Rariovi heiluu edelleen

Maanantaina 6.11.2023 oli mukava retkisää – etelätuulta 0-4 m/s, lämpöä 9 astetta ja pilvipoutaa. Staijia luotsiasemalla vajaa pari tuntia, muuten koko saaren komppausta. Nähtiin mm. 20 haapanaa, tavi, lapasorsa, 18 mustalintua, 15 pilkkasiipeä, 2 tukkakoskeloa ja laivan kannelta (Kuusisto, Järvinen) Gråharunin lähellä 16 merisirriä ja myöhäinen isosirri. Saaressa oli myös suopöllö, helmipöllö, 2 lehtokurppaa, 20 tilheä, 3 laulurastasta, 3 punakylkirastasta ja 23 kottaraista. Pikkulintuja oli mukavasti, mm. 3 kiurua, 7 niittykirvistä, 15 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, mustapääkerttu, 5 kuusitiaista, 2 puukiipijää, 3 pikkuvarpusta, pikkukäpylintu ja pajusirkku. Itärannalla oli naaraspukuinen mustaleppälintu (sama kuin eilen) ja hotellin portin-Gamla Postenin alueella liikkui tulipäähippiäinen.

ENSKÄRIN TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI KATAJISSA
TULIPÄÄHIPPIÄINEN VIIHTYI KATAJISSA

Iltapäivällä löytyi vielä Kattrumpanin portin läheltä naaraspukuinen pikkusieppo, josta Varesvuon Markus sai kunnon kuvat, joista voitiin sulkea pois idänpikkusiepon mahdollisuus. Onpa myöhäinen pikkusieppo!

PIKKUSIEPPO ILTAVALOISSA. Kuva: Markus Varesvuo
PIKKUSIEPPO ILTAVALOISSA. Kuvasta kiitos Markus Varesvuolle!

Päivän tapahtumiin kuuluu vielä aamupäivällä meidän saunan lähellä pikavierailulla käynyt keskiruskea lepinkäinen, joka istahti hetkeksi n. 20 metrin päähän lehdettömään pensaaseen. Kiikarilla ehdin nähdä mm. naamarin (ei valkoista cristatus-juovaa), mutta kameraa nostaessani lintu lähti ja laskeutui kauemmas koivun oksalle pieneksi hetkeksi. Sain nopeasti kaukaa yhden huonon kuvan linnusta takaapäin, mutta lepinkäinen jatkoi saman tien Patteriniemen suuntaan. Kuvassa näkyy mm. linnun pitkä punertava pyrstö ja varsin tasavärinen selkäpuoli. Etsinnöistä huolimatta lintua ei enää löytynyt. Kannattanee vielä mainita, että muutama päivä aiemmin naapurimme Disa Öhman, joka tuntee varsin hyvin lintuja, kertoi nähneensä pihallaan ”lepinkäisen, jolla oli punainen pyrstö”. Disan talo on meidän saunalta vain n. 50 m päässä. Hain lintua silloin vajaan tunnin, mutta en löytänyt ja jos kyseessä on tämän päiväinen yksilö, ei asia siis vieläkään täysin valjennut. Isabellinus-lajithan tuosta lähinnä mieleen tulivat. Tällaisia auki jääviä tapauksia aina silloin tällöin tulee.. Päivällä lähtivät mantereelle Outi sekä Järvisen Mikko ja saareen saapui lintureissulle Kuusiston Kimmo. Kimmo havainnoi illalla yömuuttoa Enskärillä, saldona mm. 4 laulurastasta, 48 punakylkirastasta ja 19 pulmusta.

