Pohjois-Espanjan alkukeväistä lintumaailmaa

Torstaina 31.3.2022 lähdin iltapäivällä ajelemaan kohti Helsingin lentoasemaa, edessä on lintureissu Pohjois-Espanjan Navarraan. Outi ei ollut tällä kertaa matkassa. Auton ajoin lentoasemalla parkkitaloon ja yövyin T2- terminaalin tutussa Glo-hotellissa. Illalla nautin lasin kuohuvaa ja söin maittavat spagetit lentoaseman tuloaulassa. Yöuni jäi aika lyhyeksi, koska herätys oli jo klo 03.40.
Perjantaina 1.4.2022 alkoi varsinainen matkamme, tapasimme porukalla lentoasemalla klo 04.15 ja siirryttiin ulkomaanterminaaliin nauttimaan pientä aamupalaa ennen Lufthansan koneen lähtöä Müncheniin. Saksassa oli nopea koneenvaihto ja jatkolento Bilbaoon, johon saavuttiin aikataulun mukaan klo 10.45. Retki oli Kari Korhosen (Skaftung Nature) järjestämä ja lisäkseni reissussa oli Karin ohella mukana Jouni Rautanen, Kari Aromäki, Ilkka Iivonen, Jyrki Erikäinen, Raimo Tyni, Petri ja Heli Turkki, Liisa Salonen, Anneli Lappalainen, Kirsi Lähdesmäki ja Jaakko Asplund. Kahteen autoon mahdumme, toista kuskaa Kari ja toista paikallisoppaamme Gorka Gorospe. Bilbaon lentoasemalla jo saatiin käsitys vallitsevasta säätilasta – lämpöä oli vain 3-5 astetta sekä rankkoja lumi/räntäkuuroja.

ESPANJAN LUMINEN MAISEMA YLLÄTTI TULOPÄIVÄNÄ
ESPANJAN LUMINEN MAISEMA YLLÄTTI TULOPÄIVÄNÄ

Ei annettu sään häiritä vaan ajeltiin märillä ja sohjoisilla teillä n. 2 tunnin matka hotellimme, Ekai’hin, Longidassa, Navarran maakunnassa melko lähellä Pamplonan kaupunkia. Matkalla pysähdyttiin lounastamaan ja saavuttiin mukavaan hotellimme klo 14 aikoihin. Tavarat sisään ja nopeasti retkelle, jonka pääkohde nyt iltapäivällä-illalla oli lumikuurojen  sävyttämä Lumbierin rotkolaakso. Nähtiin mm. harmaahaikara, mustahaikara, 20 haarahaukkaa, 15 isohaarahaukkaa, 2 pikkukorppikotkaa, n. 100 hanhikorppikotkaa, 2 käärmekotkaa, 3 sinisuohaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 5 pikkukotkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 muuttohaukkaa ja kalasääski.

LUMIPYRY OLI YLLÄTTÄNYT HARJALINNUTKIN
LUMIPYRY OLI YLLÄTTÄNYT HARJALINNUTKIN

 

ISOHAARAHAUKKOJA KIERTELI HOTELLINKIN YMPÄRILLÄ
ISOHAARAHAUKKOJA KIERTELI HOTELLINKIN YMPÄRILLÄ

Lisäksi nähtiin mm. 3 pikkutylliä, 40 alppikiitäjää, 35 alppivarista, 2 tulipäähippiäistä, pyrstötiainen, 50 kalliopääskyä, 2 tiltalttia, 7 mustapääkerttua, 3 peukaloista, 10 mustaleppälintua, 2 leppälintua, 5 mustapäätaskua, kivitasku, järripeippo, 3 pensassirkkua ja harmaasirkku. Hotellilla nautittiin mainio illallinen ennen pitkän matkapäivän vaihtumista yöuniin.

PAIKALLISOPPAAMME GORKA LUMBIERIN LAAKSOSSA
PAIKALLISOPPAAMME GORKA GOROSPE LUMBIERIN LAAKSOSSA

Lauantaina 2.4.2022 aamu valkeni lumisena ja puolipilvisenä, lämpöä oli vain 1 aste. Aamiaisen jälkeen lähdettiin reippaasti koko päivän retkelle ja sää parani pitkin päivää – sateet loppuivat, lumi suli terhakkaasti (lämpöä oli enimmillään 7 astetta), mutta pohjoistuuli oli edelleen navakkaa ja koleaa. Ajettiin aamun sohjokelissä runsaan tunnin matka Ablitaksen pelto- ja niittyalueille, josta löytyi mm. 19 isotrappia, paksujalka ja runsaasti petolintuja. Harmillisen kaukana olivat trapit kuvausta ajatellen.

KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA ISOTRAPISTA
KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA ISOTRAPISTA

Siirryttiin hiljalleen Marzillaan, jossa käytiin päiväkahvilla, ja sieltä edelleen Lagunas dos Reinos’in järvelle ja sen jälkeen vielä Laguna de Pitillaksen opastuskeskukseen ja järveä ympäröivälle hiekkatielle. Viihdyttiin siellä myöhään iltapäivään, kunnes ajettiin illaksi takaisin hotellille ja maittavalle illalliselle. Päivän muita havaintoja olivat mm. 10 kyhmyjoutsenta, 2 merihanhea, 3 harmaasorsaa, 50 lapasorsaa, 16 punasotkaa, 10 harmaahaikaraa, 10 kattohaikaraa, 15 pikku-uikkua ja petolintuja mm. 15 haarahaukkaa, 5 isohaarahaukkaa, 3 pikkukorppikotkaa, 130 hanhikorppikotkaa, 3 käärmekotkaa, 45 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, pikkukotka, 5 hiirihaukkaa, ampuhaukka ja 10 tuulihaukkaa. Lisäksi nähtiin mm. 5 pitkäjalkaa, 70 mustapyrstökuiria, 40 suokukkoa, 2 metsävikloa, 3 valkovikloa, 3 punajalkavikloa, minervanpöllö ja 5 harjalintua.

MINERVANPÖLLÖJÄ NÄHTIIN KOKO RETKELLÄ VAIN KAKSI
MINERVANPÖLLÖJÄ NÄHTIIN KOKO RETKELLÄ VAIN KAKSI

Pikkulinnuista mainittakoon mm. viiksitimali, 40 arokiurua, 4 törmäpääskyä, 300 räystäspääskyä, 4 silkkikerttua, 25 mustaleppälintua, 2 leppälintua, 10 mustapäätaskua, 3 komeaa rusotaskua, 10 keltavästäräkkiä, 7 keltahemppoa, 40 harmaasirkkua ja vähän yllättäen 2 vuorisirkkua. Päivä parani hiljalleen iltaa kohti, myös lintujen osalta, vaikka kevätmuutto on täällä selvästi jumissa kylmien säiden ja pohjoisvirtauksen takia.

RUSOTASKU ON KAUNIS TASKULAJI
RUSOTASKU ON KAUNIS TASKULAJI

Sunnuntaina 3.4.2022 sää jo vähän rauhoittui – ei sadetta, aurinkoa, lämpöä 4-5 astetta, mutta kovaa pohjoistuulta edelleen. Aamiaisen jälkeen lähdettiin taas runsaan tunnin ajomatkalle Ablitakseen, nyt kuitenkin ns. kiurualueille. Siellä vierähti muutama tunti, sitten päiväpiknikin jälkeen siirryttiin Laguna de Lor’ille ja sieltä Pulgueriin. Illansuussa ajettiin takaisin hotellille, mutta matkalla vielä otettiin kunnon pysähdys ja staiji Monreal Balsa del Canalilla. Kiurualueella (ja ympäristössä) nähtiin mm. 5 punapyytä, pikkutuulihaukka, ampuhaukka, 3 jouhihietakyyhkyä, 3 huuhkajaa (ad, 2 pull), minervanpöllö, 2 etelänisolepinkäistä, 5 alppivarista, 3 rusotaskua, 3 kivikkotöyhtökiurua, 30 lyhytvarvaskiurua, 250 arokiurua, 8 pikkukiurua ja kaikkiaan 5 enemmän tai vähemmän aktiivisesti laulavaa kaitanokkakiurua. Lyhyitä vilauksia lukuun ottamatta kaitanokkakiuruja ei saatu kameran eteen, niin taitavasti ne lajityypillisesti piilottelevat. Vähän harmitti, olenhan tätä kähmyilevää lajia ennenkin yrittänyt kuvata yhtä laihoin tuloksin..

