Saaressa tapahtuu!

Maanantaina 18.5.2015 oli pilvipoutaa ja lähes tyventä kunnes iltapäivällä selkeni ja länsituuli voimistui 8 m/s, lämpöä oli 10 astetta. Stajia kolmisen tuntia ja saaren komppaus. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 14 kuikkaa, 14 Gaviaa, 740 mustalintua, 37 ruokkia, 6 valkoposkihanhea, 2 tervapääskyä ja petolintuja 2 nuolihaukkaa ja 2 tuulihaukkaa. Saaresta löytyi mm. 2 käkeä, 3 suosirriä, 7 sinirintaa, 3 rytikerttusta, ruokokerttunen, 2 peltosirkkua, pikkukäpylintu, ad-koiras mustaleppälintu, 2 satakieltä, kirjokerttu, pikkusieppo, urpiainen ja edelleen sekä turkinkyyhky että koiras mustapäätasku. Iltapäivällä saapui paljon uutta lintuporukkaa (n. 15 henkeä), mm. Petri Ahti, Ilkka Laitinen, Rami Metsäranta, Martti Linjama, Jussi Murtosaari, Yrjö Kahila ja Tapani Aarnio.

RYTIKERTTUSTEN MUUTTO ON VAUHDISSA
RYTIKERTTUSTEN MUUTTO ON VAUHDISSA

Tiistaina 19.5.2015 oli kaunis sää – pääosin aurinkoista, illalla pilvistyvää ja heikkoa sadetta. Tuuli oli heikkoa luoteesta, illalla kaakosta ja lämpötila oli 8 astetta. Stajia niukasti ja merellä hiljaista, pääosin saaren komppausta isolla joukolla. Nähtiin mm. harmaahaikara, 8 lapinsirriä, kevään ekat pikkusirri ja 2 vesipääskyä, 3 käkeä ja tuulihaukka. Pikkulintuja oli kohtuullisesti, mainittavimmat kevään ekat 2 kultarintaa, 3 rytikerttusta, 7 sinirintaa, 4 pikkusieppoa, 2 urpiaista, kuusitiainen ja Patteriniemen tyvellä naaraspukuinen sepelrastas. Aamulla kylältä löytyi pikaisesti 2kv koiras sepelsieppo, joka kuitenkin asettui pitkäksi aikaa ja kaikkien nähtäväksi Patteriniemelle, bunkkerin kupeeseen pihlajiin. Vihdoin kevään eka ’sesi’!

SEPELSIEPPO VIIHTYI ETÄÄLLÄ SULJETULLA ALUEELLA, SIKSI KUVATKIN KAUKAA
SEPELSIEPPO VIIHTYI ETÄÄLLÄ SULJETULLA ALUEELLA, SIKSI KUVATKIN KAUKAA

Iltapäivällä  itärannalta löytyi vielä koiras sitruunavästäräkki, joka pysytteli paikalla loppupäivän. Saaren edellisestä ”sittiksestä” olikin jo aikaa 6 vuotta. Airikkalan Kari lähti päivällä mantereelle.

SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI ITÄRANNALLA
SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI ITÄRANNALLA

Seuraavana aamuna (keskiviikko) selvisi, että kaksi lintukaveria oli tiistai-illalla käynyt sateessa itärannalla ja nähneet & kuvanneet siellä rantakurvin. Jostain omituisesta syystä minkäänlaista tietoa tästä saarelle uudesta lajista ja huippuhaviksesta ei kenellekään kerrottu ennen kuin vasta myöhään keskiviikkoaamuna. Tällöin lintua ei enää löydetty. Jos ARK hyväksyy havainnon niin rantakurvista tulee laji no 299 Utöhön. Rantakurvihavis parin kuvan kera löytyy nyt Tiirasta.

LAPASORSIA PESINEE 2-3 PARIA SAARELLA
LAPASORSIA PESINEE 2-3 PARIA SAARELLA

Keskiviikkona 20.5.2015 oli aurinkoista, päivällä vähän sumuakin, ja lämpötila jo 11 astetta. Tuuli kääntyi lännestä (8 m/s) etelään (6 m/s). Vähän staijia ja saarta kierrettiin ahkerasti. Merellä edelleen hiljaista, vain 4 kuikkaa, 3 Gaviaa, 25 ruokkia ja 17 aika myöhäistä merisirriä Bådanilla ansaitsevat maininnan. Saaresta löytyi mm. kevään eka tundrakurmitsa, tuulihaukka, nuolihaukka, 2 käkeä, turkinkyyhky edelleen, 3 pikkusieppoa, 2 mustaleppälintua (n-pukuisia), 6 satakieltä, 6 sinirintaa, punavarpunen, eilinen sepelrastas edelleen, kultarinta ja aamulla vielä sitruunavästäräkki itärannalla. Uusina kevätlajeina kuultiin katkonaisesti laulava viitasirkkalintu raripuskan lähellä ja nähtiin 2 törmäpääskyä. Päivällä lähti lintuporukkaa mantereelle (mm. Sällylä, Alestalot ja Ilkka Laitinen) ja saareen saapuivat ”Gamlingarna” (Hilke, Karlson, Baarman, Nurmi ja Lahtonen) sekä Holvitien Mikko kaverinsa kanssa.

PUNARUSKEITA NAARASKÄKIÄ ON NÄKYNYT MUUTAMA, TÄMÄ KYLÄN JALKAPALLOKENTÄLLÄ
PUNARUSKEITA NAARASKÄKIÄ ON NÄKYNYT MUUTAMA, TÄMÄ YKSILÖ KYLÄN JALKAPALLOKENTÄLLÄ

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...