoita, sulttaanikanoja n. 10, 3 mustakaulauikkua, n. 10 jouhisorsaa, 5 ruokkia, 6 suulaa, n. 20 riuttatiiraa, n. 150 graellsii/intermedius selkälokkia, n. 20 välimerenlokkia, räyskiä 2, 3 kalasääskeä, 2 ristisorsaa, 2 etelänisolepinkäistä, ruskokerttu ja lopuksi vielä komea vanha muuttohaukka.

Iltapäivällä ajoimmekin sitten pysähtymättä takaisin Hinojokseen josta klo 16.30 maissa lähdin Pololla leppoisasti moottoritietä takaisin Portugalin Faröseen, jonne saavuin n. 1.5 tunnin reippaan ajon jälkeen. Pari sadekuuroa matkalla, muuten kaunista. Kävin tankkaamassa vuokra-autoni ja ajoin yöksi tuttuun Hotelli Monacoon. Ehdin juuri sopivasti näkemään mäkiviikon viimeisen mäkikisan ja toteamaan samalla kuinka Janne Ahonen voitti kisan ja samalla koko mäkiviikon. Upeaa! Illalla söin ravintolassa maittavan aterian ja sittenpähän jo unikin taas maittoi.

7. tammikuuta olikin matkapäivä takaisin Suomeen – reitti sama kuin tullessa. Matka meni ok, aikataulut pitivät vaikka lennot olivat tupaten täysiä ja Helsinkiin saavuin klo 23, sieltä sitten omalla autolla Turkuun ja kotona olin klo 01.30. Suomessa oli pakkasta 4-7 astetta, tie kuiva mutta sumua monin paikoin. Jälleen kerran mukava talvinen lintumatka etelään!

Lisää kirjoituksia

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...

Käynti Pyhämaalla

Maanantaina 12.8.2024 toimitin Swarovskin kiikarini postiin, lähtevät korjaukseen tehtaalle Itävaltaan. Puolen päivän jälkeen...