KELTAHAMPPO OLI VARSIN YLEINEN
KELTAHAMPPO OLI VARSIN YLEINEN

Muita päivän havaintoja olivat mm. 9 punapäänarskua, 15 lehmähaikaraa, 20 kattohaikaraa, 4 silkkiuikkua, 20 haarahaukkaa, 10 isohaarahaukkaa, pikkukorppikotka, 30 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, pikkukotka, kalasääski, 8 tuulihaukkaa, 20 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka ja 5 hiirihaukkaa. Lisäksi nähtiin 2 liejukanaa, 2 kurkea, pitkäjalka, 12 hietakyyhkyä, 8 harjalintua, pikkupensaskerttu, 10 mustapäätaskua, virtavästäräkki, 3 vuorikirvistä, 4 pensassirkkua, 5 keltahemppoa ja kymmeniä harmaasirkkuja. Illallinen oli taas erittäin hyvä ja runsas.

VUORIKIRVISIÄ NÄHTIIN LÄHES PÄIVITTÄIN
VUORIKIRVISIÄ NÄHTIIN LÄHES PÄIVITTÄIN

Maanantaina 4.4.2022 oli vaihteeksi keväisen kaunis päivä. Tuuli oli heikentynyt, ilma oli lämmennyt (12 astetta) ja taivas oli nyt pilvetön. Aamulla lähdimme ennen auringonnousua hotellin lähiseudun kierrokselle ja palattiin klo 09.30 syömään aamiainen. Sen jälkeen vuorossa oli käynti uudelleen Lumbierin rotkolaaksossa ja nyt paljon edellistä lumikuurovisiittiä tuottoisimmissa merkeissä. Sieltä jatkettiin toiseen rotkolaaksoon, Foz de Arabaiumiin, jossa pidettiin kahvi-  ja pikniktauko ennen siirtymistä Salgueza Puradoran altaille. Käytiin vielä Galli Pienzon sillan tuntumassa ennen paluuta hotellille ja pikku porukalla tehtiin vielä illansuussa kävely hotellialueen reunametsissä. Lumbierin käynti oli tuloksekas, nähtiin mm. 2 vuorikotkaa, kalliokiipijä (kaukaa ja melko läheltä), koskikara, 40 alppivarista, 3 sinirastasta ja 2 tulipäähippiäistä.

MONIEN TOIVOMA KALLIOKIIPIJÄ LÖYTYI LUMBIERISTA
MONIEN TOIVOMA KALLIOKIIPIJÄ LÖYTYI LUMBIERISTA

Muualla nähtiin mm. 2 punapyytä, silkkihaikara, mustahaikara, 2 kattohaikaraa, 8 pikku-uikkua, 30 haarahaukkaa, 8 isohaarahaukkaa, pikkukorppikotka, n. 100 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, pikkukotka, tylli, suosirri, 2 metsävikloa,  8 harjalintua, kuningaskalastaja, 4 iberianvihertikkaa ja käenpiika. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 2 pyrstötiaista, 7 silkkikerttua, n. 300 mustapääkerttua, 3 samettipääkerttua, koiras lännenrusokerttu Puradoran altailla, 2 pähkinänakkelia, 3 etelänpuukiipijää, 10 peukaloista, kulorastas, 4 kalliovarpusta, 5 vuorikirvistä, virtavästäräkki, 6 pensassirkkua ja 20 keltahemppoa. Lisäksi aamulla nähtiin hotellin lähellä 2 sepelrastasta, alpestris-tyyppisiä. Mainion illallisen myötä todettiin, että olipa ihan hyvä lintupäivä.

LÄNNENRUSOKERTTU OLI VILKAS JA HANKALASTI KUVATTAVISSA
LÄNNENRUSOKERTTU OLI VILKAS JA HANKALASTI KUVATTAVISSA

Tiistaina 5.4.2022 jatkui hieno sää – pilvetöntä, lähes tyyntä ja lämpöä 12 astetta. Lähdettiin vähän aikaistetun aamiaisen jälkeen kohti Pyrenneiden vuoristoa, kohteena Larra Belaguen alue lähes 2000 m korkeudessa aivan Ranskan rajalla. Viivyttiin siellä lumisten maisemien keskellä pitkään ja paluumatkalla käytiin Isaban ja Rocalin pikkukylissä ja pidempi aika Foz de Burgen jokilaaksossa. Takaisin hotellilla oltiin klo 18.30.

