Rariovi auki sepposen selällään

Torstaina 18.5.2017 etelästä saapunut lämmin ilma aikaansai sumun, joka roikkui Utössä koko päivän. Näkyvyys vaihteli muutamasta kymmenestä metristä vajaaseen kilometriin eli staiji jäi tänään väliin. Lämpöä oli 9 astetta ja tuuli etelästä 6-8 m/s. Saarta kierrettiin pitkin päivää ja nähtiin mm. 26 suosirriä, 4 lapinsirriä ja yllättäen liejukana, joka tepasteli ja ui majakan eteläpuolisella kivikkorannalla.

LIEJUKANA VÄHÄN EPÄTYYPILLISESSÄ MILJÖÖSSÄ AVOMEREN RANNALLA
LIEJUKANA VÄHÄN EPÄTYYPILLISESSÄ MILJÖÖSSÄ AVOMEREN RANNALLA

Itäniityn polun reunalta kivikosta löytyi päiväunia torkkuva kuvauksellinen kehrääjä. Pikkulintuja oli vähän eilistä vähemmän mutta mainittavia olivat 4 punavarpusta, 3 sinirintaa, pikkusieppo, pensassirkkalintu, ruoko- ja rytikerttunen, 2 peltosirkkua, myöhäinen punatulkku, vuoden ekat 8 isokäpylintua Gamla Postenilla ja itärannalla edelleen tiiviisti ruokaileva lyhytvarvaskiuru. Merihanhilla on jo pari poikuetta, isommassa peräti 9 poikasta.

KEHRÄÄJÄ NUKKUI RAUHALLISESTI ITÄNIITYN REUNAKIVIKOSSA
KEHRÄÄJÄ NUKKUI RAUHALLISESTI ITÄNIITYN REUNAKIVIKOSSA

Perjantaina 19.5.2017 sumu oli hälvennyt ja ilma oli lämpimän utuinen, aurinkoinen ja kevään toistaiseksi lämpimin (10 astetta). Tuuli oli etelästä 5-9 m/s. Staijattiin vajaa 5 tuntia ja saari kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 102 kuikkaa, 403 Gaviaa, 3110 valkoposkihanhea (niistä 1260 A/B), 60 sepelhanhea, 2 merikihua, 5 ruokkia, 18 isosirriä, 15 suosirriä, 4 pikkukuovia, 2 suopöllöä, 3 kurkea, 2 ruskosuohaukkaa ja 3 tuulihaukkaa. Saaressa oli kohtalaisesti hyönteissyöjiä, erityisesti herne- ja pensaskerttuja ja lisäksi mm. 2 kultarintaa, 4 sinirintaa, 2 satakieltä, kevään eka kirjokerttu, pikkusieppo, nokkavarpunen ja kevään ekat 2 luhtakerttusta. Pasi Kaunisto-niminen kuvaaja oli aamulla kuvannut itäniityn pohjoisreunalla hienon koiras rusorintakertun, jota haettiin pitkin päivää, kunnes illalla päivän kolmas taksiveneporukka (Ojalat, Lindroosin Tomppa ja Kaija, Janne Aalto jne) löysivät rusorinnan uudelleen, aivan hautausmaan nurkilta katajista. Saaressa olevat muutkin ornit, minä mukaan lukien, pääsivät illalla näkemään kevään jo toisen cantillansin. Päivän megarari oli kuitenkin aamupäivällä hautausmaan läheltä löytynyt nokitasku, 2kv koiras. Meidän ollessa vielä staijaamassa, Baarman ja Hilke olivat etsimässä paikalta ilmoitettua mustaleppälintua mutta löysivätkin sen sijaan mustavalkoisen taskun, joka pian varmistui superharvinaiseksi nokitaskuksi. Laji on kotoisin Kaakkois- ja Itä-Aasiasta, tavattu Suomessa aiemmin kerran (Kristiinankaupunki 2010) ja koko länsipalearktisella WP-alueellakin vain 14 kertaa. Lintu pysytteli hautausmaan kupeen lammashaassa koko loppupäivän, jona aikana kolme taksiveneellistä bongareita kävi ”hoitamassa” lajin plakkariin. Iso ja ikimuistoinen tapahtuma monelle! Nokitasku oli luonnollisesti uusi lintulaji Utön saarelle, laji no. 303.

