Rariovi repsottaa edelleen auki

Torstaina 8.10.2020 jatkui voimakas etelävirtaus, tuuli oli 8-10 m/s, taivas puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 15 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla, muuten ahkeraa saarikomppausta isolla porukalla. Merellä/muutolla nähtiin mm. 35 kuikkaa, 21 Gaviaa, 17 metsähanhea, 2 tundrahanhea, 5 valkoposkihanhea, 3800 allia ja petolintuja 8 varpushaukkaa, tuulihaukka, ampuhaukka ja 2 nuolihaukkaa. Saaresta löytyi mm. 2 harmaahaikaraa, kapustarinta, jänkäkurppa ja 3 isolepinkäistä. Pikkulintuja oli eilistä vähemmän, mutta edelleen monipuolisesti – mm. 35 peukaloista, 150 punarintaa, leppälintu, kivitasku, 30 kulorastasta, 2 mustapääkerttua, 20 tiltalttia, 2 pajulintua, 200 hippiäistä, 20 puukiipijää ja syksyn ekat 7 tundraurpiaista. Eilinen taigakirvinen havaittiin jälleen lyhyesti muutaman kerran, samoin eilinen isokirvinen.

VALKOPOSKI- JA METSÄHANHIA ON MUUTTANUT JONKIN VERRAN PÄIVITTÄIN (Kuva: Outi Sarjakoski)
VALKOPOSKI- JA METSÄHANHIA ON MUUTTANUT JONKIN VERRAN PÄIVITTÄIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Päivän rari oli aamulla lammashaasta löytynyt uusi kähmyilijä – siperianuunilintu. Kimmo ja Tarppi pääsivät linnun riittävän hyvin näkemään, muilla havainto jäi äänien varaan, joita kuultiin aamulla ja vielä iltapäivällä muutaman kerran. Itse olin tällä kertaa muualla niinä kertoina, kun lintu näkyi tai kuului, mutta onneksi olen lajin täällä Utössä jo kaksi kertaa aiemmin havainnut. Illalla saareen saapui uutta lintuväkeä ainakin Joni Kautonen, Jorma Hellsten, Leena Tervaportti ja Heimo Mänty.

valkoposkihanhi_16_Korppoo_10_20

Perjantai 9.10.2020 alkoi pilvisenä ja klo 10 alkaen satoi vettä iltapäivään saakka. Tuuli oli etelälounaasta, enimmillään 17 m/s, mutta heikkeni vähän illaksi. Lämpöä oli 13 astetta. Staijia aamulla runsas tunti, mutta merellä oli varsin hiljaista. Sateen lomassa ja sen jälkeen kompattiin koko saari. Nähtiin mm. 27 kuikkaa, 2 kaakkuria, 2 Gaviaa, 5 valkoposkihanhea, 2 harmaahaikaraa, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, kapustarinta, jänkäkurppa, 2 lehtokurppaa ja taivaanvuohi. Saarikierroksella oli mm. 20 peukaloista, sinirinta, 2 leppälintua, sama naaraspukuinen mustaleppälintu hotellilla, kivitasku, 60 kulorastasta, 2 mustapääkerttua, 25 tiltalttia, 2 pajulintua, isolepinkäinen, nokkavarpunen, tundraurpiainen ja lapinsirkku. Saunalahden rannalla oli edelleen hetkittäin näkyvillä ja harvakseltaan taksuttelemassa 2 ruskouunilintua, varmaan samat kuin jo 7.10. Aamulla mantereelle lähtivät Haataja, Sassi, Luhtala, Jokinen, Palojärvi ja Rasp ja illalla saapui mm. Juha Laaksonen, Ossi Öhman perheineen sekä lähes 10 TLY:n linturetkeläistä.

MUUTTOHAUKKOJA ON SYKSYN AIKANA NÄKYNYT JO YHTEENSÄ 22 YKSILÖÄ!
MUUTTOHAUKKOJA ON SYKSYN AIKANA NÄKYNYT JO YHTEENSÄ 22 YKSILÖÄ!

