Rariovi auki ja merisirriennätys!

Keskiviikkona 17.10.2018 oli ”kiire” palata takaisin Utöhön. Ajelin sumuisena aamuna Nauvoon kahville ja hiukan kauppaankin, kunnes siirryin m/s Eivorille. Väkeä oli kohtalaisesti, onhan vielä koulujen syyslomaviiikkokin. Matkalla ei tehty kummempia havaintoja ja Utöhön saavuttiin klo 15.30. Saaressa on useita lintuharrastajia, mm. Nisulat, Kuusiston Kimmo, Nurmen Tarppi, Öhmanin Ossi, Lindroosin Tomppa, Antti Peuna jne. Lisäkseni tänään tuli Niemisen Matti perheineen. Itse en ehtinyt illansuussa lintuja katselemaan, mutta saaressa oli tänään ollut mm. sepelrastas, mustaleppälintu, 5 sarvipöllöä, pähkinähakki ja vuorihemppo. Huomenna sitten taas maastoon, mutta nyt illalla tiheä sumu tunkeutui koko saareen.

HANHET JA MERIMETSOT MUUTTAVAT HARVOIN SEKAPARVISSA - UTÖSSÄ NÄKYI KUITENKIN TÄLLAINEN PARVI
HANHET JA MERIMETSOT MUUTTAVAT HARVOIN SEKAPARVISSA – UTÖSSÄ NÄKYI KUITENKIN TÄLLAINENKIN PARVI

Torstaina 18.10.2018 oli pitkään sateista, mutta klo 13 jälkeen selkeni ja aurinkokin paistoi. Tuuli oli aluksi lounaasta, myöhemmin luoteesta 5-8 m/s ja lämpöä oli vajaa 11 astetta. Ei staijia, mutta koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, sinisuohaukka, 4 varpushaukkaa, hiirihaukka ja iltapäivällä nuori maakotka, joka muutti itärantaa etelään. Jäi joksikin aikaa Gropskärille, josta jatkoi avomerelle lounaaseen. Kahlaajia nähtiin kapustarinta, 4 jänkäkurppaa, 5 taivaanvuohta ja lehtokurppa. Gamla Postenin nurkilla päivysti 2 sarvipöllöä ja eteläniemellä isolepinkäinen.

SARVIPÖLLÖ KILLISTELI GAMLA POSTENILLA
SARVIPÖLLÖ KILLISTELI GAMLA POSTENILLA

Pikkulintuja nähtiin mm. 2 kangaskiurua, 2 mustapääkerttua, 10 pyrstötiaista, 7 tiltalttia, pajulintu ja runsaasti rastaita, muutama sata laulu- ja punakylkeä, n. 150 mustarastasta ja hieno koiras sepelrastas pariin otteeseen, mm. helikopterikentän luona. Illalla saareen saapui Outi sekä paljon uutta lintuväkeä, mm. Ismo Hyvärinen, Heidi Tammero ja vajaa 20 Pirkanmaan lintuyhdistyksen retkeläistä.

KOMEA SEPELRASTAS NÄYTTÄYTYI HELIKOPTERIKENTÄN LÄHELLÄ
KOMEA SEPELRASTAS NÄYTTÄYTYI HELIKOPTERIKENTÄN LÄHELLÄ

Perjantaina 19.10.2018 aurinko paistoi koko päivän, lämpöä oli 10 astetta ja länsituuli oli melko heikkoa, 5-7 m/s. Kun näkyvyys oli pitkästä aikaa hyvä, niin staijia pitkin päivää plus koko saaren komppausta isolla porukalla. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 11 kuikkaa, 4 kaakkuria, 13 Gaviaa, 88 haahkaa, 637 allia, 24 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 2 ruokkia ja 15 pikkulokkia. Petolintujakin oli liikkeellä: sinisuohaukka, kanahaukka, 66 varpushaukkaa, 3 hiirihaukkaa, 2 piekanaa sekä ampuhaukka ja kahlaajiakin nähtiin 2 kapustarintaa, tundrakurmitsa, 3 jänkäkurppaa ja 2 taivaanvuohta.

