Rariovi edelleen auki

Maanantaina 9.5.2022 oli pääosin aurinkoista, länsilounaista tuulta 7-9 m/s ja lämpöä enimmillään 9 astetta. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia ja koko saari kompattiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 12 kuikkaa (+ sp 3), 64 ruokkia, 5 merikihua, 14 pilkkasiipeä, 2 pikkukuovia, ruskosuohaukka, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, kurki ja kevään eka tervapääsky. Saaresta löytyi mm. 2 ristisorsaa ja hieno ja monipuolinen kokoelma pikkulintuja – 3 sinirintaa, peltosirkku (koulun pihalla), 4 keltavästäräkkiä, harmaasieppo, kangaskiuru, idäntiltaltti (aamulla itäniityn reunalla, hiittaili ja kuvattiin), mustaleppälintu (naaras hotellilla) ja edelleen arokiuru. Arokiuru löytyi vasta illansuussa ja liikkui hautausmaan ja helikopterikentän alueella. Uutena harvinaisuutena löytyi aamupäivällä raripuskan tuntumasta tulipäähippiäinen, joka nähtiin hyvin muutaman kerran, mutta katosi pian katajikkoon.

PELTOSIRKKU KOULUN PIHANURMELLA
PELTOSIRKKU KOULUN PIHANURMELLA

Kaiken kukkuraksi iltapäivällä hautausmaan viereisen lammasaitauksen nurkilta löytyi naaras mustapäätasku, joka näyttäytyi pitkään ja hyvin kaikille tyytyväisille orneille ja kuvaajille. Saareen saapui päivällä ainakin 16-17 uutta lintuharrastajaa, tuttuja mm. Jarmo T Koistinen, Mika Teivonen, Kalle Lindeman, Kari Vuorinen, Rami Metsäranta, Petri Ahti, Erkki Jokinen, Ilkka Laitinen, Timo Nisula, Jouko Lunden, Tom Lindroos, Terho Jalonen, Olli Sihvola ja Yrjö Tonteri. Kyllä nyt komppaajia riittää ja kyllä kaikille kelpasi heti iltapäivällä mm. arokiuru ja mustapäätasku!

NAARAS MUSTAPÄÄTASKU HAUTAUSMAAN LIEPEILLÄ
NAARAS MUSTAPÄÄTASKU HAUTAUSMAAN LIEPEILLÄ

Tiistaina 10.5.2022 etelälounainen tuuli oli koko päivän navakkaa, 10-13 m/s, lännestä lähestyvän saderintaman takia. Päivä oli pääosin aurinkoinen, iltamyöhällä alkoi vesisade. Lämpöä oli 9 astetta. Staijia aamulla runsaat 3 tuntia ja vähän päivälläkin, muuten saaren komppausta – taas niukasti Kesnäsissä. Tänään oli Utön mittakaavassa reipas hanhimuutto, nähtiin valkoposkihanhia (+AB) yhteensä 15100 yksilöä.

VALKOPOSKIHANHIEN PÄIVÄ
VALKOPOSKIHANHIEN PÄIVÄ

Muita mainittavia mereltä olivat 27 kuikkaa, 50 Gaviaa, 26 pilkkasiipeä, 75 mustalintua, 250 allia, 52 ruokkia ja 2 etelänkiislaa. Lisäksi nähtiin harmaahaikara, 2 tuulihaukkaa, 3 pikkukuovia, 2 valkovikloa, liro ja kevään ekat 4 lapinsirriä itärannalla. Saaresta löytyi myös mm. kehrääjä, 2 keltavästäräkkiä, satakieli, 8 sinirintaa, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 80 hernekerttua, 6 pensaskerttua, 25 mustapääkerttua, 3 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, 11 pensastaskua ja hautausmaan nurkilla edelleen naaras mustapäätasku. Myös jo muutaman päivän paikalla pysytellyt arokiuru näyttäytyi tänäänkin muutamaan otteeseen itäniityn kulmilla. Ihan hyvä lintupäivä tämäkin, harvoin Utössä näkee näin paljon arktikahanhia.

HARMAASORSIA SAARESSA ON AINAKIN 5-6, VÄLILLÄ ON KOVAA KISAILUA NAARAISTA
HARMAASORSIA SAARESSA ON AINAKIN 5-6, VÄLILLÄ ON KOVAA KISAILUA NAARAISTA

Keskiviikkona 11.5.2022 aamuöinen heikohko sade loppui klo 7 ja päivästä tuli aurinkoinen ja lämminkin (11 astetta). Etelälounainen tuuli heikkeni aamun 12 m/s illansuun 8 m/s. Vajaa pari tuntia staijia luotsiasemalla, mutta eilisen jälkeen oli nyt merellä hiljaista. Saarta kompattiin ahkerasti isolla joukolla. Mainittavia olivat mm. 8 kuikkaa, 11 ruokkia, 2 ristisorsaa, 2 pikkukuovia, mustaviklo, 2 valkovikloa, 5 lapinsirriä, tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, ampuhaukka ja 2 kurkea. Itärannalla ruokaili aamulla vaihtopukuinen merisirri.

PARI KURKEA LENSI TÄNÄÄN IHAN PÄÄLTÄ
PARI KURKEA LENSI TÄNÄÄN IHAN PÄÄLTÄ

Saaressa nähtiin myös mielenkiintoinen kirjo pikkulintuja, mm. kevään ekat 3 pikkulepinkäistä, 2 kultarintaa, satakieli, 12 sinirintaa, peltosirkku, 3 mustaleppälintua, 4 pikkusieppoa ja edelleen naaras mustapäätasku itäniityn alueella. Myös arokiuru oleili edelleen saaren itäosassa näyttäytyen muutaman kerran. Itäniityn pohjoisreunalta löytyi myös tulipäähippiäinen, oletettavasti sama yksilö kuin pari päivää sitten. Iltapäivällä löydettiin vielä koulun läheltä niityltä rastaskerttunen, joka myöhemmin siirtyi kylän rantaan näkyen mm. meidän pihalle. Monipuolinen lintupäivä jälleen! Mantereelle lähtivät Heidi Tammero ja Ossi Öhman ja saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Mauri Hätönen sekä Lindholmin, Lammisen ja Söderlingin pariskunnat sekä Jussi Murtosaari ja Yrjö Kahila kavereineen.

KEVÄÄN EKA KULTARINTA
KEVÄÄN EKA KULTARINTA
MAANOMISTAJAN JA UTÖN METSÄSTYSSEURAN SUOJELUALUE ITÄRANNALLA ON TOIMINUT VARSIN HYVIN, KIITOS LINTUVÄELLE ETTÄ LINNUT SAAVAT RAUHASSA PESIÄ JA RUOKAILLA. RANNAN SUUNTAINEN KULKEMINEN NIITYLLÄ EI OLE SUOTAVAA.
MAANOMISTAJAN JA UTÖN METSÄSTYSSEURAN SUOJELUALUE ITÄRANNALLA ON TOIMINUT VARSIN HYVIN, KIITOS LINTUVÄELLE, ETTÄ LINNUT SAAVAT RAUHASSA PESIÄ JA RUOKAILLA. RANNAN SUUNTAINEN KULKEMINEN NIITYLLÄ TAI NIITYN KOMPPAAMINEN EI OLE SUOTAVAA.

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif–tietoineen löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...