Raria liikkuu

Keskiviikkona 8.6.2011 palasin tukalan kuumasta kaupungista Utöseen. Matkalla totta kai kahvi ja kauppa Nauvossa ja Eivorille kertyi aika maltillisesti väkeä – Varesvuon Markus oli myös tulossa takaisin Utöseen. Taivas oli pilvetön, itätuuli navakka 12-14 m/s eli matkalla ei kummempia nähty. Saareen saavuttiin klo 15.40, roudattiin ensi viikolla alkavan yhteisen lintukuvanäyttelymme kuvia Markuksen kämppään ja illalla vähän kierreltiin tuulisessa saaressa. Aamu oli ollut hieno, lähes tyvenkin, ja saaressa oleva Kuusiston Kimmo oli nähnyt mm. laulavan viitasirkkalinnun ja idänuunilinnun sekä nähnyt matalalla kylän yli koilliseen lentäneen naaras-punajalkahaukan! Harmi että piti taas käydä mantereella! Illalla kovassa tuulessa ei ihmeempiä, mainittavaa ehkä ristisorsa, rytikerttunen ja kultarinta.

rikotka
Merikotkia on nyt useita saaren ympärillä

Torstai 9.6.2011 alkoi taas navakalla itätuulella, taivas oli pilvetön, päivällä lämpöä 17 astetta. Staijailtiin Kimmon kanssa runsas tunti luotsiasemalla, muuten komppausta ja kuvaamista. Muuttavana nähtiin Gavia, 8 ruokkia, 12 mustalintua, töyhtöhyyppä, isokuovi, mustaviklo, 3 tervapääskyä ja 8 sepelkyyhkyn parvi. Saaressa nähtiin mm. keltavästäräkki, satakieli, 2 luhtakerttusta, rytikerttunen, 4 kultarintaa, 14 lehtokerttua, koiras-kirjokerttu, tiltaltti ja pajusirkku. Eilinen viitasirkkalintu surisi aamulla melko ahkerasti itäniityn luoteisnurkassa ja Kimmo löysi telttapaikalta aamulla Utön kautta aikojen toisen pikkukultarinnan! Lintu liikkui männyissä, lauloi välillä, ja tuli pikaisesti kuvatuksi kunnes katosi. Puolenpäivän aikaan löysin pikkukultarinnan uudelleen, nyt talomme alapuolen kukkivasta omenapuusta ja ja siinä caligata viihtyikin kaikkien iloksi iltaan saakka – ainakin 8 tuntia samassa puussa, kauniisti kuvattavana! Olisi ollut helppo bongattavakin. Viime päivien helteinen (mantereella) kaakkoisvirtaus on tuonut saareen jo mm. punakottaraisen, punajalkahaukan ja pikkukultarinnan – saa nähdä löytyykö vielä muuta…

pikkukultari
Utön historian toinen caligata

Perjantai 10.6.2011 oli kesän lämpimin päivä myös Utössä, täälläkin peräti 24 astetta. Itätuuli tyyntyi vihdoin, nyt vaihtelevan suuntaista heikkoa tuulta. Staijaus ja komppaus tuotti muutamia ihan mukavia havaintoja, muuttavana mm. mehiläishaukka, mustaviklo (S), 9 töyhtöhyyppää (S), liro, 9 haapanaa ja 22 sepelkyyhkyä. Pikkulintuja nähtiin mm. pensastasku, satakieli, 2 tiltalttia, sirittäjä, 2 rytikerttusta, 5 luhtakerttusta, ruokokerttunen, kirjokerttu, pajusirkku ja viitasirkkalintu edelleen, viimemainittu lauloi nyt katkonaisesti raripuskassa. Aamulla löysin kylältä taas turkinkyyhkyn, jo kolmas saaressa tänä keväänä. Oleskeli koko päivän kyläalueella ja hotellilla. Tittosen Jouni saapui käymään iltalaivalla.

mehi
Viimeiset mehiläishaukat matkaavat pohjoiseen

Lauantaina 11.6.2011 piti lähteä mantereelle muutamaksi päiväksi, ensi viikolla takaisin. Korkeapaine edelleen voimissaan, itätuulta 7 m/s ja aamulla jo 15 astetta. Pieni aamukierros ennen laivanlähtöä (klo 08.30) tuotti mm. 7 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta, 2 kirjokerttua, 2 satakieltä, liron, mustaviklon ja 2 töyhtöhyyppää, lisäksi merihanhilla oli jo kaksi poikuetta saunalahdella. Aamu tuotti myös jälleen uuden sepelsiepon: 2kv koiras liikkui vilkkaasti lammashaan ja Gamla Postenin alueella ja lauleli harvakseltaan. En ehtinyt saada linnusta kuvaa mutta Varesvuon Markus jäi paikalle laivan lähtiessä. Kimmo ja Jouni lähtivät myös mantereelle. Hienoa lintuaikaa ollut tänä vuonna tämä kesäkuun alku Utössä!

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...