Rauhallista marraskuuta

Torstaina 10.11.2011 oli aika palata Utöseen, Outi ei nyt ollut matkassa. Yö oli Turussa pakkasella mutta saaristossa tuli vastaan muutama lämpöaste, Utössä jo +7. Nauvossa kauppa ja kahvi mainitussa järjestyksessä ja sitten Eivorille. Väkeä oli nyt niukasti liikkeellä, lintuporukkaa lisäkseni vain Kalliola & Sarvela menossa Jurmoon. Matkalla ei havaittu merikotkaa ja riskilää kummempaa. Mielenkiintoinen episodi oli naamioituneiden sotilaiden harjoitus laivan ”turvaamisesta” – vauhdissa Eivoriin nousi kymmenkunta hampaisiin asti aseistautunutta ja tummiin pukeutunutta kypärämiestä, kiväärit toisin näyttivät muovisilta. Meitä ei sentään vangittu ja sotilaat siirtyivät täydessä vauhdissa takaisin omaan alukseensa ennen Nötötä.

EIVOR VALLATTIIN !

Utöseen saavuttiin klo 15.45 mutta iltahämärissä en ehtinyt kummempaa nähdä – 1kv selkälokki oli sentään edelleen satamassa ja 7 allia sataman edustalla. Täytin ruokinnat ja kuvasin vähän hienoa täyskuuta. Saaressa oli orneja paikalla Järvisen Mikko ja Sällylän Seppo.

TÄYSIKUU PILVIHARSON TAKANA

Perjantai 11.11.2011 oli pilvinen ja hämärä päivä, lämpöä 6 astetta. Tuuli oli aluksi lännestä 8-9 m/s mutta heikkeni pitkin päivää. Komppausta ja vähän staijaustakin mutta lintuja jo niukasti. Merellä nähtiin mm. kuikka, 21 kyhmyjoutsenta, 55 allia, 5 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, riskilä ja 10 naurulokkia. Satamalahdella uiskenteli edelleen 1kv selkälokki. Pikkulinnuista mainittakoon 3 kiurua, 3 niittykirvistä, 4 peukaloista, 3 tiltalttia (2 huomattavan harmaata), 7 pikkuvarpusta ja 8 urpiaista. Rauhallista viime viikonlopun ”tykityksen” jälkeen…

JOILLAKIN LOPPUSYKSYN TILTALTEILLA ON VÄHÄN SIIPIJUOVAN AIHETTA

Lauantaina 12.11.2011 saarta peitti paksu pilvi, joka ei juuri valonsäteitä suonut. Tuuli oli lähes olematon eli retkeily oli helppoa ja mukavaa. Lintuja vaan liikkuu nyt kovin niukasti mutta jotain sentään. Merellä nähtiin mm. tp-kuikka, 3 tavia, 13 haahkaa, 10 allia, 3 merikotkaa, 7 naurulokkia ja 5 riskilää sekä satamalahdella edelleen 1kv selkälokki. Komppaamalla löytyi 3 kiurua, 4 niittykirvistä, 2 tilheä, peräti 15 peukaloista (joista 2 Ormilla ja 1 Pattskärillä), 3 räkättiä, kottarainen, 13 pikkuvarpusta, 4 peippoa, 3 järriä ja 10 urpiaista. Seppo ja Mikko kiersivät tänään soutuveneellä tutustumassa Ormskäriin ja Pattskäriin, itse komppailin vaan pääsaarta.

KOVIN ERIVÄRISET JALAT PEUKALOISELLA

Sunnuntaina 13.11.2011 lähdin taas m/s Eivorilla kohti mannerta, työt kutsuvat. Tuuli nousi yöllä ja nyt aamulla lounaasta puhalsi jo 13 m/s, taivas oli edelleen pilvessä ja lämpöä 5 astetta. Ennen laivan lähtöä kiertelin vähän saarella ja mainittavimmat havainnot olivat selkälokki edelleen, 3 niittykirvistä, kiuru, tiltaltti itärannalla, peukaloinen, 8 pikkuvarpusta ja 14 räkättiä. Juuri kun olin lähdössä Eivorin satamaan Mikko soitti majakalta, että 1kv pikkukajava muuttaa hienosti eteläniemen yli lounaaseen, en kuitenkaan ehtinyt tähän rissaan mukaan. Lintua katselivat Mikon lisäksi mm. eilen illalla saareen saapuneet Vilenin Jukka ja Suomisen Marjatta – jo 4. nuori pikkukajava Utössä tänä syksynä. Paluumatkalla laivalta nähtiiin mm. 2 merikotkaa ja ad-pikkulokki Nötön lähellä. Päivitänkin tämän taas täältä laivalta…

URPIAISET OVAT LIIKEKANNALLA

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...