JOUNI JA MINÄ TYYTYVÄISINÄ LUMIVARPUSIIN
JOUNI JA MINÄ TYYTYVÄISINÄ LUMIVARPUSIIN

Nähtiin tänään mm. 3 punapyytä, 3 alppikiitäjää, harjalintu, närhi, 70 alppivarista ja 20 kalliopääskyä. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. pähkinänakkeli, peräti 9 alpestris-tyyppistä sepelrastasta (osa myös lauloi innokkaasti), 2 kulorastasta, 10 mustapäätaskua, 2 alppirautiaista, 12 vuorikirvistä, metsäkirvinen, 4 virtavästäräkkiä, 7 pikkukäpylintua, 5 sitruunahemppoa ja peräti 17 lumivarpusta. Viime mainitut olivat kaikki hyvin korkealla, kolmessa pikku parvessa, mutta niin hankalissa paikoissa, että harmikseni kuvia ei saatu – tulipahan kuitenkin kaikille lajista elis. Hienoja!

sepelrastas_01_Espanja_04_22

ALPESTRIS-TYYPPISET SEPELRASTAAT LAULOIVAT HIENOSTI LUMISILLA ALUEILLA
ALPESTRIS-TYYPPISET SEPELRASTAAT LAULOIVAT HIENOSTI LUMISILLA ALUEILLA

Petolintujakin nähtiin komeasti, 10 haarahaukkaa, 14 isohaarahaukkaa, 12 pikkukorppikotkaa, n. 60 hanhikorppikotkaa, 4 käärmekotkaa, ruskosuohaukka, 3 varpushaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 3 pikkukotkaa, komea 2kv maakotka, 5 tuulihaukkaa, muuttohaukka ja sekä ad että juv partakorppikotka Foz de Burgessa. Monille ”lammeri” oli yksi retken toivelajeista. Isaban vanhalla kirkolla talvehtineet kalliokiipijät puolestaan olivat tänään poissa. Illalla nautittiin jälleen aivan mainio yhteinen illallinen, auringon ahavoittamien hymyilevien kasvojen kera.

NUORI MAAKOTKA PYRENNEILLÄ
NUORI MAAKOTKA PYRENNEILLÄ
..JA NUORI PARTAKORPPIKOTKA
..JA NUORI PARTAKORPPIKOTKA

Keskiviikkona 6.4.2022 oli metsäretkipäivä. Sää oli puolipilvinen, iltapäivällä vähän tihkusumuakin, tuuli heikkoa ja lämpöä yli 10 astetta. Aamiaisen jälkeen tehtiin taas tunnin kierros hotellin lähialueella ja sen jälkeen ajettiin eka kohteeseemme eli Los Paraisos-Erlan’in ns. tikkametsään. Pitkähkö kierros tuotti parille (Liisa & Raimo) porukastamme valkoselkätikan, meille muille jäi mm. tavallinen puukiipijä, 5 viitatiaista, 2 töyhtötiaista, muutama pähkinänakkeli ja 5 tulipäähippiäistä. Seuraava kohde oli Ariztokian metsä, josta löytyi mm. 3 tammitikkaa, iberianvihertikka ja muutama pähkinänakkeli. Jatkettiin matkaa Zaldvaan ja Rio Urrobille, joissa nähtiin mm. 5 koskikaraa ja 2 virtavästäräkkiä.

KÄÄRMEKOTKIA NÄHTIIN MUUTAMA YKSILÖ
KÄÄRMEKOTKIA NÄHTIIN MUUTAMA YKSILÖ

Illan viimeinen staiji tehtiin Inarben järven rannalla, jossa nähtiin mm. 3 pikkukorppikotkaa ja 2 partakorppikotkaa. Muita päivän havaintoja olivat mm. 7 haarahaukkaa, 4 isohaarahaukkaa, vuorikotka, 2 ruskosuohaukkaa, 6 hiirihaukkaa, 2 varpushaukkaa, maakotka ja tuulihaukka. Lisäksi havaittiin mm. 2 taivaanvuohta, 2 harjalintua, 2 käenpiikaa, 2 iberianvihertikkaa, 2 närheä, 5 kuusitiaista, 3 pyrstötiaista, 6 silkkikerttua, 2 käenpiikaa, kirjosieppo, 8 etelänpuukiipijää, 3 kulorastasta, 2 leppälintua, rautiainen, 15 vuorikirvistä ja 3 pensassirkkua. Illallisella maisteltiin taas paikallisia erikoisuuksia ja hyviä viinejä.

