Rariovi raottui

Lyhyen mantereella käynnin jälkeen palasimme tänään (25.3.2021) Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajelimme aurinkoisena aamuna Nauvoon kauppaan ja kahville, kunnes m/s Baldur lähti klo 11 kohti Utötä. Koronan takia laivassa oli melko vähän väkeä, lähinnä saaristolaisia, ja kaikissa satamissa käyntien jälkeen rantauduttiin Utöhön klo 16.15. Lämpöä oli 5 astetta ja lounaistuuli heikkoa. Nötössä näkyi 3 tavia ja Gråharunin luona n. 90 pilkkasiiven parvi, jossa oli joukossa yksi mustalintu. Järvisen Mikko oli edelleen saaressa.

PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA
PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 26.3.2021 oli pääosin sumua, mutta aamulla n. 3 tuntia kohtalainen näkyvyys ja aurinkoistakin. Lounaistuulta oli 5-6 m/s ja lämpöä 2-3 astetta. Staijia aamun selkeä aika luotsiasemalla, myöhemmin kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 6 laulujoutsenta, 20 merihanhea, 4 kanadanhanhea, 4 tavia, lapasotka, 308 haahkaa, 55 allia, 8 mustalintua, 3 tukkakoskeloa ja 32 ruokkia. Muita havaintoja olivat mm. 24 merikotkaa, meriharakka, 7 tylliä, 3 lehtokurppaa, kevään eka taivaanvuohi, 32 naakkaa ja 2 sepelkyyhkyä. Pikkulinnut olivat vähän lisääntyneet, nähtiin mm. 3 niittykirvistä, 3 luotokirvistä, 11 punarintaa, 6 peukaloista, 70 mustarastasta, kevään eka punakylkirastas, kulorastas, ensimmäiset 5 hippiäistä, eka järripeippo ja 2 tikliä. Saareen saapui illalla lintureissulle Jussi Jauhiainen.

HIPPIÄISIÄ ILMESTYI SAAREEN
HIPPIÄISIÄ ILMESTYI SAAREEN

Lauantaina 27.3.2021 oli keväinen päivä – puolipilvistä, vähän utuista, lämpöä 5 astetta ja maltillista (5-7 m/s) etelä-kaakkoistuulta. Staijattiin luotsiasemalla n. 4 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, kevään eka valkoposkihanhi, 52 merihanhea, 718 haahkaa, 30 mustalintua, 3 tavia, 14 ruokkia, 20 naurulokkia ja 11 kurkea. Aamulla saapui pohjoisen suunnalta jalohaikara, joka laskeutui hetkeksi saunalahdelle, josta siirtyi loppupäiväksi itärannan edustan saarille. Päivällä luoteen suunnasta saapui 2 jalohaikaraa lisää itärannan edustalle ja hengailivat tovin siellä kolmistaan, kunnes viimeksi saapuneet 2 jallua jatkoivat itäkaakkoon. Luultavasti nämä linnut nähtiin myöhemmin Jurmossa. Jalohaikaroiden seurassa oli myös 3 harmaahaikaraa laskeutuneena. Ensimmäiset maaliskuiset jalohaikarat Utössä.

jalohaikara_01_Korppoo_03_21

JALOHAIKARAT YLLÄTTIVÄT
JALOHAIKARAT YLLÄTTIVÄT

Muita havaintoja tänään olivat mm. 12 tylliä, 3 meriharakkaa, 5 töyhtöhyyppää, 2 taivaanvuohta, 4 räkättirastasta, 70 mustarastasta, 7 punakylkirastasta, 3 kulorastasta ja mustavaris. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 2 kangaskiurua, 10 hippiäistä, vuoden eka puukiipijä, 28 punarintaa, 4 rautiaista, 5 peukaloista, 6 pajusirkkua, 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 3 järripeippoa ja 2 pulmusta.

KEVÄINEN KELTASIRKKU
KEVÄINEN KELTASIRKKU

Sunnuntaina 28.3.2021 oli pääosin pilvistä ja illalla vähän sadettakin, lämpöä 3-4 astetta. Etelätuuli oli navakkaa – aamulla 9 m/s, iltapäivällä 16 ja puuskat 20 m/s. Staijia aamulla n. 3 tuntia luotsiaseman suojassa ja kierrettiin saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä/muutolla havaittiin mm. 9 valkoposkihanhea, 15 merihanhea, 506 haahkaa, 16 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 6 tavia, 2 ruokkia, 31 naurulokkia, muuttava suopöllö sekä varpus- ja tuulihaukka. Aamulla muutti länsipuolelta pohjoiseen myös kevään eka merikihu (tumma vm.). Saaressa nähtiin mm. 17 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, 6 tylliä, taivaanvuohi, meriharakka, 18 punakylkirastasta, 2 laulurastasta ja 3 kulorastasta. Aamulla luotsiaseman ympärillä viihtyi naaraspukuinen mustaleppälintu, kevään ensimmäinen sekin.

KEVÄÄN EKA MULELI LUOTSIASEMAN EDUSTALLA
KEVÄÄN EKA MULELI LUOTSIASEMAN EDUSTALLA

Muista pikkulinnuista mainittakoon 7 kangaskiurua, 14 punarintaa, 3 rautiaista, 2 peukaloista, 4 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 7 hippiäistä, 6 pajusirkkua, 4 hemppoa ja sokerina pohjalla Mikon iltapäivällä itärannalta löytämä naaraspukuinen mustapäätasku. Kovassa tuulessa linnun saaminen ”haltuun” oli aikamoisen työn takana, mutta lopulta saatiin kelvolliset kuvatkin mm. kainalohöyhenistä ja yläperästä – laji varmistui. Utön 11. mustapäätasku ja ensimmäinen maaliskuinen.

MUSTAPÄÄTASKU ITÄRANNAN KIVILLÄ
MUSTAPÄÄTASKU ITÄRANNAN KIVILLÄ
TASKUKUVAUS KÄYNNISSÄ (Kuva: Sanni Seppo)
TASKUKUVAUS KÄYNNISSÄ (Kuva: Sanni Seppo)

Maanantaina 29.3.2021 lähdimme Outin kanssa käymään mantereella, on meidän vuoro saada koronarokotukset. Päivä oli sumuinen ja tihkusateinen, kovaa etelätuulta ja lämpöä 4 astetta. Ennen laivan lähtöä tehtiin itäosan kierros ja nähtiin mm. 3 tavia, 5 tylliä, luotokirvinen, 2 rautiaista ja naaraspukuinen mustaleppälintu Kattrumpanin kallioilla.
Saareen saapui laivalla ainakin 7 ornia, mm. Hyvärinen, Tittonen, Helminen ja Lindbom. Turussa olimme klo 19.50.

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

TYLLEJÄ ON JO REVIIREILLÄÄN
TYLLEJÄ ON JO REVIIREILLÄÄN

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...