nokitasku_01_Korppoo_05_17

NOKITASKU OLI MEGAYLLÄTYS - LENTOKUVAN OTTI OUTI
NOKITASKU OLI MEGAYLLÄTYS – MAINION LENTOKUVAN OTTI OUTI

Lauantaina 20.5.2017 tuuli oli kääntynyt pohjoiseen, 4-6 m/s, ja keli oli utuinen, myöhemmin aurinkoinen. Lämpöä oli tänään 12 astetta. Aamulla pari tuntia staijia ja muuten tehtiin saarikierroksia. Muuttavana nähtiin mm. 44 kuikkaa, 100 Gaviaa, suopöllö, 2 nuolihaukkaa ja 12 kurkea. Saaressa oli kohtalaisen paljon pikkulintuja, mainittavia mm. 3 pikkusieppoa, naaraspukuinen mustaleppälintu, 7 satakieltä, 5 sinirintaa, peltosirkku, vuoden eka pikkukäpylintu ja vuoden toinen sepelsieppo, nyt
2kv koiras, lammashaassa ja sen ympäristössä.

KEVÄÄN TOINEN SEPELSIEPPO, 2kv KOIRAS
KEVÄÄN TOINEN SEPELSIEPPO, 2kv KOIRAS

Nähtiin myös 2 käkeä, tuulihaukka, mustavaris, 13 suosirriä, 2 lapinsirriä, 3 töyhtöhyyppää ja kehrääjä. Nokitasku oleskeli edelleen koko päivän hautausmaan viereisessä lammasaitauksessa viihdyttäen tänään mm. kahta taksiveneellistä mantereen bongareita. Pois lähtivät aamulla mm. Hilke, Karlsson, Baarman, Nurmi ja osa keskisuomalaisista lintumiehistä. Saareen saapui illalla lisää lintuväkeä mm. Kuusiston Kimmo, Seppo Sällylä, Meri Öhman, Eino Majaniemi ja Isto Virtanen.

KÄKI SAAPUI VASTA TÄNÄÄN
KÄKI SAAPUI VASTA TÄNÄÄN

Sunnuntaina 21.5.2017 oli aluksi aurinkoista, iltapäivällä lännestä pilvistyvää ja lämmintä (13 astetta). Koillistuuli oli heikkoa, 4-6 m/s, kääntyen myöhemmin länteen. Staijia runsaat 4 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppaus. Tänään oli jonkin verran kahlaajia liikkeellä – nähtiin mm. 126 tundrakurmitsaa, 80 isosirriä, 16 punakuiria, 15 suosirriä, lapinsirri, vuoden ekat 6 vesipääskyä (joista 1 paikallisena) sekä yhteensä 1150 (14a) määrittämätöntä isompaa kahlaajaa. Lisäksi nähtiin 2 myöhäistä merisirriä saunalahden kivillä. Muuttavana nähtiin myös 77 kuikkaa, 225 Gaviaa, 5 valkoposkihanhea, 5 laulujoutsenta, nuolihaukka, 2 ruskosuohaukkaa, tuulihaukka ja kevään eka mehiläishaukka. Saaressa havaittiin mm. harmaasorsa, 2 pikkusieppoa, naaraspukuinen mustaleppälintu, 4 satakieltä, 4 sinirintaa ja Utössä harvinainen varpunen – tirskuttava koiraslintu liikkui kyläalueella pitkin päivää. Nokitaskua ei enää tänään löydetty. Kevään ensimmäinen haahkapoikue (4 poikasta) uiskenteli Kesnäsin rannassa. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, saareen jäivät meidän lisäksi mm. Kuusisto ja Majaniemi sekä kuvaajat Kahila ja Murtosaari.

SATAKIELET LAULAVAT JO INNOLLA, TÄMÄ MEIDÄN SAUNALLA
SATAKIELET LAULAVAT JO INNOLLA, TÄMÄ MEIDÄN SAUNALLA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...