EPÄTARKKA JA RAKEINEN KUVA LEPINKÄISESTÄ
EPÄTARKKA JA RAKEINEN KUVA LEPINKÄISESTÄ

Tiistaina 7.11.2023 oli jälleen mukava pilvipoutainen ja heikkotuulinen (luode 1-3 m/s) päivä, lämpöä oli 8 astetta. Staijia pari tuntia, mutta pääasiassa koko saaren komppausta. Merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 18 haapanaa, 2 tavia, 24 mustalintua, 19 pilkkasiipeä, 1550 allia, haahka ja 14 ruokkia. Saaressa nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, merisirri, 18 tilheä, kulorastas, 6 laulurastasta ja 5 punakylkirastasta. Pikkulintuja oli taas monipuolisesti, mm. 3 kangaskiurua, kiuru, 10 niittykirvistä, luotokirvinen, 16 peukaloista, 8 punarintaa, mustaleppälintu (Kesnäs), mustapääkerttu, 3 tiltalttia, 20 hippiäistä, 3 pyrstötiaista, 5 kuusitiaista, 5 pikkuvarpusta, 2 vuorihemppoa, pikkukäpylintu, nokkavarpunen ja 2 pulmusta. Jälleen oli saaressa tulipäähippiäinen, koko päivän Enskärillä, ehkä sama kuin eilen Gamla Postenin lähellä.

NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ USEITA
NIITTYKIRVISIÄ ON VIELÄ USEITA

Päivän laji oli kuitenkin Ossin aamupäivällä kompostorin tien varrelta löytämä kashmirinuunilintu. Humei oli kovin liikkuvainen pitkin ja poikin Kesnäsiä ja iltapäivällä kompostorille. Kovalla yrityksellä saatiin vilkkaasta linnusta sentään jokunen kuvakin. Utön 13. havis tästä lajista. Hieno marraskuu vaan jatkuu! Kimmo tarkkaili taas iltayöllä pitkään yömuuttoa Enskärillä ja havaitsi mm. luhtakanan, lehtokurpan, taivaanvuohen, 3 kulorastasta, 17 laulurastasta, 55 mustarastasta, 61 punakylkirastasta ja 9 pulmusta. Tänään näin vielä tien poikki luikertelevan kyyn, aika myöhäinen sekin.

UTÖN 13. KASHMIRINUUNILINTU
UTÖN 13. KASHMIRINUUNILINTU

Keskiviikkona 8.11.2023 oli kolmas päivä peräkkäin hyvin heikkoa tuulta (N 2-3 m/s, vasta illalla voimistuvaa itätuulta), lämpöä oli 7 astetta ja pilvipoutaa. Staijia runsas tunti aamulla, mutta taas satsattiin enemmän koko saaren komppaukseen. Merellä nähtiin mm. kaakkuri (+1 sp), 650 allia, 5 haapanaa ja 2 tavia.

ALLEJA ON HARVOIN SAAREN RANNALTA KUVATTAVAKSI, VIIHTYVÄT ENEMMÄN ULKOMERELLÄ
ALLEJA ON HARVOIN SAAREN RANNALTA KUVATTAVAKSI, VIIHTYVÄT ENEMMÄN ULKOMERELLÄ

Saaresta löytyi mm. 2 harmaahaikaraa, peräti 4 suopöllöä, pikkutikka, lehtokurppa, itään päin muuttanut ääntelevä kuovi (myöhäinen!, Markus kuvasikin), 47 tilheä, 2 kulorastasta, 4 laulurastasta ja 8 punakylkirastasta. Pikkulintuja oli saaressa taas monipuolisesti ajankohtaan nähden, mm. 3 kangaskiurua, kiuru, 6 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 8 peukaloista, 2 rautiaista, 6 punarintaa, +2kv koiras mustaleppälintu luotsiasemalla, 3 mustapääkerttua, 14 kuusitiaista, puukiipijä, 2 pikkuvarpusta, 2 tundraurpiaista ja nokkavarpunen. Myös eilinen kashmirinuunilintu näyttäytyi tänäänkin jonkin aikaa kompostorin puissa ja illansuussa löytyi vielä itärannan ruovikosta 2 viiksitimalia (k,n). Iltapäivällä lähtivät mantereelle Kuusiston Kimmo ja Öhmanin Ossi, saareen saapuivat lintureissulle mm. Ismo Hyvärinen, Jukka Haltimo, Hans Viitasola ja Markku Hyvärinen.

ITÄRANNAN TIMALIT PIILESKELIVÄT TAITAVASTI
ITÄRANNAN TIMALIT PIILESKELIVÄT TAITAVASTI

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...