Pyrenneiden ja Katalonian hienoa talvista lintumaailmaa

Sunnuntaina 24.11.2013 lähdimme seuraavalle pidemmälle kuvausreissullemme Outin kanssa, tänään tosin vasta Nummelle jossa yövyttiin Outin vanhassa kotitalossa.  Aamulla 25.11.2013 herätys oli klo 04 ja ajoissa lähtö Hesan lentoasemalle, suuntana Pyrennit ja Katalonia. Varattu SAS:n lento Oslon kautta Barcelonaan meni penkin alle koska Helsinki-Oslo lento oli peruutettu mutta meidät oli SAS:n toimesta buukattu korvaavalle reitille Helsinki – Kööpenhamina – Zürich – Barcelona.  Turhan monta nousua mutta matka meni kuitenkin aikataulun mukaan ja Barcelonaan laskeuduttiin klo 14. Lämpötila oli 16 astetta ja aurinko paistoi. Vastassa oli jo monen reissumme ajalta tuttu Cristian Jensen Marcet, joka oli hoitanut tämänkin kierroksemme järjestelyt. Ajelimme moottoriteitä länteen kohti Lleidaa kunnes käännyimme jossain vaiheessa pienemmille teille kohti lumihuippuisia Pyrenneitä. Matkalla näkyi mm. pari isohaarahaukkaa, muutama hanhikorppikotka ja tien yli lentänyt kulorastas. Illansuussa saavuimme yöpaikkaamme pieneen Montardit’in kylään, jossa majoituimme kodikkaaseen huoneistoon. Illallinen nautittiin läheisessä Sorten kaupungissa ja sitten olimmekin valmiita unten maille.

PYRENNEIDEN LUMISET MAISEMAT OLIVAT KOMEITA!
PYRENNEIDEN LUMISET MAISEMAT OLIVAT KOMEITA!

Tiistaina 26.11.2013 starttasimme pitkän yöunen jälkeen liikkeelle vasta klo 8, ajelimme läheiseen pikkukylään aamukahville ja tuntia myöhemmin lähdimme kapuamaan ensin autolla ja lopuksi noin puoli kilometriä jalan kahdelle kojulle tarkoituksena kuvata partakorppikotkia. Ja nyt se myös onnistui – päinvastoin kuin edellisellä yrityksellämme vuonna 2010. Seitsemän tunnin aikana paikalla kävi n. 15 partakorppikotkaa, joista 5 vanhoja lintuja. Kahdella yksilöllä oli renkaat jaloissa ja toisella myös siipimerkit, muuten kaikki olivat merkkaamattomia yksilöitä. Hieno aurinkoinen keli säesti kuvaamista ja aika kului kojussa leppoisasti. Paikalla kävi muista petolinnuista vain yksi hanhikorppikotka, lisäksi nähtiin muutama nokivaris, korppi ja närhi. Tyytyväisinä poistuimme illansuussa, joimme vuorilla vielä kahvit ja maittavan illallisen söimme Sorten pikkukaupungin hotellin ravintolassa.

VANHA PARTAKORPPIKOTKA SYÖMÄSSÄ MIELIRUOKAANSA ELI LUITA
VANHA PARTAKORPPIKOTKA SYÖMÄSSÄ MIELIRUOKAANSA ELI LUITA

Keskiviikkona 27.11.2013 oli kohteena ”High Pyrenees” eli ajoimme aamukahvin jälkeen lumirajan yläpuolelle Bonaguian vuorille. Sää oli edelleen hieno – pilvetöntä, heikko tuuli ja ylhäällä 6 astetta pakkasta. Lunta oli toista metriä! Päivän kohdelajina oli sitruunahemppo, joita löytyikin 10 yksilön parvi ja muutama kuvakin saatiin.

SITRUUNAHEMPPO OLI MEILLE UUSI TUTTAVUUS
SITRUUNAHEMPPO OLI MEILLE UUSI TUTTAVUUS

Lumivarpusta myös haettiin mutta turhaan. Vuorilla oli odotetun niukasti lintuja mutta päivän havainnoista voinee em. lisäksi mainita isohaarahaukan, partakorppikotkan, n. 30 hanhikorppikotkaa, 2 koskikaraa, mustapäätaskun, 5 mustaleppälintua, kulo-, laulu- , räkätti- ja punakylkirastaita, kuusi- ja töyhtötiaisen ym tuttuja lajeja joita kaikkia ei ennen ole tullut vastaan täällä Espanjassa. Maisemat olivat upeita, kuten myös vuoristokylät, joissa kahviteltiin pariin otteeseen ennen paluuta Montardit’iin. Illallinen käytiin taas syömässä Sortessa.