MUSTAPÄÄTASKUJA NÄHTIIN LIKI PÄIVITTÄIN
MUSTAPÄÄTASKUJA NÄHTIIN LIKI PÄIVITTÄIN

Torstaina 7.4.2022 oli edessä paikan vaihto – aamiaisen jälkeen pakattiin tavarat autoon ja lähdettiin ajamaan kohti pohjoista, suuntana Biskajanlahden perukka. Sää oli edelleen hyvä – puolipilvistä, heikkoa tuulta ja lämpötila kohosi iltapäivällä jopa 22,5 asteeseen! Ensimmäinen pysähdys tehtiin Senorio de Bertiz’in puistoalueella, josta yritimme – turhaan – löytää paikalle asettautunutta pientä tulirintatimalien populaatiota. Tämä laji on levinnyt Koillis-Espanjassa luonnonvaraiseksi populaatioksi ja harmi ettemme löytäneet niitä tällä pikavisiitillä. Jatkoimme matkaa rannikolle, Hondarribian pikkukaupunkiin aivan Ranskan rajalle n. 20 km itään San Sebastianista. Veimme tavarat hotelliimme, Hotel Urbanibiaan, ja jatkoimme saman tien retkeä Plaiaundin merenrantapuistoon. Sieltä siirryimme runsaan tunnin stajille Higer Cabon majakalle, toki ensin käytiin päiväkahvilla.

STAIJIA HIGER CAPOLLA
STAIJIA HIGER CAPOLLA

Ilta päätettiin Irunin kaupungin reunalla, Osinbiribilin kosteikkoalueella. Päivän mainittavia havaintoja olivat mm. 70 suulaa, 20 harmaasorsaa, 19 punasotkaa, 2 karimetsoa, 5 selkälokkia (graellsii-tyyppisiä), 90 lehmähaikaraa, 2 silkkihaikaraa, 2 harmaahaikaraa, 3 pikku-uikkua, 2 isohaarahaukkaa, 4 hiirihaukkaa, 2 pitkäjalkaa, punakuiri, pikkukuovi, 5 suosirriä, 3 taivaanvuohta ja yksi jänkäkurppa – viimemainittua saatiin jopa kuvattua Irunin kosteikolla. Paikalla oli myös yllättävän avoimesti luhtakana, mukava yllätys.

JAAKKO LÖYSI HIENOSTI JÄNKÄKURPAN
JAAKKO LÖYSI HIENOSTI JÄNKÄKURPAN
.. JA HETKEÄ MYÖHEMMIN LÖYTYI AVOIMESTI RUOKAILEVA LUHTAKANA
.. JA HETKEÄ MYÖHEMMIN LÖYTYI AVOIMESTI RUOKAILEVA LUHTAKANA

Muita päivän havaintoja olivat mm. iberianvihertikka, närhi, 2 tulipäähippiäistä, 2 pyrstötiaista. silkkikerttu, 2 samettipääkerttua, 10 etelänpuukiipijää, 10 pähkinänakkelia, 2 rautiaista, 3 vuorikirvistä, 2 virtavästäräkkiä, 2 punatulkkua ja Plaiaundin puistossa aktiivisesti laulanut iberiantiltaltti. Viime mainittu oli itselleni uusi laji ja samalla ns. WP-kuvapinna (599), vaikka harmillisen korkealla puissa liikkuneesta linnusta en kovin ihmeellisiä kuvia saanutkaan. Sinänsä odotettu havainto jo tähän aikaan keväästä. Illallinen hotellilla oli taas mukava hetki koko porukalla.

IBERIANTILTALTTI LAULOI VARSIN AHKERASTI
IBERIANTILTALTTI LAULOI VARSIN AHKERASTI

Perjantaina 8.4.2022 oli edessä paluupäivä Suomeen. Aamiaisen jälkeen lähdimme kuitenkin vielä retkelle pilvipoutaiseen keliin, lämpöä oli enimmillään 18 astetta ja lounastuuli vähän voimistunut. Ensimmäisenä oli vuorossa tunnin staiji Higer Cabon majakalla, sieltä ajettiin kohti Bilbaota ja käytiin Urdaibain lahdella sekä vielä vajaan tunnin meristaiji El Cabo Matxitxakon majakalla. Päivän saalista olivat mm. merihanhi, 3 jouhisorsaa, 95 lehmähaikaraa, 4 silkkihaikaraa, 5 kapustahaikaraa, 5 pikku-uikkua, 5 haarahaukkaa, muuttohaukka, 2 pitkäjalkaa, 2 samettipääkerttua, tulipäähippiäinen ja 5 etelänpuukiipijää. Merellä nähtiin mm. noin 200 suulaa, 15 baleaarienliitäjää, kalatiira ja karimetso.

