Pudotuskeli!

Maanantaina 4.10.2021 oli edelleen navakkaa eteläkaakkoista tuulta, 12 m/s, joka iltaa kohti vähän heikkeni. Päivä oli pilvinen ja klo 13 jälkeen alkoi heikko sade, lämpöä oli 12 astetta. Staijia aamulla pari tuntia ja saari kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 3 kuikkaa, 65 tundrahanhea, 77 Anseria, 51 sepelhanhea, 13 lapasotkaa, 700 allia ja petolintuja 6 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 5 sinisuohaukkaa ja nuori muuttohaukka. Saaressa nähtiin jänkäkurppa, taivaanvuohi ja pikkulintuja mm. kangaskiuru, hernekerttu, 5 leppälintua, pajulintu, metsäkirvinen, myöhäinen pensastasku ja lapinkirvinen, pikkuvarpunen, pikkusieppo, nokkavarpunen, kuusitiainen ja vuoden ekat 9 pyrstötiaista.

MELKO MYÖHÄINEN PENSASTASKU OLESKELI HAUTAUSMAAN TAKANA LAMMASAITAUKSEN LIEPEILLÄ
MELKO MYÖHÄINEN PENSASTASKU OLESKELI HAUTAUSMAAN TAKANA LAMMASAITAUKSEN LIEPEILLÄ

Harvinaisemmiltakaan lajeilta ei vältytty – kylällä oli naaraspukuinen mustaleppälintu, saaren itäosassa nähtiin kolmeen otteeseen isokirvinen (varmaan sama yksilö edelleen), koulun nurkilla nähtiin edelleen eilinen tulipäähippiäinen ja Gamla Postenin ja koulun välillä Kimmo kuuli muutaman kerran taigauunilinnun ääntä. Mantereelle lähtivät tänään Kirsi Nisula, Saarnion Japi sekä Vilen, Suominen ja Vatanen. Saareen saapui uutta lintuporukkaa Tom Lindroos, Jouko Lunden, Rauli Lumio, Jouko Vuokko, Hannu Kormano, Kari Haataja, Hannu Palojärvi, Timo Luhtala, Pertti Rasp, Juha Jokinen ja Olli Sassi, lisäksi pari keskisuomalaista lintukuvaajaa.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN OLI EDELLEEN KOULUN NURKILLA
TULIPÄÄHIPPIÄINEN OLI EDELLEEN KOULUN NURKILLA

Tiistaina 5.10.2021 oli yöllisen sateen jälkeen oikea klassinen pudotuskeli! Lämpöä oli 12 astetta, taivas oli pilvessä ja sopivasti oli satamatta klo 08-15 välinen aika. Eteläkaakkoinen tuuli oli nyt heikkoa, 4-5 m/s. Vähän staijia, mutta pääosin saarikomppausta, koska yöllinen sade oli pudottanut saareen huomattavan suuren määrän pikkulintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. kaakkuri, 5 kuikkaa, 2 Gaviaa, 4 sepelhanhea, 47 mustalintua ja petolintuja 12 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 sinisuohaukkaa ja vielä 2 myöhäistä mehiläishaukkaa. Saaressa havaittiin mm. lehtokurppa, 3 taivaanvuohta, sarvipöllö, Asio sp ja 2 isolepinkäistä.

MEHILÄISHAUKOILLA ALKAA OLLA JO KIIRE AFRIKKAAN
MEHILÄISHAUKOILLA ALKAA OLLA JO KIIRE AFRIKKAAN

Pikkulintuja oli paljon, erityisesti tiltaltteja oli saari aivan ”täynnä” – n. 400 yksilöä, mm. itärannalla levällä oli n. 50 yksilöä yhtä aikaa. Tällaista tiltalttimäärää en muista koskaan ennen olleen.. Muita olivat mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen, 8 metsäkirvistä, 200 laulurastasta, 40 peukaloista, 20 rautiaista, 9 leppälintua, vielä peräti 3 sinirintaa, 3 hernekerttua, lehtokerttu, 12 mustapääkerttua, 5 pajulintua, 3 harmaasieppoa, 2 kirjosieppoa, pikkusieppo, 15 pyrstötiaista, 6 puukiipijää ja 2 lapinsirkkua. Samoja syysrareja oli edelleen paikalla – isokirvinen itäniityn alueella, tulipäähippiäinen koulun ja lammashaan alueella ja lisäksi nähtiin taigauunilintu sääaseman lähellä. Hieno lintupäivä!

TÄNÄÄN OLI TILTALTTIEN "MASSAPÄIVÄ"!
TÄNÄÄN OLI TILTALTTIEN MASSAPÄIVÄ!
LUNDENIN JOUKO SAI HIENON KUVAN SAARESSA PYSYTELLEESTÄ ISOKIRVISESTÄ - KIITOS JOKKELLE!
LUNDENIN JOUKO SAI HIENON KUVAN SAARESSA PYSYTELLEESTÄ ISOKIRVISESTÄ – KIITOS JOKKELLE!

Keskiviikkona 6.10.2021 eteläkaakkoinen tuuli oli voimistunut ja puhalsi koko päivän 13-17 m/s, taivas oli pilvessä, mutta lämpöä oli vielä 12-13 astetta. Staijia vajaa pari tuntia plus koko saaren komppaus. Muutolla/merellä nähtiin mm. 10 sepelhanhea, lapasotka, 9 Gaviaa, 3 sinisuohaukkaa, 10 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 3 ampuhaukkaa ja 3 muuttohaukkaa (2ad,1juv). Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja isolepinkäinen.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON EDELLEEN HYVÄSSÄ VAUHDISSA
PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON EDELLEEN HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Pikkulinnut olivat eilisestä paljon vähentyneet, mutta kyllä silti katsottavaa oli – mm. 4 kangaskiurua, 3 metsäkirvistä, edelleen lapinkirvinen, luotokirvinen, 20 peukaloista, sinirinta, 9 leppälintua, 3 hernekerttua, lehtokerttu, 50 tiltalttia, pajulintu, harmaasieppo, pikkusieppo, 17 pyrstötiaista, 7 puukiipijää, 150 vihervarpusta ja lapinsirkku. Saaressa viihtyivät edelleen sekä isokirvinen (itäniityllä ja itärannassa) että tulipäähippiäinen – jälkimmäinen jälleen koulun-lammashaan nurkilla. Saareen saapuivat illalla lintukuvausreissulle Heikki Helin ja Juha Vesaoja.

TÄMÄN AAMUN SINIRINTA OLESKELI MAJAKKAMÄEN KIVIPORTAILLA
TÄMÄN AAMUN SINIRINTA OLESKELI MAJAKKAMÄEN KIVIPORTAILLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...