Sateista marraskuuta

Torstaina 7.11.2019 jatkui itäkoillinen tuuli, nyt hieman heikentyneenä eli enää 10-12 m/s. Taivas oli pilvessä ja pitkin päivää satoi tihkua, lämpöä oli vajaa 3 astetta. Staijia tyhjälle merelle noin tunti plus koko saaren komppaus. Lintuja oli sateen myötä tullut saareen vähän lisääkin, nähtiin mm. 37 räkättirastasta, 12 punakylkirastasta, laulurastas, 10 punarintaa, 5 peukaloista ja tiltaltti. Lisäksi havaittiin 3 laulujoutsenta, 6 allia, 5 haapanaa, luhtakana, lehtokurppa, pikkutikka, 2 närheä, 15 tilheä, 2 kiurua, 4 pikkuvarpusta ja mustapääkerttu. Järvisen Mikko saapui illalla saareen.

MUUTAMA PIKKUVARPUNEN ON JÄÄNYT SAAREEN ODOTTELEMAAN TALVEA
MUUTAMA PIKKUVARPUNEN ON JÄÄNYT SAAREEN ODOTTELEMAAN TALVEA

Perjantaina 8.11.2019 tuuli oli edelleen vähän heikentynyt, nyt puhalsi kaakosta 5-8 m/s. Taivas oli pääosin pilvessä ja illalla saatiin vähän sadetta, päivällä oli hyvä näkyvyys ja lämpöä 7 astetta. Staijia lähes 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren kierros. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 44 allia, 10 mustalintua, 6 haahkaa, ruokki, 3 riskilää, 3 haapanaa ja klo 09.50 eteläpuolitse lounaaseen muuttanut 1kv pikkukajava – tämän syksyn toinen rissa Utöstä. Lounaispuolen luodoilla oli aamulla jonkin aikaa n. 40 merisirrin parvi. Saaressa oli kohtalaisesti lintuja, mm. 2 lehtokurppaa, taivaanvuohi, 2 närheä, 30 räkättiä, 5 punakylkeä, laulurastas, 50 tilheä, 4 kottaraista ja pikkulintuja mm. 2 tiltalttia, 11 punarintaa, 10 peukaloista, rautiainen, 2 mustapääkerttua, hippiäinen, kiuru, niittykirvinen, tikli ja 7 pikkuvarpusta.

JOKUNEN TILTALTTI ON RIITTÄNYT VIELÄ MARRASKUULLE
JOKUNEN TILTALTTI ON RIITTÄNYT VIELÄ MARRASKUULLE

Lauantaina 9.11.2019 oli pilvistä ja ajoittain saatiin heikkoa sadetta. Kaakkoistuuli oli maltillista, 6-8 m/s, ja lämpötila kipusi 8 asteeseen. Staijattiin pari tuntia luotsiasemalla (ei merimuuttoa) ja kierrettiin koko saari. Mainittavia olivat mm. laulujoutsen, Anser sp, 3 haapanaa, 3 tavia, 2 taivaanvuohta, 3 lehtokurppaa, Bådanilla jälleen n. 40 merisirriä, 2 närheä ja itäniityn reunalla sarvipöllö. Pikkulintuja havaittiin mm. 7 punakylkirastasta, laulurastas, 55 räkättiä, 2 mustapääkerttua, 11 punarintaa, 12 peukaloista, 4 kiurua, niittykirvinen, 4 pikkuvarpusta, pulmunen ja itärannalla viihtyneet 3 vuorihemppoa. Itäniityllä kähmyili myös ruskea ja taksuttava fyllari, ilmeinen ruskouunilintu, mutta riittäviä dokumentteja lajin lopulliseen varmistamiseen ei saatu. Illalla saareen saapui lintureissulle Kari Saarinen poikansa kanssa.

MUSTAPÄÄKERTTUKIN ON SAANUT SADETTA NISKAANSA
MUSTAPÄÄKERTTUKIN ON SAANUT SADETTA NISKAANSA

Sunnuntaina 10.11.2019 oli sadepäivä – vettä tuli vaihtelevalla voimalla aamusta iltaan ja vasta iltahämärässä sade alkoi loppua. Tuuli kääntyi idästä pohjoiseen ja voimistui illaksi 10-12 m/s. Lämpöä oli enimmillään 8 astetta, mutta illalla viileni. Kompattiin pitkin päivää saarta ja nähtiin mm. koirashaahka Fladanilla, 9 tavia, taivaanvuohi ja 2 närheä. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 laulurastasta, 3 punakylkirastasta, 12 punarintaa, 2 rautiaista, 10 peukaloista, 2 mustapääkerttua, tiltaltti, pajusirkku, 2 kiurua, 2 pikkuvarpusta ja itärannalla tänään ruokailleet 2 vuorihemppoa. Lindroosin Leo näki saunalahden puissa ja pensaissa kahteen eri otteeseen (päivällä ja illansuussa) kirjokertun, jota emme Mikon kanssa yrityksistä huolimatta löytäneet uudelleen. No, ehkä pysyy vielä huomiseen. Itäniityn taksuttelija oli myös tänään paikalla, mutta sateen takia linnusta ei saatu eilistä parempaa ”otetta”.

VIHERPEIPPO VESISATEESSA
VIHERPEIPPO VESISATEESSA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...