PIEKANA MUUTTI AIVAN PÄÄLTÄ
PIEKANA MUUTTI AIVAN PÄÄLTÄ

Muita havaintoja olivat harmaahaikara, huuhkaja (Kobbanilla) ja suopöllö sekä pikkulinnuista mm. sepelrastas (eri kuin eilen), 8 kangaskiurua, haarapääsky, 16 peukaloista, 4 mustapääkerttua, 5 tiltalttia, pajulintu, 32 pyrstötiaista, 41 kuusitiaista, 37 pikkuvarpusta ja 2 isokäpylintua. Päivän laji oli kuitenkin illansuussa Kesnäsin kärjestä löytynyt 1kv koiras aavikkotasku! Heidi Tammero huomasi oudon taskun, soitti ja lähetti minulle puhelimella kuvan, josta selvisi oitis laji, ja tekemäni hälytys toi nopeasti paikalle saaren lähes 30 ornia. Lintu nähtiin hienosti ja moni taisi saada eliksenkin – tunnelma oli hilpeä kauniissa ilta-auringossa. Tämä oli Utön kautta aikain toinen aavikkotasku (edellinen oli 5.11.2011) ja vasta 27. havainto koko Suomesta. Hieno veto! Aamulla mantereelle lähtivät Tarmo Nurmi ja Matti Nieminen ja iltamyöhällä saapuivat lintureissulle Jouko Olkio, Reija Heinonen, Maija Kaihlamäki, Petri Helminen, Kauko Häkkilä sekä kuvaajia mm. Pekka Vainio.

UTÖN AAVIKKOTASKU ILTAVALOISSA
UTÖN AAVIKKOTASKU ILTAVALOISSA

Lauantaina 20.10.2018 oli pilvistä ja heikkotuulista (länsi 0-4 m/s), lämpöä oli 10 astetta ja näkyvyys erinomainen. Paljon meristaijia ja koko saaren kierros tuottivat mukavasti lintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. 5 valkoposkihanhea, 43 haapanaa, 725 haahkaa, 83 pilkkasiipeä, 187 mustalintua, peräti 31100 allia (joista n. 3000 paikallisia), kuikka (+1 sp), ruokki ja harmaahaikara. Petolintuja nähtiin merikotkien lisäksi 2 sinisuohaukkaa, 22 varpushaukkaa, ampuhaukka, vanha muuttohaukka, huuhkaja ja suopöllö. Kahlaajia nähtiin kapustarinta, lehtokurppa, 4 taivaanvuohta, 2 suosirriä ja huikea määrä merisirrejä: Grimsörarnan luodoilla pyöri pitkin iltapäivää valtaisia, pallomaisia merisirriparvia, joissa arvioitiin olevan yhteensä n. 1100 yksilöä! Laskeutuivat välillä hyljeluodoille, kunnes taas pelästyivät mm. merikotkia ja pyörivät hienoina satojen lintujen parvina laskeutuakseen uudelleen. Lähempänä Utötä nähtiin vain 3 yksilöä. Lienevät suurimmat havaitut merisirrimäärät Suomesta, aiempikin ennätys on samoilta luodoilta (780 yks/2017). Päivän pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 7 kangaskiurua, 44 tilheä, 15 peukaloista, 2 mustapääkerttua, tiltaltti, pajulintu, 15 pyrstötiaista, isolepinkäinen, 5 pikkuvarpusta ja vuorihemppo. Aavikkotaskua ei enää löytynyt. Mantereelle lähtivät aamulla mm. Öhmanin Ossi, Olkion Jouko, Antti Peuna ja Lindroosin Tomppa ja saareen saapui Haikosen Matti.

TILHILLE MAISTUVAT MARJAT
TILHILLE MAISTUVAT MARJAT
...KUTEN MYÖS MUSTAPÄÄKERTULLE
…KUTEN MYÖS MUSTAPÄÄKERTULLE

Sunnuntaina 21.10.2018 nousi kova lounaistuuli – aamulla 8 m/s, päivällä jo 13-15 m/s. Puolipilvistä ja lämpöä oli 11 astetta, illalla vähän sadettakin. Staijia majakan suojassa pitkin päivää ja koko saarikin kierrettiin. Nähtiin merellä/muutolla mm. 4 merihanhea, 2 valkoposkihanhea, 8 sepelhanhea, 7600 allia, 14 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 3 kaakkuria, 3 kuikkaa (+1 sp), 5 ruokkia ja 45 pikkulokkia. Petolintuja havaittiin 2 sinisuohaukkaa, kanahaukka, 11 varpushaukkaa, ampuhaukka ja nuori muuttohaukka. Kahlaajia oli jänkäkurppa, 2 taivaanvuohta, lehtokurppa, suosirri ja jälleen Grimsörarnalla paljon merisirrejä, nyt noin 600 yksilön parvi (nähtiin useita kertoja). Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), 3 kangaskiurua, 53 tilheä, mustapääkerttu, 2 pyrstötiaista, 8 kuusitiaista ja isolepinkäinen. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, lintuporukoista mm. Sintonen, Tammero, Heinonen, Helminen, Kaihlamäki, Häkkilä, Vainio sekä PiLy:n koko retkiporukka.

JÄNKÄKURPPA OLI KUOLLEENA MAJAKAN JUURELLA
JÄNKÄKURPPA OLI KUOLLEENA MAJAKAN JUURELLA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...