Retki Puolaan ja 600. WP-kuvapinna!

Maanantaina 6.6.2022 lähdimme Outin kanssa kauniin aurinkoisena ja lämpimänä iltapäivänä ajelemaan kohti Nummea, jossa yövyttiin Outin kotitalossa ennen huomista lähtöä kohti Puolaa. Tiistaina 7.6.2022 lähdettiin klo 07.30 ajamaan kohti Hesan lentoasemaa, jonne saavuttiin hyvissä ajoin ennen lennon lähtöä. Nautittiin aamukahvit ja lasi kuohuviiniä matkan kunniaksi, tavan mukaan. Finnairin lento Varsovaan lähti sekin, tavan mukaan, lähes puoli tuntia myöhässä ja täpötäysi lento laskeutui Varsovan Chopin-kentälle klo 12.30 paikallista aikaa. Aurinko paistoi ja lämpöä oli 25 astetta.

KOMEITA PILVIÄ VÄHÄN ENNEN VARSOVAA
KOMEITA PILVIÄ VÄHÄN ENNEN VARSOVAA

Kentällä meitä oli vastassa Puolan reissun lintuoppaamme, Wladimir (Valdi) Krasowski,
ja pakkasimme tavarat Valdin kyytiin ja lähdettiin ruuhkaisen liikenteen sekaan kohti Koillis-Puolaa. Noin kolmen tunnin ja yhden kahvitauon jälkeen saavuttiin Biebrzan kosteikkoalueille, jossa majoituttiin Goniadzin kylän reunalla Szorcowkan vierastaloon (https://adamszorc.wixsite.com/szorcowka). Tosi mukava paikka!

MAJAPAIKKAMME GONIADZISSA
MAJAPAIKKAMME GONIADZISSA

Tavaroiden purkamisen jälkeen käytiin syömässä läheisessä ravintolassa, jossa terassiruokailun lomassa nähtiin mm. ruskosuohaukka ja ohilentävä harjalintu. Hieman aiemmin oli tien varressa nähty jo n. 15 valkosiipitiiraa ja monia kattohaikaroita. Ruokailun jälkeen lähdettiin matkan pääkohteeseen Dluga Lukan kosteikolle, jonne veivät muutama sata metriä pitkät pitkospuut. Perillä oltiin klo 19-21 ja nähtiin mm. niittysuohaukka pari, ruskosuohaukka, ruisrääkkä, pensassirkkalintu, useita ruokokerttusia ja retken tavoitelaji eli sarakerttunen. Sarakerttusia nähtiin yhteensä 4, mutta lisäksi kauempaa kuultiin n. 10 laulavaa yksilöä, joita ei saatu näkyviin. Hiipuvissa iltavaloissa onnistuin saamaan muutaman kuvankin sarakerttusesta, josta näin tuli 600. lintulaji, jonka olen kuvannut WP-alueella! Olipa samalla itselleni ja Outille uusi laji muutenkin ja rajapyykin rikkomista juhlistettiin illalla punaviinilasillisilla. Dluga Lukan ympäristö on sarakerttusen ehdottomasti tärkein pesimäalue koko Puolassa, n. 80 % esiintyy tällä kosteikolla ja parimäärä on laskentojen mukaan 3500-4000. Silti sarakerttusta on melko vaikea nähdä, laulavat usein kasvillisuuden seassa ja vaikka joskus nousevat korsia pitkin ylemmäs, useimmiten pudottautuvat nopeasti taas piiloon. Kovalla tuulella pysyttelevät yleensä kokonaan piilossa, laulua voi toki silti kuulla. Illalla majapaikalla vielä äänteli paikallinen tornipöllö.

SARAKERTTUNEN - RETKEN YKKÖSTAVOITE
SARAKERTTUNEN – RETKEN YKKÖSTAVOITE

Keskiviikkona 8.6.2022 aamulla satoi vajaan tunnin reippaasti, mutta loppupäivä oli puolipilvistä poutaa. Lämpöä oli 26 astetta ja tuuli hyvin heikkoa. Maukkaan aamiaisen jälkeen lähdettiin liikkeelle ja retkeiltiin koko päivä ilta kahdeksaan Biebrzan jokivarressa ja kosteikkoalueilla. Katsottavaa ja kuvattavaa riitti ja kaikkia lajeja ei edes kirjattu, mutta tänään havaittiin mm. kaulushaikara, 4 jalohaikaraa, 5 kurkea, 2 pikku/kiljukotkaa, 9 ruskosuohaukkaa, 3 heinätavia, ruisrääkkä, 15 mustatiiraa, valkoposkitiira, 70 valkosiipitiiraa ja valkoselkätikka.

VALKOSIIPITIIRA OLI YLEINEN
VALKOSIIPITIIRA OLI YLEINEN

Muista mainittakoon mm. kuhankeittäjä, 2 ruokosirkkalintua, 4 pussitiaista (plus pesä), 3 rastaskerttusta, sitruunavästäräkki ja 2 valkotäpläsinirintaa. Päivällä käytiin kahvilla ja illalla syötiin taas eilisessä ravintolassa tukeva illallinen. Mukava päivä oli tämäkin.