LUNTA RIITTI! VASEMMALLA CRISTIANIN AUTO, JOLLA LIIKUIMME KOKO MATKAN AJAN
LUNTA RIITTI! VASEMMALLA CRISTIANIN AUTO, JOLLA LIIKUIMME KOKO MATKAN AJAN
KOSKIKARAA EI OIKEIN MIELLÄ ESPANJALAISEKSI LAJIKSI MUTTA OSA LIENEE POHJOLAN TALVEHTIJOITA
KOSKIKARAA EI OIKEIN MIELLÄ ESPANJALAISEKSI LAJIKSI MUTTA OSA LIENEE POHJOLAN TALVEHTIJOITA
OUTIN KANSSA LOUNASTAUOLLA PYRENNEILLÄ
OUTIN KANSSA LOUNASTAUOLLA PYRENNEILLÄ

Torstai 28.11.2013 oli matkapäivä eli siirryimme Pyrenneiltä tyystin erilaisiin maisemiin eli Ebro-joen suistoon. Liikkeelle lähdettiin heti aamukahvin jälkeen ja matka taittui Lleidan ja Flixin kautta kohti rannikkoa. Sää oli jälleen pilvetön ja heikkotuulinen, lämpötila nousi mukavasti rannikkoa lähestyttäessä. Flixissä pysähdyttiin neljäksi tunniksi rannan katselukojuihin joissa projektina oli kuningaskalastajien kuvaus – onnistuikin ihan mainiosti. Paikalla hyöri 2-3 kuningaskalastajaa, lisäksi nähtiin mm. 6 isohaarahaukkaa, ruskosuohaukka, varpushaukka, pari tuulihaukkaa, muutama silkki- ja lehmähaikara, 4 pikku-uikkua, luhta- ja liejukanoja, 2 pussitiaista, sinirinta jne.

LEKUTTELEVA KUNINGASKALASTAJA
LEKUTTELEVA KUNINGASKALASTAJA

Illansuussa majoituttiin Delta Hotelliin  Deltebren pikkukaupunkiin keskelle Ebron suistoaluetta ja hotellin raflassa nautittiin hyvä illallinen.

EBRON SUISTOALUE OLI TÄYNNÄ LINTUJA
EBRON SUISTOALUE OLI TÄYNNÄ LINTUJA

Perjantaina 29.11.2013 aamu valkeni taas pilvettömänä ja heikkotuulisena. Aamiaisen jälkeen lähdimme Cristianin kyydissä kohti Els Ports’ia, läheistä luonnonpuistoa. Projektilajina kameroille oli tänään alppirautiainen ja löysimmekin niitä peräti n. 20 yksilöä! Kuvia syntyi… Kävimme Caro-vuoren huipulla (1447 m) ja iltapäivällä kiertelimme vielä maisemiltaan upeassa Vellan laaksossa, josta yritimme cova d’en Marcin seinämiltä löytää kalliokiipijää. Se ei tällä kertaa näyttäytynyt, edellisillä Espanjan reissuillamme olemme onneksi muutamia nähneet. Muita mainittavia havaintoja vuorilta olivat 2 pyrstötiaista, n. 25 hanhikorppikotkaa ja n. 10 pyrenneittenvuohta (”Spanish Ibex”).

ALPPIRAUTIAISIA LÖYDETTIIN YLLÄTTÄVÄN PALJON
ALPPIRAUTIAISIA LÖYDETTIIN YLLÄTTÄVÄN PALJON
TORNIPÖLLÖ ON VAIKEA KUVATTAVA
TORNIPÖLLÖ ON VAIKEA KUVATTAVA

Mukava lounashetki vietettiin Vellan laaksossa ja iltapäivän lopulla ajettiin takaisin suistoalueelle, jossa ennen auringonlaskua näimme vielä mm. tornipöllön, 61 kurkea, 6 paksujalkaa, n. 800 pronssi-iibistä, n. 20  jalohaikaraa ja kymmeniä silkki-, lehmä- ja harmaahaikaroita sekä ruskosuohaukkoja. Lintumäärät olivat suuria mutta satsaamme suistoon huomenna vähän enemmän.

