Rariovi heiluu edelleen

Torstaina 19.5.2022 saapui lämmintä ilmaa (14 astetta) lounaasta aiheuttaen merelle kovaa lämpöväreilyä. Länsilounaista tuulta oli aamulla 5-6 m/s, mutta tuuli lopahti päivällä. Taivas oli taas pääosin aurinkoinen. Staijia aamulla runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. tundrahanhi, 230 valkoposkihanhea, 145 mustalintua, 28 pilkkasiipeä, 51 kuikkaa, 86 Gaviaa, 11 ruokkia, 13 merikihua, varpushaukka, tuulihaukka ja ampuhaukka. Saaressa havaittiin mm. punakuiri, 40 suosirriä, merisirri edelleen, 2 metsävikloa, törmäpääsky ja 27 tervapääskyä.

SATAKIELIÄ ON OLLUT VASTA MUUTAMA
SATAKIELIÄ ON OLLUT VASTA MUUTAMA

Muita olivat turkinkyyhky, pitkästä aikaa kesykyyhky, 2 käkeä, huuhkaja ja valkoselkätikka edelleen. Pikkulinnuista mainittavia olivat 5 satakieltä, 6 sinirintaa, 2 mustaleppälintua, pensassirkkalintu, 6 kultarintaa, edelleen naaras sepelrastas, luhtakerttunen, 2 rytikerttusta, pikkusieppo, nokkavarpunen ja kevään eka punavarpunen. Illansuussa saapui useita lintuharrastajia lisää, mm. velipoikani Olli Heinosen Reijan kanssa, Tarmo Nurmi, Kari Salonen, Janne ja Mikko Suominen ja Antti Fager-Pintilä.

MUSTALEPPÄLINTUJA ON NYT PÄIVITTÄIN
MUSTALEPPÄLINTUJA ON NYT PÄIVITTÄIN

Perjantaina 20.5.2022 etelän puolelta viisti isohko sadealue, mutta sade ei kuitenkaan aivan yltänyt Utöhön. Rintama nostatti kuitenkin reippaan (7-12 m/s) itätuulen ja taivas oli pilvessä lähes koko päivän. Lämpöä oli enimmillään 10 astetta. Staijia aamulla n. 4 tuntia ja saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. valkoposkihanhi, 48 kuikkaa, kaakkuri, 33 Gaviaa, 228 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 19 ruokkia, 5 ristisorsaa, 6 tundrakurmitsaa, nuolihaukka, ampuhaukka, varpushaukka, muuttava suopöllö sekä varhain aamulla jalohaikara, joka laskeutui hetkeksi Trutgrundille. Kevään neljäs ”jallu”.

JALOHAIKARA AAMUN VIELÄ HÄMÄRISSÄ VALOISSA
JALOHAIKARA AIKAISIN AAMULLA

Lisäksi havaittiin mustavaris, huuhkaja, yhteensä 50 suosirriä, kapustarinta, törmäpääsky ja edelleen valkoselkätikka, jonka Varesvuon Markus näki nyt Ormskärissä. Saaressa oli niukahkosti pikkulintuja, nähtiin mm. 2 mustaleppälintua, punavarpunen, rytikerttunen, 2 ruokokerttusta, 3 kultarintaa ja peltosirkku. Saareen saapuivat illalla lintureissulle mm. Kurre Laine sekä Järvisen Mikko ja Anu.

LUOTSIASEMALLA ON STAIJATTU AHKERASTI
LUOTSIASEMALLA ON STAIJATTU AHKERASTI

Lauantaina 21.5.2022 oli jälleen pääosin aurinkoista, lämpö käväisi 13 asteessa ja itäkoillinen tuuli puhalsi 6-9 m/s. Staijia pitkin päivää, useita tunteja, ja koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 15 sepelhanhea, 5 valkoposkihanhea, 174 mustalintua, 215 kuikkaa, kaakkuri, 121 Gaviaa, 48 ruokkia, etelänkiisla, 40 punakuiria, 220 tundrakurmitsaa, 74 isosirriä, 153 suosirriä, valkoviklo, 2 liroa ja 245 määrittämätöntä kahlaajaa.

RANTASIPI ON UTÖSSÄ VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA
RANTASIPI ON UTÖSSÄ VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

Lisäksi nähtiin muutolla 12 kurkea, 157 tervapääskyä, törmäpääsky, 5 mehiläishaukkaa, 2 nuolihaukkaa, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka ja nuori muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. kehrääjä ja edelleen naaras valkoselkätikka, nyt pääsaaren eri puolilla.  Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 2 mustaleppälintua, 2 pikkusieppoa, 5 punavarpusta, 11 pikkukäpylintua, sirittäjä, 2 sinirintaa, nokkavarpunen, 2 rytikerttusta ja 4 ruokokerttusta. Tänään nähtiin eka haahkanpoikue, naaraalla oli 5 poikasta. Mantereelle lähtivät aamulla mm. Varesvuon Markus ja Minna.

SINIRINTOJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ
SINIRINTOJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Sunnuntaina 22.5.2022 oli puolipilvistä, aluksi koillis- ja myöhemmin itätuulta 6-9 m/s ja lämpö käväisi 12 asteessa. Staijattiin taas runsaat 5 tuntia ja kompattiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Eiliseen verrattuna lintuja oli selvästi vähemmän, mutta jotain sentään. Merellä nähtiin mm. 2 valkoposkihanhea, 89 kuikkaa, 5 kaakkuria, 127 Gaviaa, 2 silkkiuikkua, 53 mustalintua, 29 ruokkia ja petolintuja 2 tuulihaukkaa, 3 nuolihaukkaa, kalasääski ja naaras ruskosuohaukka.

VALKOSELKÄTIKKA KÄVI TÄNÄÄN MM. DAGIKSEN TAKANA OLEVISSA HAAVOISSA
VALKOSELKÄTIKKA KÄVI TÄNÄÄN MM. DAGIKSEN TAKANA OLEVISSA HAAVOISSA

Kahlaajia nähtiin niukasti, suosirrejä 36 ja eteläkärjen luodoilla ruokaili vielä 2 merisirriä. Muita havaintoja olivat huuhkaja Kobbanilla, valkoselkätikka edelleen, 2 kehrääjää, 62 tervapääskyä, törmäpääsky, 5 sinirintaa, 2 mustaleppälintua ja kevään eka viitakerttunen. Päivän jymypaukku oli illansuussa hotellin hiekkakentältä Mikon löytämä nummikirvinen! Lintu pysytteli mukavasti paikalla vajaa puoli tuntia, nähtiin hyvin maassa ja lennossa ja ääni kuultiin, kuvia saatiin. Utön edellinen nummikirvinen on havaittu 1994, lähes 30 vuotta sitten. Itsellenikin taas uusi saarilaji (282), onpa ollut hieno toukokuu! Päivällä mantereelle lähti paljon väkeä, mm. veljeni Olli ja Reija, Kuusiston Kimmo, Jussi Jauhiainen, Kari Salonen, Mikko ja Janne Suominen, Antti Fager-Pintilä, Nurmen ”Tarppi”, Kurre Laine ym.

NUMMIKIRVINEN ILMESTYI ILTAPÄIVÄLLÄ ENSKÄRIN HIEKKAKENTÄLLE
NUMMIKIRVINEN ILMESTYI ILTAPÄIVÄLLÄ ENSKÄRIN HIEKKAKENTÄLLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...