Promeininkiä

Torstaina 19.10.2017 oli pitkästä aikaa mukava retkisää – puolipilvistä, pohjoistuulta 6-8 m/s ja lämpöä 10 astetta. Staijia pitkin päivää ja koko saaren komppaus tuottivat tukun hyviäkin havaintoja. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, härkälintu, 3 kaakkuria, 3 kuikkaa, 12 gaviaa, ruokki, 6 lapasotkaa, naarasuivelo ja yhteensä 22 merisirriä luodoilla. Muuttavana havaittiin myös harmaahaikara, 31 varpushaukkaa, 4 sinisuohaukkaa ja 3 hiirihaukkaa. Saaresta löytyi mm. myöhäinen suokukko, hiiripöllö edelleen koko päivän, 3 isolepinkäistä, 27 tilheä ja haarapääsky.

ISOLEPINKÄISIÄ ON OLLUT PÄIVITTÄIN MUUTAMA
ISOLEPINKÄISIÄ ON OLLUT PÄIVITTÄIN MUUTAMA

Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 7 kangaskiurua, 9 kulorastasta, 20 peukaloista, mustapääkerttu, myöhäinen pikkusieppo, 7 tiltalttia, 3 isokäpylintua, pulmunen, muuttava tunturikiuru (itäniityn yli), 4 tikliä ja itäniityn reunalla pariin otteeseen nähty sepelrastas. Utössä harvinaisinta herkkua oli 14 viiksitimalin parvi, joka nousi lentoon saunalahden ruovikosta – parvi palasi hetkeksi takaisin, mutta katosi nopeasti taivaalle. Suurin Utössä koskaan nähty timaliparvi ja vasta 9. havainto kautta aikain täällä saaressa. Monipuolinen lintupäivä! Illalla saareen saapuivat mm. Heidi Tammero sekä Pipsa ja Kari Kaunisto.

viiksitimali_04_Korppoo_10_17

KUVIA UTÖN VIIKSITIMALIPARVESTA (Kuvat: Outi Sarjakoski)
KUVIA UTÖN VIIKSITIMALIPARVESTA (Kuvat: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 20.10.2017 oli syksyn ehkä kaunein päivä – puolipilvistä, tyventä (illalla NE 4 m/s) ja lämpöä 10 astetta. Staijattiin ja kompattiin sekä Outin kanssa tehtiin kolmen tunnin veneretki ulkoluodoille reitillä Utö-Gropskär-Lillharun-Svartbådan- Hamnskär-Utö. Merellä nähtiin mm. 700 allia, 120 mustalintua ja 33 merisirriä (Svartbådanilla lennossa).

ALLEJA OLI KOHTALAISEN PALJON UTÖN ETELÄPUOLELLA
ALLEJA OLI KOHTALAISEN PALJON UTÖN ETELÄPUOLELLA

Utössä mainittavimpia olivat kuikka, 5 sepelhanhea, 2 harmaahaikaraa, uivelo, 4 varpushaukkaa, sinisuohaukka, edelleen hiiripöllö, 3 lehtokurppaa, suosirri, 4 taivaanvuohta ja 360 naakkaa. Pikkulinnuista kirjattiin mm. 3 isolepinkäistä, 42 kulorastasta, 15 tiltalttia, 29 peukaloista, västäräkki, pulmunen, isokäpylintu, 2 tilheä ja iltapäivällä Karin löytämä hippiäisuunilintu (eli ”pro”) saunalahden rantapuissa – kaikki pääsivät hyvin näkemään. Aamulaivalla lähtivät mantereelle mm. Kuusiston Kimmo ja Nurmen Tarppi.

DOKUMENTTIKUVA HIPPIÄISUUNILINNUSTA - ERITTÄIN VILKKAITA JA PIILESKELEVIÄ...
DOKUMENTTIKUVA HIPPIÄISUUNILINNUSTA – OVAT ERITTÄIN VILKKAITA JA PIILESKELEVIÄ…

Lauantaina 21.10.2017 oli paljon hiljaisempi lintupäivä. Sää oli kaunis – pääosin aurinkoista, itätuulta 6 m/s ja lämpöä enimmillään 8,5 astetta. Staijia runsaat pari tuntia plus koko saaren kierros. Mainittavimmat havainnot olivat sepelhanhi, ruokki, härkälintu, 2 gaviaa, uivelo, harmaahaikara ja 4 varpushaukkaa. Saaressa linnut olivat selvästi vähentyneet – jonkin verran urpiaisia, rastaita, punarintoja, hippiäisiä, peukaloisia, peippoja, järrejä ja punatulkkuja jäljellä. Mainittavimmat olivat 2 mustapääkerttua, 2 tikliä, 3 käpytikkaa, 2 isolepinkäistä, tiltaltti ja aamulla kylän länsireunalla ruusupensaassa Karin lyhyesti näkemä ja kuvaama hippiäisuunilintu. Aamulaivalla lähtivät mantereelle mm. Lindroosin Tomppa ja Ossi Öhman plus perhe ja illalla saareen saapui Pekka Topp vaimonsa kanssa.

MUSTALINTU PONKAISEE LENTOON - PIENIÄ MÄÄRIÄ MUSTALINTUJA VIIHTYY ALLIPARVIEN JOUKOSSA
MUSTALINTU PONKAISEE LENTOON – PIENIÄ MÄÄRIÄ MUSTALINTUJA VIIHTYY ALLIPARVIEN JOUKOSSA

Sunnuntaina 22.10.2017 oli puolipilvistä ja itätuulta 5-7 m/s, lämpöä vain 3-5 plusastetta. Merellä oli kovaa väreilyä, joka haittasi staijaamista. Koko saari kierrettiin ja nähtiin mm. 3 kuikkaa, 65 valkoposkihanhea, harmaahaikara ja 2 piekanaa (+2 sp). Pikkulinnuista mainittavia olivat mustapääkerttu, tilhi, myöhäinen haarapääsky, 1-2 nokkavarpusta,
7 peukaloista, tiltaltti ja jälleen hippiäisuunilintu – nyt iltapäivällä jonkin aikaa koulun saunan luona lepissä ja ruusupuskassa. Ei vieläkään syntynyt ”prosta” kunnon kuvia… Mantereelle lähtivät päivällä Outi, Kaunistot ja Tammerot.

MERIKOTKIA NÄKYY MUUTAMIA PÄIVITTÄIN
MERIKOTKIA NÄKYY MUUTAMIA PÄIVITTÄIN

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...