Rareja ja pöllöjä liikkeellä

Torstaina 3.11.2011 pääsimme taas Outin kanssa suuntaamaan Utöseen, kauniissa ja lämpimässä (10 astetta) syyssäässä. Nauvossa tehtiin tutut kappa- ja kahvikuviot, pieni kävely ja ajo m/s Eivorille. Väkeä tuli kohtalaisesti mutta nyt lintuharrastajia oli varsin vähän – Jurmoon neljä ja Utöseen meidän lisäksi Kivisen Kaisa sekä Tittosen Jouni. Meri oli lähes tyven ja niinpä kiikaroitiin kannella valtaosa matkasta – havaittiin mm. 14 riskilää, nuori pikkulokki ja muutama merikotka. Utöseen saavuttiin klo 15.45 ja ennen pimeän tuloa nähtiin ampuhaukka, huuhkaja Kobbanin kallioilla, ylilentävä Loxia ja atrappiin vastaili lammashaasta varpuspöllö soidinhuutoaan muutaman kerran. Pyry olikin päivällä nähnyt ja kuvannut 2 varpuspöllöä kylällä, myös sarvipöllö oli ollut lammashaassa. Jouni kuuli illalla kylän yllä kiertelevän harmaahaikaran. Tyven ilta olikin harvinaisen hieno ja lämmin.

MERIKOTKA OLI OTTANUT KÄYTTÖÖNSÄ KALASÄÄSKEN PESÄN LOHMIN LUONA

Perjantaina 4.11.2011 saaren yllä roikkuivat harmaat pilvet ja valoa oli niukasti – sadetta ei kuitenkaan saatu. Tuuli oli kaakossa 4-7 m/s ja lämpöä 9 astetta. Kierrettiin saarta lähes koko ”valoisa” aika ja löydettiin 55 lajia ja 1154 yksilöä talvilaskentojen syysosuuteen. Merelle staijattiin hyvin vähän mutta muuttavista mainittakoon mm. 3 laulujoutsenta, 3 pikkulokkia, uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä ja Tittosen Jounin havaitsema n. 110 valkoposkihanhen parvi eteläniemen ohi lounaaseen. Saaressa havaittiin mm. haapana, 3 tavia, 3 merikotkaa, 2 varpushaukkaa, 2 lehtokurppaa, 12 naurulokkia ja satamalahdella edelleen 1kv selkälokki. Pöllöjä löytyi mukavasti: sarvipöllö hotellin portin lähellä, suopöllö Kesnäsissä ja 2 varpuspöllöä Gamla Postenin männikön tuntumassa. Pikkulinnuista mainittakoon kangaskiuru, 4 kiurua, 9 niittykirvistä, 80 tilheä, 5 peukaloista, 2 rautiaista, 5 punarintaa, 40 mustarastasta, n. 300 räkättiä, 12 punakylkeä, 2 mustapääkerttua, 2 tiltalttia, 4 hippiäistä, 45 kottaraista, 11 pikkuvarpusta, 30 urpiaista, 40 punatulkkua ja 2 pajusirkkua. Kylältä löytyi jälleen varpunen – nuori koiras – ja itärannalla oleskeli urpiaisten kanssa tundraurpiainen. Lämpimän syksyn satoa oli vielä komea kyy, hieman hidasliikkeinen tosin, kappelin lähellä sekä hiekkatieltä löytynyt matarakiitäjän toukka. Illalla saareen saapui Kärpijoen Ismo linturetkelle.

PUNATULKKUJA LIIKKUU NYT RUNSAASTI

Lauantai 5.11.2011, Pyhäinpäivä, oli mieleenpainuva lintupäivä. Taivas oli edelleen paksussa pilvessä mutta hyvä kaakkoistuuli (7-8 m/s) puhalsi edelleen ja lämpöä oli 9 astetta. Kompattiin saarta ja aamulla staijattiin vajaa tunti luotsiasemalla. Aamu alkoi hienosti kun Tittosen Jouni löysi itäniityn rannasta aavikkotaskun – uusi laji (293) Utölle ja vasta 19. havis Suomesta kautta aikojen! Naaraslintu oleskeli kivikossa ja kallioilla noin puoli tuntia, jona aikana paikalle ehtivät myös Kaisa, Pirkko, Pyry ja Outi. Lennettyään itäniityn eteläpuolelle aavikkotasku samalla katosi eikä yrityksistä huolimatta lintua enää varmuudella löydetty. Saaressa oli hieman vähemmän lintuja kuin eilen mutta nähtiin silti mm. varpushaukka, 2 lehtokurppaa, 1kv selkälokki edelleen, sepelkyyhky ja 2 sarvipöllöä.  Pikkulinnuista mainittakoon 3 kiurua, 2 niittykirvistä, 50 tilheä, 5 peukaloista, 3 rautiaista, 10 punarintaa, 50 mustarastasta, 170 räkättiä, 10 punakylkeä, kulorastas, 2 mustapääkerttua, 5 tiltalttia, 30 punatulkkua ja pajusirkku. Kylällä oleskeli naaraspukuinen mustaleppälintu ja edelleen myös varpunen, itärannan urpiaisparvessa tundraurpiainen ja iltapäivällä Kaisa näki Gamla Postenilla siipijuovafyllarin, joka kuitenkin pian katosi. Lintu löydettiin uudelleen klo 15 jälkeen ja se osoittautui kashmirinuunilinnuksi! Muutama dokumenttikuvakin saatiin kunnes lintu taas katosi – syksyn jo toinen humei Utössä. Hieno lintupäivä! Illansuussa käytiin katsomassa kalakisan tulospunnitusta ja voittajajoukkue olikin saanut kuudessa tunnissa liki 25 kiloa kalaa, mm. kaksi yli 5-kiloista haukea.

AAVIKKOTASKU HARHAUTUI UTÖSEEN KAUKAA KAAKOSTA
KASHMIRINUUNILINNUSTA DOKUMENTTITASON KUVA...

Sunnuntaina 6.11.2011 oli taas mentävä joksikin hetkeksi mantereelle. Aamu oli täyspilvinen, tuuli oli edelleen kaakossa 7-8 m/s ja lämpötila ennallaan 9 asteessa. Ennen laivan lähtöä klo 11.15 ehdittiin vielä nähdä mm. sarvipöllö, 1kv selkälokki edelleen, 2 tiltalttia, mustapääkerttu, 4 kangaskiurua, 2 hemppoa ja Outin kanssa löydettiin eteläniemen niittynummelta isokirvinen, joka äänteli usean kerran voimakkaasti bsriu-bsriu. Ajettiin lintu lentoon kahdesti ja putosi pienen lentokierroksen jälkeen Patteriniemen tyvelle. Saareen jäivät vielä Tittosen Jouni ja Kärpijoen Ismo. Paluumatkalla nähtiin laivalta 2 pikkulokkia Knivskärin luona ja tietysti muutama merikotka. Päivitän tämän taas jo täältä laivalta, Nötön pohjoispuolelta.

Muuten hieno viikonloppu mutta kuvaaminen hämärässä valossa oli aika tuskaista ja lintukuvien laatu sen mukaista…

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...