Jormanpäivänä 26.6.2006 lähdimme Outin kanssa Turusta SAS:n varhaisella lennolla kohti Pohjois-Atlanttia ja siellä tarkemmin kohti Röstin saarta – Lofoottien kaikkein uloimmaista saariryhmää. Lento suuntautui ensin Kööpenhaminaan, siellä koneenvaihto Osloon ja laukkujen tullauksen jälkeen lento jatkui Norjan länsirannikon kaupunkiin Bodöhön. Bodössä jo lämpötila putosikin 9 asteeseen ja tyypillinen Norjan länsirannikon sää nopeasti vaihtelevine (sade)pilvineen sai tuntemaan, ettei olla enää Itämeren rannalla. Bodössä meillä oli lähes 6 tuntia odotusaikaa ennen Röstin koneen lähtöä ja niinpä lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Lentokentältä keskustaan, meren rantaan, käveli n. 15 minuutissa. Satama oli täynnä pienveneitä ja kaupunki muutenkin vilkas. Söimme maittavan lounaan mukavassa ruokapaikassa sataman kupeessa ja klo 16 jälkeen kävellä lömpsötimme takaisin lentoasemalle. Pienen shokin aiheutti Turun Areasta saapunut tekstiviesti, jonka mukaan Röstin kone ei jostain syystä lainkaan lennäkään tänään ja että joutuisimme jäämään ehkä yöksi Bodöhön. No, tieto osoittautui täydelliseksi ankaksi ja pieni 17 hengen potkurikone lähti klo 18 aikoihin viemään täyttä lastia (suurin osa iloisia tanskalaismiehiä) kohti Röstiä. Upea lento matalalla Atlantin yllä kesti vajaa puoli tuntia kunnes saavuimme taianomaiseen maisemaan vihreinä kumpuavien korkeiden kalliosaarten keskellä olevalle Röstin pääsaarelle, noin 100 km länteen Norjan rannikosta. Saari on käytännössä täysin puuton (joissain puutarhoissa pensaita ja pieniä pihlajia), pienten laguunien ja lampien sirpaloima tundramainen miljöö, jossa asuu muutama sata ihmistä. Sijaintinsa ja maastonsa perusteella ei ole ihme jos tänne Röstille harhautuu Pohjois-Amerikasta lajeja ja onhan niitä täällä nähtykin lukuisia, mm. preeriahiirihaukka ja preerianaurulokki. Myös albatrosseja, mm. mustakulma-albatrossi, on saarilla nähty ja syksyisin Röstille harhautuu megaluokan rareja Siperiasta.
Kun hetken ihmettelimme lentoasemalla miten pääsisimme hotelliin niin eräs norjalaismies tuli meitä kohti avaimet ojossa ja tarjosi meille autonsa käyttöön, jotta pääsemme hotellille! No, osoittautui että mies oli Geir Börre Johanssen – ainoan hotellin, Röst Bryggehotel, omistajaperhettä ja Geir oli lähdössä saarelta pois joksikin aikaa ja näin saimme samalla viedä hänen autonsa hotellille. Mukavaa. Matkaa oli noin 5 km ja perillä meitä odotti viihtyisä meren puolen huone aivan vastapäätä isoissa punaisissa taloissa pesivää muutaman sadan linnun pikkukajavakoloniaa!
Illansuussa teimme vielä pari pientä kävelyretkeä, muutama pieni sadekuuro yritti ahdistella mutta sää oli enimmäkseen mukava – tosin viileä, lämpöä +8 astetta. Ihmettelimme ja kuvasimme valtavia turskankuivatustelineitä, joissa tuhannet ja tuhannet turskat odottivat mm. pääsyään joulupöytään lipeäkalaksi. Haju oli melkoinen mutta ei niin epämiellyttävä kuin voisi kuvitella. Kajavien lisäksi näkyi illalla vain tylli, meriharakoita, merikihuja, parisataa kottaraista, harmaa-, kala- ja merilokkeja sekä lapintiiroja. Lintuvuoret kuitenkin nousivat kutsuvina eteläpuolella, toivottavasti sää sallii niille pääsyn ja kuvaamisen. Iltateen jälkeen olimmekin kypsiä nukkumaan yöttömän yön valossa, kajavien äänten saatellessa uneen.
