Rariakin pukkaa

Sunnuntai 24.5.2009 oli kauniin aurinkoinen, tuuli luoteessa ja enimmillään 11 m/s. Illaksi tuuli rauhoittui. Aamulla staijattiin isolla porukalla luotsiasemalle mainiota Gavia-muuttoa: yhteensä 7 kaakkuria, 977 kuikkaa ja 1071 Gavia sp:tä eli 2055 Gaviaa. Muuten merellä oli hiljaista mutta muuttavana havaittiin mm. 2 mehiläishaukkaa, 2 varpushaukkaa, 1+11 kurkea, 2 pikkukuovia, 15 tervapääskyä ja 25 ruokkia. Saaresta löytyi mm. huuhkaja, sarvipöllö, pikkusirri, 3 kuovisirriä, 29 suosirriä, lehtokurppa ja 6 vesipääskyä. Aamun kohokohta oli 2 mehiläissyöjän löytyminen itäniityn raripuskasta, lensivät pian muutamaksi minuutiksi koulun notkoon ja jatkoivat hotellin yli Ormskäriin ja edelleen pohjoiseen. Yhteensä viipyivät saaressa n. 15 minuuttia ja useimmat ehtivät nähdä upeat meropsit! Ilmeisesti samat linnut löytyivät iltapäivällä Kökarista.

mero

Päivän toinen rari oli klo 14 itäniitylle ilmestynyt +3kv koiras niittysuohaukka, joka leijui itäniityllä, välillä toki laskeutuen, ja jatkoi klo 14.24 kohti Jurmoa. Soitto sinne ja pygge saapuikin Jurmoon runsas puoli tuntia myöhemmin miehittäjien iloksi! Saaressa lepäilevänä melko niukasti pikkulintuja, mainittakoon mm. luotokirvinen, tilhi, punarinta, 3 satakieltä, 2 sinirintaa, vain 4 leppälintua, 3 pensastaskua, 3 ruokokerttusta, 5 rytikerttusta, kultarinta, n. 30 hernekerttua, 15 lehtokerttua, 7 mustapääkerttua, 30 harmaasieppoa, 5 kirjosieppoa, 7 pikkulepinkäistä, järripeippo, urpiainen ja 4 punavarpusta. Lisäksi eteläkärjessä oli naaraspukuinen pikkusieppo.
Suuri osa lintuporukasta lähti päivällä mantereelle, illalla saareen tulivat Rami Metsäranta, Ilkka Laitinen ja Petri Ahti.

pykke

Maanantai 25.5.2009 oli aurinkoinen ja heikkotuulinen (W 4-7 m/s) päivä. Aamulla staijattiin muutama tunti, myöhemmin kiertelyä ja kuvaamista. Totti, Kimmo ja Markus lähtivät klo 16 Kökarin Västra Mörsskärille muutamaksi päiväksi ”eräretkelle” ja Öhmanin Ossi sekä Sintosen Antti lähtivät Jessen kanssa mantereelle. Utössä näimme muuttavana mm. 401 kuikkaa, 5 kaakkuria ja 967 Gavia sp:tä eli tänäänkin yhteensä 1373 Gaviaa. Valkoposkihanhia muutti 2, harmaahaikaroita 2, kurkia 3, varpushaukkoja 2, tuulihaukka, 2 mehiläishaukkaa ja keltavästäräkkejä 10. Ruokkeja nähtiin 30 ja klo 8 maissa lensi kahden ruokin kanssa etelänkiisla saaren eteläpuolitse länteen. Vasta toinen kiislahavis tänä keväänä. Merikotkia saalisteli eteläniemen ympärillä ainakin 28 ja huuhkaja istuskeli vakiopaikallaan, suopöllö muutti ja sarvipöllö lenteli kylällä. Kahlaajia nähtiin mm. töyhtöhyyppä, 3 lapinsirriä, 9 suosirriä, 3 kuovisirriä edelleen itärannalla ja 3 vesipääskyä majakan kareilla. Pikkulintupuolelta mainittakoon luotokirvinen, 6 sinirintaa, sirittäjä, rytikerttunen ja 3 luhtakerttusta sekä keväälle uutena Gamla Postenin luona kähmyillyt viitakerttunen. Nuori pikkusieppo-koiras lauleli kaupan takana.

pisisi

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...