Rariovi aukeni!

Helatorstaina 10.5.2018 itätuuli puhalsi aamulla 9, illalla 12 m/s, ja taivas oli edelleen pilvetön. Lämpöä oli enimmillään 11 astetta. Staijia luotsiaseman suojassa runsaat 3 tuntia ja koko saari kompattiin isolla porukalla. Merellä/muuttavana nähtiin mm. valkoposkihanhi, kaakkuri, 3 kuikkaa, 11 gaviaa, 8 kurkea, suokukko, liro, 3 suosirriä (vuoden ekat), 9 merikihua ja 4 ruokkia. Aamustaiji keskeytyi, kun Eriksson ja Haapaniemi tulivat kertomaan talomme yli lentäneestä mehiläissyöjästä, joka löytyi melko pian uudelleen sääaseman läheltä. ”Meropsi” oleskeli sittemmin koko päivän saaressa ilahduttaen myös isoa joukkoa iltapäivällä saapuneita orneja. Utön 11. havainto mehiläissyöjästä.

MEHILÄISSYÖJÄ ILAHDUTTI MONIA
MEHILÄISSYÖJÄ ILAHDUTTI MONIA

Saaresta löytyi myös mm. 3 ristisorsaa, 4 merisirriä (joista 3 itärannalla), keltavästäräkki, 6 sinirintaa, 3 pikkusieppoa ja vuoden ekat 3 punavarpusta. Saaressa jo useita päiviä viihtynyt 2kv koiras sepelsieppo oleskeli edelleen koko päivän koulun luona. Iltapäivällä saapui paljon lisää väkeä, lintu- ja kuvaajaporukkaa mm. Sintosen Antti, Tammeron Heidi, Jorma Vickholm, Petteri Hautamaa, Timo Nirhamo ja lähes 10 muuta.

ILHADUTTAVAN MONTA KOMEAA KOIRAS PIKKUSIEPPOA ON NÄHTY
MONTA KOMEAA KOIRAS PIKKUSIEPPOA ON NÄHTY

Perjantaina 11.5.2018 kova auringonporotus jatkui kuten myös itäkaakkoistuuli 8-9 m/s. Lämpötila käväisi jo +12 asteessa. Staijia vajaat 5 tuntia ja koko saaren komppausta, edelleen runsaalla miehityksellä. Merellä/muutolla oli aika niukasti liikettä, nähtiin mm. 28 valkoposkihanhea, 42 kuikkaa, 3 kaakkuria, 3 gaviaa, 5 merikihua (+3 paikallista), 2 lapasotkaa, 2 ruokkia, 15 kurkea, ruskosuohaukka ja 2 muuttavaa suopöllöä. Saaresta löytyi 9 merisirriä (joista 3 itärannalla), suokukko, suosirri, 2 ristisorsaa, sarvipöllö, kehrääjä (kevään eka koulun nurkilla) ja turkinkyyhky (paikalla koko päivän).

KEHRÄÄJÄ NUKKUI LEPÄN OKSILLA LÄHELLÄ KOULUA
KEHRÄÄJÄ NUKKUI LEPÄN OKSILLA LÄHELLÄ KOULUA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. sinirinta, 7 kultarintaa, 6 keltavästäräkkiä, 6 punavarpusta, 5 pikkusieppoa, kevään ekat sirittäjä ja lehtokerttu, nokkavarpunen ja koululla edelleen 2kv koiras sepelsieppo. Saaressa oleskeli niin ikään koko päivän eilen löytynyt mehiläissyöjä – viihtyi enimmäkseen hyönteispyynnissä Patteriniemen reunamilla ja saunalahden perukassa. Mantereelle lähti aamulla väkeä, lintuporukoista ainakin Koivusen perhe, ja illalla myöhään saareen saapuivat lintureissulle mm Tomi ja Aki Rantanen, Mikko Niemi, Markus Rantala ja Terje Laukkanen. Monipuolinen lintupäivä!

KULTARINTOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA
KULTARINTOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Lauantaina 12.5.2018 oli edelleen pilvetöntä ja heikkoa kaakkoistuulta (4-6 m/s), lämpötila kävi jälleen 12 asteessa. Staijia noin 4 tuntia ja ahkeraa saarikomppausta koko päivän. Merellä/muutolla havaittiin mm. 27 valkoposkihanhea, 7 kuikkaa, 9 gaviaa, 2 ruokkia, 4 pikkulokkia, lapinsirri ja tervapääsky – eli kovin hiljaista oli näkyvä muutto! Saaressa sen sijaan oli mukavasti pikkulintuja, mm. leppälintuja 30, kultarintoja 10, ruokokerttusia 6, hernekerttuja 80, lehtokerttuja 10, pensaskerttuja 15, mustapääkerttuja 15, pajulintuja 60, harmaasieppoja 20, pikkusieppoja 6 ja punavarpusia 5. Mainittavia olivat myös ristisorsa, heinätavipari saunalahdella, tuulihaukka, isosirri ja suosirri itärannalla, 4 merisirriä, suokukko, 3 lehtokurppaa ja mereltä saapunut kehrääjä. Pikkulinnuista mainittavia olivat myös 3 satakieltä, 6 sinirintaa, naaraspukuinen mustaleppälintu, 2 pensassirkkalintua, koiras sepelrastas Patteriniemellä, 2 laulavaa idänuunilintua kyläalueella ja 3 pikkukäpylintua. Iltapäivällä Sintosen Antti löysi kerhon luota laulavan koiras keltahempon, joka näyttäytyi hyvin lukuisille katsojille, kunnes lensi Enskärille ja katosi. Dokumenttikuvatkin ehdin saada.

KAAKKOINEN LÄMPÖAALTO TOI SAAREEN KOIRAS KELTAHEMPON
KAAKKOINEN LÄMPÖAALTO TOI SAAREEN KOIRAS KELTAHEMPON

Mehiläissyöjä pyöri edelleen koko päivän saaressa, tosin oli aika pitkiäkin aikoja ”kateissa” kunnes taas putkahti esiin. Eikä tässä vielä kaikki: illansuussa sääaseman takaa telttapaikalta löytyi vilkkaasti liikkuva hippiäisuunilintu, joka pysytteli hyvin näkyvissä lähes tunnin ajan. Kuvatkin saatiin ja havaintohan lienee vasta kolmas keväthavainto Suomesta kautta aikojen! Aika kova lintupäivä tuli tästäkin… Mantereelle lähtivät aamulla mm. Vickholm, Söderling, Lamminen, Eriksson, Haapaniemi, Lindholmit jne.

PÄIVÄN "KOVIN" OLI SUOMEN KOLMAS KEVÄINEN HIPPIÄISUUNILINTU
PÄIVÄN ”KOVIN” OLI SUOMEN KOLMAS KEVÄINEN HIPPIÄISUUNILINTU

Sunnuntaina 13.5.2018 korkeapaine vahvistui edelleen ja lämpötila kipusi jo 15 asteeseen. Itätuuli oli hyvin heikkoa (2-5 m/s) ja taivas oli lähes pilvetön. Merellä oli edelleen hankalaa väreilyä. Staijia runsaat 4 tuntia ja saari kompattiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Muuttavana nähtiin mm. 11 kuikkaa, 20 gaviaa, ruokki, 2550 allia, 5 merihanhea, 6 suokukkoa, 2 nuolihaukkaa ja 3 mustavarista. Tuuli ei juurikaan liikkunut eivätkä kyllä linnutkaan. Eteläkärjen luodoilla oli vielä 5 merisirriä, Kobbanilla istuskeli aamulla huuhkaja ja Antti, Mikko N ja Markus näkivät Ormskärillä pikkutyllin ja nokkavarpusen.  Saaresta olivat linnut yön aikana vähentyneet, mutta vielä nähtiin mm. satakieli, 4 sinirintaa, 3 sirittäjää, 8 kultarintaa, 3 pikkusieppoa, 3 pensassirkkalintua, tikli, 2 ruokokerttusta, järripeippo ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Gamla Postenin männikössä näyttäytyi päivällä eilinen keltahemppo, mutta mehiläissyöjä oli jatkanut yön aikana matkaansa. Mantereelle lähti tänään paljon (lintu)väkeä, mm. Rantaset, Laukkanen, Hautamaa, Nirhamo ja Tammero.

RUOKOKERTTUSET SAAPUIVAT VASTA NYT
RUOKOKERTTUSET SAAPUIVAT VASTA NYT

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...