Pikkusiepot saapuivat saareen

Utöseen saavuin 26.8.2010 tuulisen (n. 12 m/s NW) laivamatkan päätteeksi klo 17.45, Varesvuon Markus ja Minna olivat saaressa ja Minna mukavasti rannassa vastassa – Markus kojussa kuvaamassa. Utöseen saapui lisäkseni lintuihmisiä Tiihosen Kirsi pienen porukan kanssa; matkalla nähtiin mm. kalasääski ja kolme merikotkaa. Sää oli puolipilvinen, lämpöä 18 astetta ja illan kuluessa ropsahti jokunen heikko sadekuuro. Tein pienen kierroksen itäosassa ja saaliina oli mm. tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, 2 käkeä, 6 valkovikloa, rantasipi, 2 suosirriä, 3 kuovisirriä, 6 isosirriä, 2 suokukkoa ja Markus oli aiemmin nähnyt mm. 3 isokuovia, metsäviklon ja ruskosuohaukan. Huomenna uudella innolla maastoon!

sirrit
Syksyiset kahlaajat ovat äkkiä katsoen aika samankaltaisia – kuvassa 2 kuovisirriä, 3 isosirriä ja suokukko.

Perjantaina 27.8.2010 oli vaisu muuttopäivä, sää oli puolipilvinen ja tuuli pohjoisessa 4-5 m/s, lämpöä 15 astetta. Merellä näkyi mm. kuikka, 3 merikotkaa, 4 mustakurkku-uikkua (2ad,2juv), 4 vp-koirashaahkaa ja kymmeniä merimetsoja. Saarella hyöri 2 tuulihaukkaa, 4 varpushaukkaa, 4 käkeä, nuolihaukka, 2 käpytikkaa, 3 pensastaskua ja muuttavana n. 30 keltavästäräkkiä. Kahlaajia havaittiin – lähinnä itärannalla – mustaviklo, 6 valkovikloa, 6 tylliä, 2 suokukkoa, 2 kuovisirriä, 11+1 isosirriä , suosirri, punakuiri, 2 isokuovia ja taivaanvuohi. Iltaa istuin Markuksen ja Minnan mukavassa seurassa Kojuvretissa ja Outi saapui iltalaivalla saareen.

kakijuv
Käkimuutto on hyvässä vauhdissa

Launtaina 28.8.2010 jatkui pohjoisvirtaus, nyt NE-tuulta 5-8 m/s, puolipilvistä ja 14 astetta. Aamulla 1,5 tunnin staijaus, päivällä komppausta ja hyvänä apuna eilen illalla saareen saapuneet Kauniston Kari ja Lappalaisen Pipsa. Merellä nähtiin mm. 7 kuikkaa, n. 40 koirashaahkaa, 5 merihanhea ja 3 haapanaa, lisäksi muuttavana 5 harmaahaikaraa ja n. 30 varpushaukkaa. Saaressa hyöri 3 tuulihaukkaa, 6 käpytikkaa, 6 käkeä ja kahlaajista 5 valkovikloa, 6 tylliä, isosirri, 8 suokukkoa, suosirri ja isokuovi. Hysyjäkin jo mukavasti – mm. n. 30 harmaasieppoa, 2 leppälintua, mustapääkerttu, sirittäjä, n. 40 fyllaria ja syksyn ensimmäiset pikkusiepot: 2 naaraspukuista yksilöä (ainakin toinen juv) kylällä. Illalla oltiin majakalla katsomassa muinaistulien yön roihua majakkakorissa, ”kilpaileva” roihu hotellilla katsastettiin niinikään. Jurmon roihu näkyi myös hienosti – kuutamon valo kuorrutti yöllisen maiseman.

pikusi
Tämän lähempää en nyt saanut pikkusieposta kuvaa, vilkkaita ja piilottelevia

Sunnuntaina 29.8.2010 oli paluu mantereelle, tällä kertaa tulimme m/s Aspöllä Pärnäisiin. Tuuli oli edelleen pohjoisessa, taivas puolipilvinen. Ennen laivanlähtöä nähtiin mm. yht 42 mustalintua (3a), 2 varpushaukkaa, 2 käkeä, 3 valkovikloa, 4 suokukkoa, suosirri, 5 tylliä, 6 haapanaa, 3 leppälintua, nuori pikkusieppo jälleen saunamme länsipäädyssä ja aamustaijilla yhteensä 8 kuikkaa. Klo 07.05 lensi neljän kuikan perässä BÃ¥danin yli luoteeseen isokokoinen Gavia, joka oli paitsi selvästi kuikkia isompi myös paksukaulainen, pitkäjalkainen ja siivenlyönti harvempi ja korkea – siivenkärjet ikään kuin vähän taipuivat lyönneissä. Nokka ja kaula tummat (myötävalo) mutta kaulalla en erottanut mahdollista sepeliä vinosti poispäin lentävästä linnusta… No, tällaisia tulee, toivottavasti seuraava määritysetäisyydeltä vähän lähempää. Pihallamme oli tänään taas etelänpäiväkiitäjä ja luotsiaseman länsipuolen luodoilla n. 25 hyljettä.

muinaistulet
Utön majakkakorissa roihuivat muinaistulet

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...