Pulmussirrejä ja merisirri

Keskiviikkona 30.5.2012 pohjoistuuli jatkui kovana – 12-14 m/s. Taivas oli kirkas ja ilma viileä. Staijausta ja kevyttä kiertelyä, lintuja saaressa hyvin niukasti. Nähtiin mm. 28 kuikkaa, 31 Gaviaa, 21 ruokkia ja muuttokahlaajia seuraavasti: jänkäsirriäinen 25 (4a), isosirri, vesipääsky, suokukko ja 2 pulmussirriä. Viimemainitut laskeutuivat hetkeksi luotsiaseman luodoille, myös jokunen jänkäsirriäinen kävi itärannalla. Merikotkia päivysti saaren reunoilla ainakin 20 ja 2 huuhkajaa istuskeli Kobbanilla, pikkulinnuista mainittakoon tänään vain nokkavarpunen illalla lammashaassa.

LAPINTIIROJA PESII UTÖSSÄ LÄHES 100 PARIA

Torstaina 31.5.2012 tuuli heikkeni ja kääntyi hiljalleen lounaaseen. Yö oli kuitenkin vielä tuulinen ja kylmä eli uusia pikkulintuja ei tullut. Merimuutolla olivat liikkeellä lähinnä kuikat 137 ja määrittämättömät Gaviat 325 yksilöä. Muita muuttavia olivat mm. 4 harmaasorsaa, jouhisorsapari, 19 ruokkia, iso kahlaaja 80 (ilmeisiä isosirrejä), 2 valkovikloa, töyhtöhyyppä, mehiläishaukka ja 19 tervapääskyä. Paikallisista linnuista mainittakoon Pattskärin eteläluodolla ruokaillut myöhäinen merisirri, itärannalla 6 jänkäsirriäistä ja 3 suosirriä sekä kylällä luhtakerttunen ja nokkavarpunen. Illansuussa saareen saapuivat Jauhiaisen Jussi perheineen ja Holvitien Mikko. Nyt toukokuun loppuun meneessä saaressa on havaittu tänä vuonna 183 lintulajia.

HARMAASIEPPOJEN MUUTTO ON VIELÄ KÄYNNISSÄ

Perjantaina 1.6.2012 tuuli oli heikko – aluksi lounaasta, myöhemmin idästä. Taivas oli pilvinen ja ilma edelleen viileä. Vähän staijausta ja enemmän komppausta. Muuttavana nähtiin mm. 34 kuikkaa, 33 Gaviaa, 3 valkoposkihanhea ja 3+1 töyhtöhyyppää. Saaressa hysyjä vähän lisää aiempiin päiviin, nyt mm. 2 pikkusieppoa (toinen laulavana), 18 mustapääkerttua, 35 lehtokerttua, 70 hernekerttua, 25 harmaasieppoa, 2 kirjosieppoa, 5 kultarintaa, 3 rytikerttusta, ruokokerttunen, luhtakerttunen ja urpiainen. Itärannalla uiskenteli edelleen harmaasorsa ja aamulla ruokaili jänkäsirriäinen. Alkaa kevätmuutto hiljalleen hiipua… Mantereelle lähti aamulla Saarnion Japi ja Nykäsen Tarja. Näkivät heti Utön pohjoispuolella etelänkiislan kolmen ruokin seurassa. Huomiseksi povataan vaihteeksi vesisadetta.

MUUTAMAT HAAHKANAARAAT OVAT TUONEET POIKASENSA VENEVAJOJEN LUO SUOJAAN SAALISTAJILTA

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...