Pudotuskelejä ja huippuaikainen kivitasku

Maanantaina 20.3.2023 oli aika palata takasin Utöhön. Sää oli sateinen ja sumuinen, näkyvyys alle 500 m lähes koko päivän. Kohtalaista (5-8 m/s) lounaistuulta ja lämpöä oli 3 astetta. Nauvossa tehtiin lyhyt pysähdys ja Pärnäsissä laivalle tuli paljon väkeä, pääosa matkalla Jurmoon. Lintuharrastajiakin pari Jurmoon, Leo Wallinmaa vaimonsa kanssa. Matkalla Nauvossa näkyi pellolla 2 kanadanhanhea, laivalta ei tehty kummempia havaintoja. Utöhön saavuttiin klo 13 ja tihkun, sumun ja mahatautini takia olin koko loppupäivän sisällä. Outi teki illansuussa kierroksen itärannalle ja näki mm. 7 kiurua, 9 räkättirastasta ja itärannalla huippuaikaisen naaras kivitaskun. Koska Outilla on aina kamera mukana niin huonosta valosta huolimatta hyvät dokumentitkin tallentuivat.

KIVITASKU NAARAS ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)
KIVITASKU NAARAS ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiirasta en löytänyt kuin 2 aikaisempaa keväthavaintoa Suomesta, mutta en tiedä onko niistä kumpaakaan hyväksytty – ainakaan mitään merkintää hyväksynnästä ei ole. Ikkunamme alla kivillä istuskeli varpushaukka ja kylällä lenteli yllättäen kesykyyhky. Toivottavasti olo on huomenna jo parempi, että pääsisi maastoon.

PIKKU-UIKKU PIILOTTELI HOTELLIN VIERASVENELAITURIN POIJUJEN KYLJESSÄ
PIKKU-UIKKU PIILOTTELI HOTELLIN VIERASVENELAITURIN POIJUJEN KYLJESSÄ

Tiistaina 21.3.2023 oli edelleen sumuinen päivä, jo kolmas peräkkäin. Näkyvyys oli vain muutama sata metriä koko päivän, lounaistuulta 5-8 m/s. Lämpötila vaihteli -1 ja +1 välillä. Sumun takia ei staijia, mutta kompattiin koko saari, kunto oli jo parempi kuin eilen. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, merihanhi, pikku-uikku edelleen (nyt hotellin vierasvenelaiturin luona), uuttukyyhky, 2 lehtokurppaa, 2 töyhtöhyyppää, 5 naakkaa, 10 räkättirastasta ja 8 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavia olivat rautiainen, 3 punarintaa, 32 kiurua, 11 kangaskiurua, 4 pajusirkkua, 2 hemppoa, 2 pikkuvarpusta ja vihervarpunen (olleet pitkään kateissa).

KANGASKIURUJA ON JO MUUTOLLA
KANGASKIURUJA ON JO MUUTOLLA

Keskiviikkona 22.3.2023 jatkui suttuinen keli – heikkoa vesisadetta aamuhämärästä iltapäivään saakka ja sen päälle taas tiheää sumua, valot miltei kateissa. Lämpöä oli 3-4 astetta, lounaistuulta 9-10 m/s ja jälleen jäi meristaiji väliin, kun ei näkynyt oikein mihinkään. Kierrettiin saaren itäosat ja kyläalue. Nähtiin mm. harmaahaikara, pikku-uikku edelleen, sepelkyyhky, 2 lehtokurppaa ja käpytikka. Lounaistuuli ja sade olivat pudottaneet saareen ensimmäisen kunnollisen annoksen muuttolintuja, nähtiin mm. 5 kulorastasta, 65 mustarastasta, kevään ekat 24 hippiäistä, 11 punarintaa, 2 peukaloista, kevään eka puukiipijä, 11 kangaskiurua, 5 kiurua ja 4 pulmusta. Lisäksi nähtiin mm. hemppo, urpiainen, 2 vihervarpusta ja 2 pikkuvarpusta. Iltapäivällä lähti melko paljon väkeä mantereelle.

MUUTTAVIA PUNARINTOJA TULI JO USEITA SAAREEN
MUUTTAVIA PUNARINTOJA TULI JO USEITA SAAREEN
KEVÄÄN EKA PUUKIIPIJÄ
KEVÄÄN EKA PUUKIIPIJÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...