Lauantaina 10.10.2020 oli pilvistä, lämpöä 13 astetta ja aluksi 10 m/s länsilounaista tuulta, joka päivän kuluessa hiljalleen heikkeni ja kääntyi etelään. Staijia noin 4 tuntia, pääosin luotsiasemalla, ja koko saaren komppausta. Muutolla/merellä nähtiin mm. 270 kuikkaa, 5 kaakkuria, 364 Gaviaa, ruokki, 25 sepelhanhea, 120 valkoposkihanhea ja petolintuja 35 varpushaukkaa, 3 kanahaukkaa, 5 ampuhaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 1kv muuttohaukka, piekana ja sinisuohaukka. Kahlaajia nähtiin 3 kapustarintaa ja myöhäinen meriharakka. Saaressa oli lisäksi 2 harmaahaikaraa, pikkutikka, 2 tilheä, 2 haarapääskyä ja 2 isolepinkäistä. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat sinirinta, 2 kangaskiurua, pajulintu, 30 tiltalttia, 5 pikkuvarpusta, tundraurpiainen, 400 talitiaista, 40 sinitiaista, 14 kuusitiaista, 6 mustapääkerttua, kivitasku ja edelleen samat 2 ruskouunilintua saunalahden rannalla. Nyt onnistuin vihdoin saamaan jonkinlaiset kuvatkin fuscatuksista. Iltayöllä oli kovaa rastasmuuttoa, etenkin laulurastaita. Mantereelle lähtivät aamulla Koistinen, Teivonen, Lindeman, Virtanen, Rantala, Komulainen, Topp, Nissinen ja Nurmen Tarppi. Illalla saareen saapuivat lintuhommiin ainakin Jouko Lunden, Rauli Lumio, Tom Lindroos, Hannu Kormano, Jouko Vuokko ja Esa ja Johanna Lahdenpää, lintuporukkaa on nyt saaressa n. 25 henkeä.

RUSKOUUNILINTU ANTAUTUI KUVATTAVAKSI
RUSKOUUNILINTU ANTAUTUI KUVATTAVAKSI

Sunnuntaina 11.10.2020 oli puolipilvistä, lämpöä 13 astetta ja aamun 10 m/s länsituuli heikkeni päivän kuluessa 5-6 m/s lounaistuuleksi. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja iltapäivällä Kappelin kalliolla, lisäksi koko saari kompattiin. Päivällä käytiin taas kuvaamassa vähän fuscatusta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 39 kuikkaa, kaakkuri, 19 Gaviaa, 2 merihanhea, 2 sepelhanhea, 5 valkoposkihanhea, 2200 haahkaa, 80 kurkea, 18 varpushaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja 2 nuorta muuttohaukkaa. Saaressa havaittiin mm. harmaahaikara, tylli, 2 taivaanvuohta, 2 isolepinkäistä, suopöllö, sarvipöllö ja pikkutikka. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. sinirinta, 3 mustaleppälintua (2k,1n-puk), 2 leppälintua, pajulintu, 10 kangaskiurua, harmaasieppo, 7 mustapääkerttua, 16 tikliä, 13 tilheä, 2 kivitaskua, haarapääsky, 50 tiltalttia ja tänään peräti 3 ruskouunilintua! Saunalahden rannalla edelleen viihtyvien kahden yksilön lisäksi Lindroosin Tomppa löysi aamulla itärannalta kolmannen fuscatuksen, joka kuultiin ja nähtiin. Illansuussa Ossi vielä hälytti koko porukan itäniitylle, jossa oli paikallisena 2 isokirvistä. Ääntelivät ja lentelivät ja näyttivät jäävän yöpymään. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, lintuporukoista mm. Jauhiainen, Hilke, Nurmi, Karlsson, Hellsten, Mänty, Tervaportti sekä TLY:n koko retkiporukka. Hieno lintupäivä taas!

YKSI PÄIVÄN MUSTALEPPÄLINNUISTA
YKSI PÄIVÄN MUSTALEPPÄLINNUISTA

Uusimpia kuvia pääsee katsomaan isompina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...