PRONSSI-IIBIKSIÄ ILTALENNOLLA (kuva: Outi Sarjakoski)
PRONSSI-IIBIKSIÄ ILTALENNOLLA (kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 30.11.2013 oli retken ensimmäinen pilvinen päivä ja illansuussa saatiin pari sadekuuroakin. Kierreltiin koko päivä Ebron suistoaluetta ja lintuja oli paljon. Mainittavimpia havaintoja ”tavallisten” haikaroiden, flamingojen, lokkien, kahlaajien ja petolintujen lisäksi olivat mm. mustakaulauikku, mustahaikara, 7 kattohaikaraa, 2 riuttatiiraa, n. 25 valkoposkitiiraa, n. 80 kapustarintaa, n. 300 suosirriä, tornipöllö, muuttohaukka, osmankäämikerttunen ja pari vuorikirvistä. Harvinaisuuksiakin nähtiin – löydettiin rannan tuntumasta alli, joita täällä Espanjan (itä)rannikolla ei ole läheskään vuosittain.

ALLI JA MUSTAKAULAUIKKU - ERIKOINEN YHDISTELMÄ...
ALLI JA MUSTAKAULAUIKKU – ERIKOINEN YHDISTELMÄ…

Vielä ”kovempi” rari oli siperiankurmitsa, joka oleskeli pienessä kapustarintaporukassa. Tämä Espanjan vasta kymmenes fulva on ollut paikalla jo kuukauden mutta vaikeasti löydettävissä. Saimme nyt katsella ja kaukaa (dokumentti)kuvata lintua tunnin verran. Paikalla oli muutamia espanjalaisorneja, jotka puolestaan kiirehtivät katsomaan löytämäämme allia… Illalla nautittiin taas maittava ateria viineineen ja aloitettiin laukkujen pakkaus huomista paluulentoa varten.

KESKELLÄ ESPANJAN KYMMENES SIPERIANKURMITSA
KESKELLÄ ESPANJAN KYMMENES SIPERIANKURMITSA
SILKKIHAIKARA ILTAVALOISSA
SILKKIHAIKARA ILTAVALOISSA

Sunnuntaina 1.12.2013 lähdimme aamiaisen jälkeen Cristianin kyydissä kohti Barcelonan lentokenttää, jonne saavuimme klo 10 maissa. Lentomme (SAS) kohti Osloa lähti ajallaan mutta kova vastatuuli hidasti menoa ja myöhästyimme jatkolennoltamme Helsinkiin. Edessä oli  5 tunnin odotus Oslossa kunnes pääsimme vihdoin kohti Hesaa, jonne laskeuduttiin tuulisessa kelissä varttia ennen puoltayötä. Autolla matkattiin vielä yötä myöten Turkuun, johon saavuimme vähän ennen kello kolmea aamuyöllä.

EBRON SUISTO ON TUNNETTU FLAMINGOPAIKKA
EBRON SUISTO ON TUNNETTU FLAMINGOPAIKKA

Lopuksi: kuvaus- ja lintumatkamme Kataloniaan oli mielestämme erinomaisen onnistunut. Bonuksena olivat mm. Pyrenneiden upeat maisemat ja valon määrä verrattuna Etelä-Suomen pimeään marraskuuhun…Mikäli joku on kiinnostunut partakorppikotkakuvauksista tai muuten vaan liikkumaan Pyrenneillä ja/tai Ebrolla niin Cristian Jensen Marcet on loistava apu. Hänet tavoittaa osoitteesta http://www.audouinbirding.net, sähköposti info@audouinbirding.net. Ilman Cristiania ainakin oma ”saaliimme” olisi ollut paljon vaatimattomampi.

CRISTIANIN KANSSA EBRON SUISTOALUEELLA
CRISTIANIN KANSSA EBRON SUISTOALUEELLA

 

 

Lisää kirjoituksia

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...

Käynti Pyhämaalla

Maanantaina 12.8.2024 toimitin Swarovskin kiikarini postiin, lähtevät korjaukseen tehtaalle Itävaltaan. Puolen päivän jälkeen...