Sadetta ja kovaa tuulta, lintujakin

Tiistaina 4.12.2012 oli vihdoin aika palata Utöhön. Viime viikonloppu toi talviset kelit saaristoonkin ja nytkin pakkasta oli Turussa 11 ja Utössä 4 astetta. Kylmä itätuuli puhalsi 8-11 m/s, taivas oli pilvessä ja merestä nousi runsaasti merisavua – jäähtyminen on kovassa vauhdissa. Koska laiva lähti jo klo 08.30 Pärnäsistä niin kahvittelu jäi laivalle, Nauvossa vielä paikat kiinni. Eivorilla nyt niukasti kulkijoita mutta Utöhön tulivat lisäkseni Tittosen Jouni ja Vienosen Ari, Helstola puolestaan vaihtoi iltapäivällä saarta Utöstä Jurmoon. Utössä oli paikalla Koistinen ja Sällylä. Matkalla paras havainto oli ad-muuttohaukka, joka oli palannut talvehtimispaikalleen Knivskärin merimerkeille, nyt jo neljäntenä talvena peräkkäin! Kaukoputkella lintu näkyi myös Utöhön, jonne saavuimme klo 12.40. Muita havaintoja Utöstä olivat mm. Gavia, laulujoutsen, 7 naurulokkia, 94 telkkää, lapasotka, 58 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa, 12 allia, ampuhaukka ja 2 riskilää. Saaressa oli myös mm. peukaloinen, 2 punarintaa, 28 tilheä, vuorihemppo, 4 peippoa ja 10 mustarastasta.

PUNARINTAKIN ON IHMEISSÄÄN LUMENTULOSTA

Keskiviikkona 5.12.2012 tuuli vinkui 15-17 m/s itäkoillisesta, lunta pyrytti vaakasuoraan ja näkyvyys oli alle 1 km. Koko päivän satoi lunta ja räntää ja tuuli jatkui samanlaisena iltaan saakka – lämpötila tosin kipusi illansuussa plussalle asteen verran. Kiertelyä ja vähän yritettiin staijatakin, nähtiin mm. 21 merimetsoa, haapana, 2 allia, 4 pilkkasiipeä ja 10 naurulokkia. Saaressa oli paikallisina mm. punarinta, rautiainen, 6 mustarastasta, 12 räkättiä, tilhi, käpytikka, vuorihemppo edelleen ja 4 peippoa. Itärannan levävalleilta löytyi pienen tauon jälkeen taas 2 luotokirvistä. Outikin saapui iltalaivalla saareen.

ITÄRANNAN LEVÄLLÄ JA RUOVIKOSSA VIIHTYY PIRTEÄ PEUKALOINEN

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2012 taivas oli paksussa pilvessä ja vettä-räntää sateli ajoittain. Tuuli oli kaakossa 10 m/s ja lämpöä +2 astetta. Lumi suli kiivasta vauhtia. Staijausta vajaa 3 tuntia, muuten kiertelyä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kaakkuri, harmaahaikara, 12 pilkkasiipeä, 143 allia, 57 kalalokkia, 10 pikkulokkia, riskilä, haahka ja satamalahdella lentänyt koiras-punasotka. Rannoilla paikallisena mm. 55 telkkää, 4 tukkakoskeloa sekä satamalahden koillisosassa uiskennellut vähän öljyyntynyt tp ad-ruokki. Viimemainitun määritys alkoi itseäni sen verran askarruttaa, että lähdin Martin Öhmanin venekyydillä katsomaan ja kuvaamaan lintua lähempää – ja se osoittautuikin tarpeelliseksi. Pikkulinnuista mainittakoon mm. punarinta, peukaloinen, mustapääkerttu, 55 tilheä, 3 peippoa ja 3 luotokirvistä (itärannan levävalleilla). Tittosen Jouni lähti aamulaivalla mantereelle.

SAAREN MUUTAMALLA RUOKINNALLA ON JO VILSKETTÄ

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...