Tiistaina 27.6.2006 heräsimme auringonpaisteeseen, joka tosin oli melko tilapäistä. Päivä oli kuitenkin vallan hieno täällä Pohjois-Atlantilla – pilvistä 6/8, meri peilityven ja lämpöä +9 astetta. Aamulla kiertelimme kävellen Röstin pääsaaren eteläosaa (löytyi mm. tiltaltti ja pari urpiaista merilintujen lisäksi), kävimme kaupassa ostamassa hedelmiä ja istuskelimme hotellin terassilla ihmeellistä maisemaa ihastelemassa. Kello 13 lähdimme merelle m/s Inger Helen’illä, yhteensä 8 henkeä plus kippari ja apumies, jotka olivat isä ja poika hotellia vastapäätä olevasta ”vandrarhemmistä”. Merimatka Röstin eteläpuolisille saarille ja vielä Skomvaerin majakalle – Lofoottien aivan viimeiseen kärkeen – oli upea! Tyvenellä merellä, maininkien vain keinuttaessa venettä, kiersimme lintusaaria toisensa jälkeen ja – osan porukasta vieraillessa majakkasaarella – me jatkoimme kipparin ja kahden muun mukana vielä n. 5 mailia ulos Atlantille. Lintuja oli valtaisasti – lunneja saarilla pesii n. yksi miljoona, lisäksi näimme tuhansia pikkukajavia, satoja ruokkeja ja etelänkiisloja ja kymmeniä riskilöitä ja karimetsoja. Merikotkia näkyi liki 10, myrskylintuja n. 80, merikihuja 3, 2-kv suula ja merikeijuja ainakin 10. Keijut ja myrskylinnut olivat avomerellä majakan ulkopuolella, merikeijut vaan aluksi pysyttelivät harmittavan kaukana vaikka muuten lähes kaikki linnut olivat kiitettävästi kuvattavissa! Merimatka kesti kaikkineen 4t15 min ja maksoi kahdelta yhteensä 550 NOK eli noin n. 33 euroa per aikuinen. Hinta/laatusuhde oli meidän mielestä erinomainen. Mainittakoon vielä, että majakkasaaren pohjoispuoleisella saarella toimii lintuasema, jossa nytkin oli paikalla pari norjalaista rengastuspuuhissa.
Kuuman suihkun ja erinomaisen kalaillallisen jälkeen lähdimme vielä iltakierrokselle katsomaan kauniissa auringonpaisteessa kylpevää Röstiä. Hoidimme ensin joitakin pikkukajavan lentokuvia muistikortille ja istuimme pitkään eteläisen niemen kärjessä ihmetellen yön valoisuutta. Pari harmaahaikaraa, 2 urpiaista ja 2 ohilentävää merikihua oli illan mainittavin saldo linturintamalla.
Keskiviikko 28.6.2006 valkeni pääosin pilvisenä mutta edelleen poutaisena, tuuli oli aamulla olematon ja lämpötila tasaiset 8-9 astetta. Aamiaisen jälkeen vuokrasimme hotellista pyörät koko päiväksi ja lähdimme aamutuimaan pyöräretkelle koko Röstin pääsaaren ympäri. Matkaa kertyi kaikkiaan n. 10 kilometriä ja poikkesimme mm. kirkolla, hautausmaalla ja kaupassa. Viimemainitusta ostimme ’lounaaksi’ herkulliset leivonnaiset ennen uutta merimatkaa. Eilisen innoittamana lähdimme samalle merimatkalle tänään uudelleen, nyt mukana oli 10 muuta henkeä. Lintuja oli tietysti saman verran kuin eilenkin, aluksi pilvinen taivas repesi tunniksi hienoon auringonpaisteeseen ja tuuli oli heikko kaakkoinen. Outi meni osan porukan kanssa nyt käymään maissa Skomvaerin majakalle, itse olin veneen mukana ulapalla sen aikaa lintuja kuvaamassa. Samalla kalastettiin ja saalista tuli vajaassa tunnissa kymmenkunta isoa vonkaletta, joista pari turskaa – muut meille tuntemattomia isoja valtamerikaloja. Lintuja merimatkalla oli taas hienosti – nyt merikotkia n. 12, myrskylintuja n. 120 (myös muutama pesä löydettiin!), isokihuja 2, pikkuliitäjä, merikeijuja n. 10 ja sokerina pohjalla vielä 2 myrskykeijua, jotka molemmat tallentuivat tunnistettavasti kiikarille mutta kovin epätarkasti muistikortille. Isokihuista toinen tuli aivan kohti ohittaen minut alle 10 metristä (!) jolloin edes kamerassa ollut tarkennus ei enää toiminut mutta jonkun kuvan ehdin sentään nopeasta tilanteesta saada.
