Pikkukajava, merisirrejä ja kevään ensimmäiset kiurut

Torstaina 11.2.2016 oli aika palata kotikulmille Utöhön. Ajelin päivällä Nauvoon kahville ja kauppaan pilvipoutaisessa kelissä, lämpöä oli 3 astetta. Lumetkin kaikonneet. M/s Eivorille ilmestyivät myös Järvisen Mikko ja Anu tulossa Utöhön sekä Helstolan Jari matkalla Jurmoon. Tyvenellä merimatkalla staijailtiin kannella kunnes Aspössä tuli pimeä ja ehdittiin nähdä mm. 265 kyhmyjoutsenta, 28 allia, pilkkasiipi, 26 riskilää, teeri (Aspö) ja palokärki (Nötö). Nauvossa näin matkalla hiirihaukan ja 5 harmaahaikaraa kirkonkylällä. Utöhön saavuttiin illalla klo 19.

UTÖHÖN MATKATTIIN KAUNIINA JA TYVENENÄ ILTANA
UTÖHÖN MATKATTIIN KAUNIINA JA TYVENENÄ ILTANA

Perjantaina 12.2.2016 oli räntä- ja vesisateinen päivä, iltapäivällä myös sateettomia jaksoja. Aamulla heikkoa länsituulta, joka päivän mittaan voimistui 15 m/s saakka. Näkyvyys oli iltapäivällä hyvä. Saari kierrettiin eteläniemeä lukuun ottamatta ja iltapäivällä staijattiin pari tuntia majakalla. Merellä nähtiin mm. 2 allia, 3 riskilää, 19 tukkasotkaa, 8 tukkakoskeloa, 4 merikotkaa ja Bådanin rannassa hyöri koko iltapäivän noin 60 merisirrin parvi. Niinikään iltapäivällä, sateen tauottua, löysin Pattskärin luodoilta lokkiparvesta istuskelemasta ja lentelemästä 2kv pikkukajavan, joka pysytteli ainakin toista tuntia paikalla joten myös Mikko ehti mainiosti paikalle. Saaressa näimme 2 kangaskiurua, kevään ekat muuttavat kiurut – 4 yksilöä itäniityllä, 9 räkättiä, 5 mustarastasta, ainakin 30 tilheä, 3 urpiaista, vihervarpunen, 2 pikkuvarpusta ja saaressa pyörähtäneen 2kv sinisuohaukan. Saareen saapui iltalaivalla ainakin neljä ornia lisää. Mukava helmikuinen lintupäivä!

KEVÄTMUUTTO KÄYNNISTYI KIURUILLA
KEVÄTMUUTTO KÄYNNISTYI KIURUILLA

Lauantaina 13.2.2016 oli puolipilvistä ja navakka (14 m/s) lounaistuuli, merellä aamulla väreilyä. Yöllä oli pari astetta pakkasta ja lumikuuroja, päivällä pari astetta plussalla. Staijia ja saaren komppausta, taas jäi eteläniemi käymättä. Mainittavimmat havainnot olivat muuttava naakka, riskilä, 3 tukkakoskeloa, huuhkaja, sinisuohaukka edelleen ja Bådanilla ainakin 50 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. 2 kangaskiurua, 3 kiurua, 20 tilheä, 7 räkättiä, 4 vihervarpusta ja 3 urpiaista. Outi saapui illalla saareen.

MERIMETSOJA ON JO MUUTAMIA KYMMENIÄ
MERIMETSOJA ON JO MUUTAMIA KYMMENIÄ

Sunnuntaina 14.2.2016 oli pilvistä ja utuista, iltapäivällä vähän selkeni. Etelätuuli heikkeni päivän kuluessa 3-4 m/s ja lämpöä oli pari astetta. Staiji ja koko saaren kierros tuottivat mm. 5 allia, 2 tukkakoskeloa, varpushaukan ja n. 60 merisirriä jälleen Bådanilla. Merellä on vielä tosi hiljaista. Saaressa nähtiin mm. 2 kangaskiurua, 3 kiurua, 7 räkättiä, 40 tilheä, 2 pikkuvarpusta ja vuoden eka keltasirkku. Hiljainen lintupäivä mutta onhan vasta helmikuun puoliväli…

KYHMYJOUTSENIA ON UTÖN VESILLÄ NYT PARIKYMMENTÄ
KYHMYJOUTSENIA ON UTÖN VESILLÄ NYT PARIKYMMENTÄ

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...