Rauhallista kesän alkua

Maanantaina 10.6.2019 oli jälleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta. Lounaistuuli oli kohtalaista, 7-12 m/s. Staijia taas pari tuntia majakalla ja kylän sekä itäosan komppaus. Mainittavimmat havainnot olivat 4 kuikkaa, 10 ruokkia, 2 mustalintua, töyhtöhyyppä, 2 mustavikloa, 4 luhtakerttusta ja naaras isokäpylintu. Outi lähti iltapäivällä mantereelle, samoin Kuusiston Kimmo. Lintuharrastajien poistuminen omalla tavallaan sinetöi kesäkauden alkaneeksi, ”tavallisia” turisteja ja huviveneitä puolestaan saapuu nyt enenevässä määrin.

MERIHANHIPOIKUEITA SAAREN VESILLÄ ON 5 KPL
MERIHANHIPOIKUEITA SAAREN VESILLÄ ON 5 KPL

Tiistaina 11.6.2019 oli pääosin pilvistä, lämpöä 18 astetta ja iltapäivällä pohjoistuulta 7 m/s. Aamulla tunti meristaijia ja kiertelin vähän itäosassa – pääosa päivästä meni kotona rästitöitä tehden pitkän ja aika rankankin lintukevään jälkeen. Linnuista voi mainita 6 ruokkia, 2 valkoposkihanhea, 4 mustavikloa, nuolihaukan ja ainakin 3 luhtakerttusta. Moneen päivään ei ole enää näkynyt yhtään haahkanpoikasta, koko kevään saldo on vain n. 45 kuoriutunutta poikasta, kymmenkunta vuotta sitten niitä kuoriutui täältä Utöstä vielä lähes 1000 kpl! Nyt näyttää, ettei yhtään ainoaa haahkaa vartu täällä enää aikuiseksi. Ei ole enää kyllä merikotkiakaan, kun kotkille ei ole helppoa ruokaa – voi mennä pari-kolmekin päivää niin, ettei yhtään merikotkaa näy.

HARMAASIEPPOJEN PÄÄMUUTTO OLI TÄNÄ VUONNA TAVANOMAISTA MYÖHEMMIN
HARMAASIEPPOJEN PÄÄMUUTTO OLI TÄNÄ VUONNA TAVANOMAISTA MYÖHEMMIN

Keskiviikkona 12.6.2019 oli puolipilvistä ja reipasta (9-12 m/s) koillistuulta, lämpöä oli enimmillään 18 astetta. Illalla itätuuli voimistui 15-18 m/s. Staijailin aamulla tunnin luotsiasemalla, myöhemmin kiersin koko saaren Kesnäsiä lukuun ottamatta. Näkyi mm. myöhäinen sepelhanhi paikallisena eteläkärjen luodoilla, 11 ruokkia, 4 koirastavia, 2 mustavikloa, syyskauden eka koiras suokukko, 3 töyhtöhyyppää ja vielä pohjoiseen muuttanut mehiläishaukka. Viikon kateissa olon jälkeen löysin taas saaren vesillä pitkälti yli kuukauden viihtyneen koiras allihaahkan, oleskeli naarashaahkojen seurassa hotelliniemen rannassa.

ALLIHAAHKA LÖYTYI TAAS, HENGAILEE NAARASHAAHKOJEN SEURASSA
ALLIHAAHKA LÖYTYI TAAS, HENGAILEE NAARASHAAHKOJEN SEURASSA

Torstaina 13.6.2019 oli kovaa itätuulta, 12-15 m/s, ja ukkoskuuroja. Kiertelin vähän kyläalueella, mutta päivä sujui lähinnä kotihommissa. Luhtakerttunen ja kultarinta laulelivat pihalla ja illansuun lyhyellä käynnillä itärannalla näkyi mm. 5 komeaa koiras suokukkoa ja koiras haapana. Huomenaamulla on edessä lyhyehkö käynti mantereelle.

PIKKULEPINKÄISIÄ ON SAAREEN JÄÄNYT 2-3 PARIA
PIKKULEPINKÄISIÄ ON SAAREEN JÄÄNYT 2-3 PARIA
LAPASORSIA UTÖSSÄ PESII 5 PARIA
LAPASORSIA UTÖSSÄ PESII 5 PARIA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...