Merimatkan jälkeen söimme maittavan kalaillallisen valkoviinin kera ja herkullista suklaakakkua vielä jälkiruuaksi. Sen jälkeen hyppäsimme uudelleen pyörien satulaan ja poljimme saaren luoteisosan luontopolun alkupäähän tehdäksemme pitkin nummia noin tunnin kävelylenkin luoteisosan kalliolle ja takaisin. Pääsaaren linnuista mainittakoon tänään mm. 5 isokuovia, 2 pikkukuoviparia, 3 taivaanvuohta, suosirri, 2 hätäilevää vesipääskyä, yli 10 harmaahaikaraa, yli 10 merikihua (pesiviä), 4 isokoskeloa, 3 luotokirvistä, lapinkirvinen, n. 40 urpiaista (joista lähes kaikki ruskeita cabaret-tyyppisiä), räkättirastaita n. 5, 2 punakylkirastasta, 2 pajulintua ja tiltaltti. Lisäksi tietysti nähtiin tavallisempia lajeja kuten korppeja, variksia, niittykirvisiä, kivitaskuja, kottaraisia ja meriharakoita. Loppu ilta kului leppoisasti huoneessa päivän monia hienoja tapahtumia kirjaillen.
Torstain 30.6.2006 oli puolipilvinen ja edelleen hyvin heikkotuulinen – tänään oli edessä lähtö Röstiltä takaisin Turkuun. Aamiaisen jälkeen kuitenkin ensin reippailimme n. 4 kilometrin lenkin läntisimpään asuttuun niemeen mutta linnut olivat jo tuttuja – urpiaisia, muutama räkätti ja harmaahaikara, uusina Röstin retkilajeina haarapääsky ja tukkakoskelo. Pakkasimme tavarat ja saaren ainoa taksi vei meidän laivasatamaan klo 11.30, josta varttia myöhemmin lähti laiva kohti mannerta takaisin Bodöhön. Laivamatka oli joka tavalla upea, ilma pääosin aurinkoinen, leppeä myötätuuli, laivalla mukavat kansipaikat ja hyvä kanttiini. Hinta kahdelta aikuiselta mantereelle oli noin 40 euroa.
Tarkkailimme kannella likimain koko 4-tuntisen laivamatkan ja joitakin mukavia havaintoja kertyi lisää: isokihu lensi laivan sivuitse, samoin 2 kuikkaa, kymmeniä myrskylintuja ja satoja lunneja ja mukavimpana yllätyksenä matkalla näkyi peräti 24 tunturikihua, suurimmat parvet 5 ja 6 yksilöä. Jotkut tunturikihut lensivät läheltäkin mutta lähimmät aina vastavalon puolelta! Rantauduimme Bodöseen, jossa pienen odottelun jälkeen saimme taksin lentokentälle, jonne jätimme tavaramme ja kävelimme takaisin keskustaan syömään mainion aterian valkoviineineen samaan ravintolaan pienvenesataman kupeessa jossa olimme olleet 4 päivää aiemmin. Aurinko paistoi ja norjalaisetkin nauttivat täysin siemauksin kesän lämmöstä. Hurtigrutenin reittilaiva pistäytyi ateriamme aikana satamassa. Kävelimme takaisin lentoasemalle, josta klo 19 maissa lähti koneemme kohti Osloa, siellä vaihto Tukholman koneeseen ja Tukholmasta Blue1:lla Turkuun aikataulun mukaisesti klo 00.40. Täällä tuntui kovin pimeältä verrattuna Röstin vielä yöttömään yöhön. Tyytyväisinä hienoon matkaan ja moniin elämyksiin kaaduimme sänkyyn yöunille siinä klo 02:n maissa.
Vielä lopuksi: kiitos erityisesti Hannu Huhtiselle ja muutamalle muulle turkulaisornille, joiden matkakertomus TLY:n vuoden 1997 retkestä mm. Röstille oli meille mainioksi avuksi ja inspiraatioksi!