Rariovi avautui taas

Torstaina 20.9.2018 lintuköyhä jakso jatkui. Tuuli oli edelleen lounaasta 13-18 m/s koko päivän, puolipilvistä ja lämpöä oli 17 astetta. Aamulla runsas tunti staijia majakalla, kiersin myös itäosat, kylän ja Kesnäsin. Mainittavia olivat kaakkuri, 28 mustalintua, 4 allia, 2 jouhisorsaa, harmaahaikara, 6 suosirriä, 8 varpushaukkaa ja 2 tuulihaukkaa. Illalla saareen saapui paljon väkeä, joukossa mm. lähes parikymmentä Tringan retkeläistä Mikko Oivukan johdolla.

LINNUT KULJETTAVAT USEIN PUNKKEJA, TÄSSÄ PUNKKI TILTALTIN NOKAN PIELESSÄ
LINNUT KULJETTAVAT USEIN PUNKKEJA, TÄSSÄ PUNKKI TILTALTIN NOKAN PIELESSÄ

Perjantaina 21.9.2018 jatkui kova tuuli – aluksi lounaasta ja illalla etelästä 13-17 m/s. Päivä oli pääosin pilvinen ja lämpöä oli enimmillään lähes 18 astetta. Staijasin luotsiasemalla pari tuntia aamulla, myöhemmin itäosan ja kyläalueen komppausta. Muuttavana näkyi mm. 5 kuikkaa, 57 allia, 11 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 112 haahkaa, suosirri ja petolintuja merikotkien lisäksi 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, nuolihaukka, 3 varpushaukkaa ja 3 nuorta mehiläishaukkaa. Saaressa näkyi myös 3 jouhisorsaa, 3 harmaahaikaraa, 2 mustapääkerttua, hernekerttu, pikkulepinkäinen ja peukaloinen. Pikkulintuja oli tullut yöllä pieni annos lisää. Illalla tuuli voimistui lisää ennakoiden ennustettua syysmyrskyä. Saareen saapuivat illalla lintureissulle mm. Henrik Westerholm, Heidi Tammero ja Kimmo Heiskanen.

KAUNIIN VAALEA NUORI MEHILÄISHAUKKA MUUTTI MATALALLA TALOMME YLI
KAUNIIN VAALEA NUORI MEHILÄISHAUKKA MUUTTI MATALALLA TALOMME YLI

Lauantaina 22.9.2018 oli sitten kunnon tuulta – koko päivän tuuli lounaasta 17-19 m/s, puuskat 24 m/s. Pieni syysmyräkkä. Muutama pieni saderopaus saatiin, mutta pääosin oli aurinkoista. Lämpöä oli 14 astetta. Staijia pari tuntia ja kierrettiin lähes koko saari (en käynyt Enskärillä). Merellä näkyi muuttavana mm. 16 mustalintua, 2 haapanaa ja 265 koirashaahkaa.

TÄNÄÄN OLI KOMEAA ALLOKKOA, JOSTA KALALOKIT PITIVÄT SILMINNÄHDEN
TÄNÄÄN OLI KOMEAA ALLOKKOA, JOSTA KALALOKIT PITIVÄT SILMINNÄHDEN

Saaressa nähtiin mm. 2 tuulihaukkaa, varpushaukka, 5 suosirriä, 2 taivaanvuohta, luotokirvinen ja puolen päivän aikaan löysin Teerikallion reunalta isokirvisen. Lintu lensi niittykirvisen seurassa keskelle itäniittyä, josta komppasin isokirvisen uudelleen lentoon – äänteli varpusmaista ääntään pari kertaa ja lensi Kattrumpanin suuntaan, ehdin kuitenkin saada muutaman kelvollisen lajikuvan. Ei löydetty enää myöhemmin. Syksyn 2. isokirvinen Utössä. Illalla saareen saapui lisää orneja, ainakin Kuusiston Kimmo, Järvisen Mikko, Jari Lagerroos, Kari Kekki, Esa Lahdenpää, Antti Marjokorpi ja Matti Haikonen.

ISOKIRVINEN LÖYTYI JÄLLEEN TUTULTA PAIKALTA - ITÄNIITYN REUNALTA
ISOKIRVINEN LÖYTYI JÄLLEEN TUTULTA PAIKALTA – ITÄNIITYN REUNALTA

Sunnuntaina 23.9.2018 tuuli kääntyi länteen ja heikkeni tasaisesti, illalla enää 4 m/s, taivas oli selkeä ja lämpöä oli 12 astetta. Sään muutos pisti linnut liikkeelle ja tästä tulikin vallan hieno lintupäivä! Staijattiin isohkolla porukalla lähes koko päivä luotsiasemalla tai majakalla, mutta toki saarikin kohtalaisesti kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 23 metsähanhea, 310 haapanaa, 15 jouhisorsaa, 959 haahkaa, 18 allia, 60 mustalintua, 21 kuikkaa ja 75 Gaviaa. Petolintuja oli myös hienosti liikkeellä: mehiläishaukka, 4 sinisuohaukkaa, 1 sirosuohaukka, 246 varpushaukkaa, 23 tuulihaukkaa, 11 ampuhaukkaa ja illansuussa itäniitylle saapui saalistelemaan 1kv arosuohaukka – jo syksyn viides macro. Muita havaintoja olivat mm. 11 harmaahaikaraa, 5 meriharakkaa, kapustarinta, 2 tylliä, 2 suosirriä, valkoviklo, 94 muuttavaa selkälokkia ja 95 haarapääskyä. Päivän valtalaji oli peippo, joita muutti yhteensä 24800, joukossa ehkä 5% järripeippoja. Taisi olla Utön ennätysmuutto! Nähtiin myös 600 vihervarpusta, 2 lapinkirvistä, 14 keltavästäräkkiä, 2 mustapääkerttua ja saaressa kierteli, kolme kertaa näyttäytyen, vuoden ensimmäinen turturikyyhky. Utössä harvinaisin oli kuitenkin 1kv aroharmaalokki, joka oleskeli koko aamun ja aamupäivän majakan ja luotsiaseman edustalla. Saatiin paljon kuvia, jotka ”säästän” ARK:lle ja jos/kun havainto hyväksytään, niin aroharmaalokki on Utölle uusi laji (306). Upea syksyinen lintupäivä! Tänään lähti mantereelle paljon väkeä, mm. Tringan retkiporukka, Tammero ja Heiskanen.

TURTURIKYYHKY ON VUOSI VUODELTA YHÄ HARVINAISEMPI
TURTURIKYYHKY ON VUOSI VUODELTA YHÄ HARVINAISEMPI

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...