Rariovi kolahti kiinni

Torstaina 12.5.2016 tuuli heikkeni ja kääntyi aamuyöllä kaakkoon. Päivä oli aurinkoinen ja lämpötila enimmillään 11 astetta. Staijattiin luotsiasemalla noin 5 tuntia ja koko saari tuli kierrettyä. Merellä muutti vaihteeksi kuikkalintuja: kuikka 104, kaakkuri 5 ja Gavia sp 420 eli yhteensä 529 Gaviaa, lisäksi mm. 22 ruokkia, 21 pikkukuovia, 40 punakuiria (+15 IK) ja 18 valkoposkihanhea. Bådanilla oleskeli edelleen 30 merisirrin parvi. Muuttavana nähtiin myös kalasääski, nuolihaukka ja 2 kurkea. Saaressa oli kohtuullisesti pikkulintuja, lähinnä fyllareita ja kerttuja, muista mainittavimmat olivat 5 sinirintaa, 2 punavarpusta, naaraspukuinen mustaleppälintu ja 2 pikkusieppoa (molemmat ad-koiraita). Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Seppo Sällylä, Pirkko ja Timo Koskinen, Jaakko Sora, Yrjö Tonteri ym.

PIKKUSIEPPO ON TÄHÄN AIKAAN VUOTTA LIKI PÄIVITTÄINEN LAJI
PIKKUSIEPPO ON TÄHÄN AIKAAN VUOTTA LIKI PÄIVITTÄINEN LAJI

Perjantaina 13.5.2016 oli aluksi aurinkoista ja lämmintäkin mutta illansuussa pilvistyi ja etelästä levisi (vihdoin) sadekuuroja. Tuuli oli kaakosta 5-8 m/s. Staijia kolmisen tuntia plus saaressa kiertelyä. Muuttavana nähtiin mm. 285 Gaviaa, 39 kuikkaa, lapasotka, 62 valkoposkihanhea, 3 laulujoutsenta, 24 ruokkia, ruskosuohaukka ja piekana. Bådanilla nähtiin edelleen 30 merisirriä. Hysyjä oli yöllä tullut mutta lajisto melko tavanomainen. Mainittavimmat olivat 3 satakieltä, 7 sinirintaa, 4 lehtokerttua, 5 punavarpusta, ruokokerttunen, 4 sirittäjää, kulorastas ja ad-koiras pikkusieppo. Patteriniemen reunalla nähtiin pariin otteeseen naaras sepelrastas, varmaan kohta jo kevään viimeisiä. Iltalaivalla saareen saapui runsaasti lisää väkeä, lintuporukkaa mm. Lundenin Jokke.

SINIRINTA VIIHTYI SAUNALLAMME
SINIRINTA VIIHTYI SAUNALLAMME

Lauantaina 14.5.2016 oli pääosin aurinkoista, aamulla ajoittain vähän sateli ja itäpuolella kulki voimakaskin saderintama. Tuuli oli kaakosta, myöhemmin koillisesta 3-6 m/s. Staijia noin neljä tuntia luotsiasemalla, nähtiin mm. 38 kuikkaa, 31 Gaviaa, 27 ruokkia, 9 lapinsirriä, kapustarinta, mustaviklo ja Bådanilla edelleen noin 25 merisirriä. Saderintama käänsi arktikahanhia Utöhön – noin tunnin aikana muutti 2027 valkoposkihanhea ja 120 sepelhanhea, kaikki komeasti läheltä tai jopa päältä. Saaressa oli kohtalaisesti pikkulintuja, mainittavimmat kevään ekat 3 kultarintaa, pensassirkkalintu, 3 pikkusieppoa, nokkavarpunen, sinirinta, 2 satakieltä, 5 pikkulepinkäistä, 8 keltavästäräkkiä ja vielä järripeippo. Lisäksi nähtiin 2 laulujoutsenta, käki ja 3 käpytikkaa. Aamulla mantereelle lähtivät Hilke, Baarman, Nurmi, Karlsson ja Järvisen Mikko.

VANHA NAARAS PIKKULEPINKÄINEN MUISTUTTAA JO KOIRASTA
PIKKULEPINKÄISIÄ NÄKYY PÄIVÄSSÄ USEITA

Sunnuntai 15.5.2016 oli Utössä ns. välipäivä. Vettä satoi koko päivän, näkyvyys oli huono ja koillistuuli puhalsi navakasti 10-12 m/s. Ainakin itselläni jäi retkeily vähiin – itärannalla näin 2 suosirriä, suokukon ja sinirinnan, kyläalueella pikkusiepon ja naaraspukuisen mustaleppälinnun. Päivällä lähti paljon porukkaa mantereelle, joukossa myös lintuväkeä.

HARMAASIEPPOJEN PÄÄMUUTTO LÄHESTYY
HARMAASIEPPOJEN PÄÄMUUTTO LÄHESTYY

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...