Pohjoisvirtaus jumittaa

Torstaina 21.4.2016 oli aika palata Utöhön. Kauniina aamuna ajelin Nauvoon kauppaan ja kahville, lossilla olikin jo yllättävän pitkät jonot. M/s Eivorillekin kertyi kohtalaisesti väkeä, lintuporukkaa tuli Utöhön yli 10 henkeä – mm. Kari Salonen, Janne ja Mikko Suominen, Antti Fager-Pintilä, Arto Hirvensalo, Jarno Arvola, Petri Vainio, Hannu Ruotsalainen, Aimo Hoffren, Pyry ja Tuomas Herva jne. (+ Utössä oli paikalla 5-6 ornia). Matkalla nähtiin mm. suopöllö (Jurmo), 2 tuulihaukkaa ja 3 merikihua. Utöhön saavuttiin illalla klo 19.15, ilta-auringossa ja heikossa tuulessa. Illalla näkyi vielä naaraspukuinen sinisuohaukka.

KÄPYTIKKOJEN PALUUVAELLUS ON VOIMISSAAN JA RUOKAKIN MAITTAA
KÄPYTIKKOJEN PALUUVAELLUS ON VOIMISSAAN JA RUOKAKIN MAITTAA

Perjantaina 22.4.2016 vallitsi pohjoinen virtaus, tosin tuuli oli maltillista (4-6 m/s). Taivas oli pääosin selkeä, aamusumun jälkeen. Lämpöä oli enimmillään 8 astetta. Staijia luotsiasemalla runsaat 3 tuntia ja päälle saarikierros. Muuttavana näkyi mm. 6 kuikkaa, kaakkuri, 5 Gaviaa, 65 allia, 173 mustalintua, 45 ruokkia, 3 merikihua, 2 valkovikloa, 11 isokuovia, tuulihaukka, mustavaris ja 2 kurkea. Bådanilla nähtiin vielä merisirrejä, nyt 4 yksilöä. Saaressa havaittiin mm. 2 mustakurkku-uikkua, 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, varpushaukka, tikli, metsäkirvinen, 3 luotokirvistä, 3 tilheä, 5 tiltalttia, leppälintu ja 4 mustaleppälintua (+2kv koiras ja 3 n-pukuista). Kylän rannassa näyttäytyi myös Utössä kova rari eli naaras varpunen. Punarintoja lukuun ottamatta saaressa oli muuten niukasti lintuja. Iltalaivalla Utöhön saapui lisää lintu- ja kameraihmisiä, mm. Jorma Vickholm ja Hille Vihertie sekä Leena Tervaportti ja Jorma Hellsten.

LEVOTON VARPUNEN EI PÄÄSTÄNYT TÄMÄN LÄHEMMÄKSI
LEVOTON VARPUNEN EI PÄÄSTÄNYT TÄMÄN LÄHEMMÄKSI

Lauantaina 23.4.2016 pohjoisvirtaus jatkui, tuuli oli tosin aika maltillista (4-6 m/s). Pääosin aurinkoista ja lämpöä enimmillään vajaa 7 astetta. Isolla porukalla (yli 20 ornia..) staijia ja saaren kiertämistä. Merellä näkyi mm. 10 kuikkaa, kaakkuri, 2 Gaviaa, 12 valkoposkihanhea, 72 mustalintua, 35 allia, 23 ruokkia, 2 merikihua, 2 mustakurkku-uikkua ja valkoviklo. Saaresta mainittavimmat olivat koiras sepelrastas, 3 tilheä, edelleen naaras varpunen (liikkui levottomasti eri puolilla), isokäpylintu, huuhkaja ja ainakin 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Muuttavana nähtiin piekana, sinisuohaukka, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka ja suopöllö. Lintuja oli saaressa vielä niukemmin kuin eilen. Aamulla mantereelle lähtivät lintuporukoista mm. Ulla ja Esa Åke ja illalla Outi saapui saareen.

MUUTAMA TILHI ON VIELÄ MATKALLA POHJOISEEN, PAJUNKUKINNOT MAISTUIVAT
MUUTAMA TILHI ON VIELÄ MATKALLA POHJOISEEN, PAJUNKUKINNOT MAISTUIVAT

Sunnuntaina 24.4.2016 oli puolipilvistä, tuuli puhalsi itäkoillisesta 4-6 m/s ja lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijattiin kolmisen tuntia ja saarikin kierrettiin. Lintuja oli tullut saareen yöllä jonkin verran lisää. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 21 kuikkaa, 2 kaakkuria, 18 Gaviaa, härkälintu, 2 silkkiuikkua, 2 laulujoutsenta, 415 mustalintua, 125 allia, 4 jouhisorsaa, 87 ruokkia, 4 merikihua, ekat 2 lapintiiraa (+4 sp:tä) ja 2 pikkulokkia, ruskosuohaukka, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka, hiirihaukka, suopöllö ja 8 kurkea.

KEVÄÄN EKA HERNEKERTTU LÖYSI HETI PAJUN KUKINNOT
KEVÄÄN EKA HERNEKERTTU LÖYSI HETI PAJUN KUKINNOT

Saaresta löytyi mm. 2 ristisorsaa, 2 mustakurkku-uikkua, kevään eka karikukko, 4 tiltalttia, kevään ekat pensastasku ja 2 hernekerttua, 3 käenpiikaa, luotokirvinen, leppälintu, naaras mustaleppälintu ja päivän rarina laulava koiras keltahemppo. Serinus löytyi laulamasta luotsiaseman pohjoispuolen pihlajista sekä haavoista ja levoton lintu havaittiin myöhemmin pariin otteeseen muualla kyläalueella. Saaresta lähti iltapäivällä iso joukko väkeä mantereelle, mm. kaikki vierailevat lintuharrastajat. Illalla kaakosta saapui roima sadealue.

DOKUMENTTIKUVANI KELTAHEMPOSTA, JOKA EI SUOSTUNUT KAIKILLE NÄYTTÄYTYMÄÄN
DOKUMENTTIKUVANI KOIRAS KELTAHEMPOSTA, JOKA EI SUOSTUNUT KAIKILLE NÄYTTÄYTYMÄÄN

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...