LÖYDETTIIN PUSSITIAISEN PESÄ
LÖYDETTIIN PUSSITIAISEN PESÄ

Torstaina 9.6.2022 oli puolipilvistä ja lämmintä 26 astetta. Tuuli oli edelleen heikkoa. Lähdettiin varhain aamulla, ennen aamiaista, parin tunnin retkelle uuteen paikkaan kosteikkoalueen reunaan ja löydettiin mm. ruskosuohaukka, puputtava harjalintu, 2 rastaskerttusta, kuvauksellinen ruokosirkkalintu ja 4 valkotäpläsinirintaa. Täällä kosteikkoalueilla kannattaa hyödyntää myös hyttyskarkottimia…

RUOKOSIRKKALINTU SURISI KOMEASTI
RUOKOSIRKKALINTU SURISI KOMEASTI
VALKOTÄPLÄSINIRINTOJA OLI USEITA REVIIREILLÄÄN
VALKOTÄPLÄSINIRINTOJA OLI USEITA REVIIREILLÄÄN

Aamiaisen jälkeen hyvästeltiin erinomainen ja mukava oppaamme Valdi ja lähdettiin yöpaikkamme isännän Adam’in kyydissä Land  Roverilla kohti Gdanskia. Matkaan kului runsaat 4 tuntia plus kahvitauko ja Gdanskiin, Hotelli Hanzaan vanhan kaupungin keskelle, saavuttiin klo 15 aikaan. Automatkalla nähtiin mm. haarahaukka ja koettiin pitkä ja raju ukkossade heikentämässä näkyvyyttä. Nyt edessä on loppuviikko kaupunkilomailua, emme kumpikaan ole aiemmin Gdanskissa käyneet. Mainio illallinen syötiin kanavan varrella viehättävässä Elephant-ravintolassa.

NÄKYMÄ HOTELLIMME IKKUNASTA GDANSKISSA
NÄKYMÄ HOTELLIMME IKKUNASTA GDANSKISSA

Perjantaina 10.6.2022 oli puolipilvistä, heikkoa tuulta ja lämpöä 20 astetta. Oltiin kaupunkituristeja ja kierreltiin pääosa päivästä Gdanskin vanhaa kaupunkia ja satama-alueita. Kauniisti on kaupunkia restauroitu sodan jäljiltä. Käytiin valtavassa Pyhän Marian basilikassa ja kavuttiin 400 askelmaa tornin huipulle katsomaan ja kuvaamaan maisemia. Hyvä lounas ja vielä parempi illallinen täydensivät päivän.

Lauantaina 11.6.2022 oli ohjelmassamme käynti Sopotin kuuluisassa rantalomakohteessa. Sää oli aurinkoinen ja kesäisen lämmin (27 astetta), tuuli oli edelleen hyvin heikkoa. Menomatka tehtiin laivalla, joka lähti aivan hotellimme vierestä ja rantautui Sopotin 500 metriä pitkälle laiturille runsas tunti myöhemmin. Laivamatka maksoi noin 17e/henkilö. Sopotiin tutustumisen ja kevyen. lounaan jälkeen palattiin iltapäivällä Gdanskin hotelliimme taksilla, matkan (12 km) kokonaishinta 18e. Ei paha. Maittava illallinen nautittiin taas vanhassa kaupungissa, hyviä ravintoloita tässä kaupungissa riittää!

SOPOTIN HIEKKARANTAA
SOPOTIN HIEKKARANTAA

Sunnuntaina 12.6.2022 oli edessä paluupäivä Suomeen. Aamiaisen jälkeen tehtiin vielä kauniissa kesäsäässä pitkähkö kaupunkikierros ja käväistiin mm. kahdessa kirkossa musiikkia kuuntelemassa. Lounas syötiin kaupungin rannassa ja iltapäivällä klo 17 aikoihin lähdettiin taksilla lentoasemalle. Finnairin lento Helsinkiin lähti taas lähes tunnin myöhässä klo 20.50 ja Hesaan tultiin vasta vähän ennen puolta yötä. Pakattiin kassit ja optiikka autoon ja ajettiin valoisassa kesäyössä Turkuun, jonne saavuttiin klo 01.50 mukavan ja tuloksellisen Puolan matkan päätteeksi. Lintuosuudenkin pääkohde eli sarakerttunen onnistui toivotulla tavalla!

VALDIN KANSSA SARAKERTTUSPAIKALLA DLUGA LUKASSA
VALDIN KANSSA SARAKERTTUSPAIKALLA DLUGA LUKASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)
MALJA ONNISTUNEELLE MATKALLE!
MALJA ONNISTUNEELLE MATKALLE! (Kuva: Outi Sarjakoski)

Puolan retken lintukuvia löytyy isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...