SUULA OLI YLEISIN MERILINTU
SUULA OLI YLEISIN MERILINTU

Iltapäivällä luovutettiin autot pois ja vietettiin aikaa Bilbaon lentoasemalla koneen lähtöä odotellen. Lento Frankfurtiin lähti tunnin myöhässä klo 19.50 ja 45 min vaihtoaikamme Saksassa tuntui hävinneen. Frankfurtiin tullessa ilmeni kuitenkin että Lufthansan kone Helsinkiin on vielä paikalla ja juoksuksi meni pitkä matka pitkin lentoaseman käytäviä. Ehdittiin kuitenkin ja Hesaan saavuttiin lauantain puolella klo 01.30, useimmille matkatavaratkin tulivat. Ajelin yöllä lentoasemalta Outin luo Lauttasaareen, jossa olin klo 02.30. Uni maittoi.  Lauantain 9.4.2022 vietimme Larussa ja sunnuntaina 10.4. ajeltiin Turkuun.

HARMAASIRKKUJA OLI VÄHÄN "JOKA PAIKASSA"
HARMAASIRKKUJA OLI VÄHÄN ”JOKA PAIKASSA”

 

Epilogi.

Olen ollut lähes 20:llä linturetkellä Espanjassa, mutta maan koillisosassa Ranskan rajan tuntumassa oleva Navarran alue oli kokematta. Hienoa aluetta, maisemat upeita, maasto monipuolista ja lintulajistokin varsin kiinnostava. Yhteensä näimme viikon aikana 163 lajia, mutta Navarran viereinen meren rannikko oli vaatimattomampi linnustollisesti kuin kuvittelin. Ehkä Biskajanlahden perukka on merilintujen kannalta vähän syrjässä ja talvehtivat kahlaajatkin olivat jo pääosin lähteneet. Alue on laaja ja ajomatkat ovat siksi vähän turhankin pitkiä, meille kertyi viikossa lähes 1600 km. Hotellimme oli erinomainen ja viihtyisä ja onneksi melko keskeinen sijainniltaan. Näitä matkoja varten aina virittää henkilökohtaisia odotuksia lintujen suhteen – itse toivoin saavani jonkin kelvollisen kuvan kaitanokkakiurusta, iberianvihertikasta, iberiantiltaltista, lumivarpusesta tai tulirintatimalista, mutta näistä vain yksi onnistui (iberiantiltaltti). Siksi ehkä pieni pettymys minulle, mutta tuskin kenellekään muulle! Toisaalta näin kaksi uutta lajia, lumivarpusen ja iberiantiltaltin. Korhosen Kari hoitaa retket aina leppoisan tyylikkäästi ja olihan taas mukava retkiporukkakin matkassa – siitä kiitos kaikille! Unohtaa ei sovi myöskään mainioita ruokia ja espanjalaisia viinejä..

FOZ DE ARABAIUMIN KANJONI
FOZ DE ARABAIUMIN KANJONI

Retken lintukuvia isompina tiedostoina (klikkaa kuvat auki) exif-tietoineen löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

 

 

Lisää kirjoituksia

Pikkuruokki!

Maanantaina 18.11.2024 oli puolipilvistä ja luoteistuuli oli paljon eilistä maltillisempi (5-8 m/s), mutta...

Jälleen myrskytuulia

Torstaina 14.11.2024 oli vaihteeksi pääosin auringonpaistetta, mutta navakkaa tuulta: luoteesta 7-13, puuskissa 17...

Syysmuutto vähitellen hiljenee

Maanantaina 11.11.2024 oli pilvistä, utuista, hämärää ja heikkoa sadetta pitkin päivää, toki taukojakin....

Länsituuli hellitti – heti hodari ja humei idästä

Torstaina 7.11.2024 oli jälleen aurinkoa ja lämpöä jo 9 astetta. Luoteistuuli puhalsi 5-6...

Stellerin alli

Maanantaina 4.11.2024 oli puolipilvistä, länsiluoteista tuulta 7-9 m/s ja lämpöä 6-7 astetta. Staijia...

Myrskyisä kuunvaihde

Keskiviikkona 30.10.2024 palattiin Outin kanssa mantereelta takaisin Utöhön. Ajeltiin aamulla Nauvoon, jossa kahviteltiin...